BMW Concept CE 02: elektrische A1 motorfiets

Met de Concept CE 02 presenteert BMW Motorrad een week voorafgaand aan de IAA Mobility 2021 een nieuwe interpretatie van stedelijke mobiliteit. Het elektrische concept is geen klassieke motorfiets of scooter, maar een spannende en zeer emotionele vorm van mobiliteit. 

“Op het eerste gezicht is er weinig typisch BMW Motorrad aan Concept CE 02 – het is iets volledig nieuws. Dat is ook waar we naar willen streven. We willen pioniers zijn. Met eerdere projecten hebben we bewezen dat we dat kunnen. Concept CE 02 heeft nieuwe proporties en moderne vormen voor stedelijke mobiliteit op twee wielen. Bovendien wilden we een nog niet eerder getoonde mate van innovatief design. Een gemakkelijk gebruik was belangrijk, maar boven alles was het emotionele component cruciaal, samen met rijplezier”, legt Edgar Heinrich, Head of Design BMW Motorrad, uit.

Met zijn compacte afmetingen en jeugdige proporties spreekt de BMW Concept CE 02 een nieuwe doelgroep aan: mensen van 16 jaar en ouder, die nog niet eerder op een motorfiets hebben gereden maar wel open staan voor nieuwe ervaringen en slimme technologie. Die vooral mobiliteit willen combineren met plezier.

De BMW Motorrad Concept CE 02 is een lichtgewicht elektrische tweewieler die slechts 120 kg weegt en daarmee ideaal is voor in de stad. Hij heeft een hoge fun factor en is tegelijkertijd geschikt voor doelgericht maar stijlvol forenzen. Het vermogen van 11 kW (15 pk) en het volledige koppel zijn vanaf stilstand beschikbaar voor een snelle acceleratie bij stoplichten. Een topsnelheid van 90 km/h en een actieradius van 90 km maken het eenvoudig om – zelfs in druk verkeer – van A naar B te komen.

Design toont nieuw facet van BMW Motorrad.
Het uiterlijk maakt al bij de eerste blik het vernieuwende karakter van
de BMW Motorrad Concept CE 02 duidelijk. “We wilden een tweewieler ontwikkelen die toegankelijk is voor iedereen die mobiel en onafhankelijk wil zijn”, zegt Alexander Buckan, Head of Vehicle Design BMW Motorrad. “De BMW Motorrad Concept CE 02 is een betrouwbare dagelijkse metgezel. Je houdt van hem omdat hij altijd voor je klaar staat en hij het altijd doet – ook als je er niet zo voorzichtig mee omgaat. Er zijn stickers, tapes en andere vormen van persoonlijke aanpassingen waarmee de eigenaar voor iedereen duidelijk kan maken dat de tweewieler van hem is. De Concept CE 02 belichaamt jeugdige vrijheid en zorgeloosheid – bijna als een skateboard op twee wielen.

De eenvoudige en transparante proporties zorgen voor een eerlijke, emotionele en esthetische uitstraling. Twee grote wielen beloven robuustheid en puur rijplezier. Ze zijn ontworpen als schijfwielen en benadrukken zo op grafische wijze de proporties van het voertuig. Het donkere deel voor de twee batterijen en de aandrijving met zilveren accenten zorgen voor een compact geheel. De lange, smalle buddyseat en het frame maken het onderscheidende silhouet compleet.

Een nieuwe introductie tot BMW Motorrad.
Dankzij het lage ontwerp ligt het zwaartepunt laag, wat de rijdynamiek ten goede komt. Tegelijkertijd ziet de BMW Motorrad Concept CE 02 er uitnodigend en vertrouwenwekkend uit dankzij de grote schijfwielen en lage zitpositie. De karakteristieke proporties zorgen niet alleen voor heel wendbare rijeigenschappen, maar nodigen ook niet-motorrijders uit om eens een ritje te maken.

De doorlopende buddyseat staat voor de veelzijdigheid van het concept. Achterover zitten met de voeten naar voren, voorover zitten met de voeten op de achterste voetsteunen, gebruik door twee personen – de buddyseat maakt het allemaal mogelijk. De vrije ruimte tussen de buddyseat en het frame – te danken aan de elektrische aandrijving – biedt plaats aan kleine bagage. Voor de buddyseat zitten twee gekruiste, elastische banden waar eenvoudig kleinere zaken tussen geklemd kunnen worden. De beugels zorgen voor nog meer opbergruimte; ook de voorste voetsteunen zijn hier geplaatst. Het is ook mogelijk om hier een skateboard aan te bevestigen en die als voetsteun te gebruiken.

Hoogwaardige details.
Het puristische design is voorzien van hoogwaardige details en technische verfijningen. De koplamp bestaat uit een vierkante, zwarte lichtunit met vier afzonderlijke LED elementen. Het achterlicht bestaat uit twee kleine, doorzichtige LED armaturen die links en rechts achteraan de buddyseat zijn bevestigd. Een klein kleurenscherm aan het stuur is voorzien van basisfuncties en is verbonden via een zichtbare, opzettelijk nadrukkelijk aanwezige kabelboom. Samen met de schijfwielen en de enkelzijdige swingarm benadrukken elementen zoals de aandrijfriem, het stuur en de voorvork het stedelijke, moderne karakter van het concept tot in detail.

Kleurenschema stelt berijder centraal.
Ook op gebied van kleur is de BMW Motorrad Concept CE 02 puristisch: zwart/zilver is het onderliggende thema. De kleur zwart verwijst naar vroegere BMW motorfietsen. Nieuw is echter het samenspel van matte en hoogglans oppervlakken, die het concept expressiever maken. Zilverkleurige elementen zoals de kroonplaat of de aandrijfunit, de witte decoratie en de petrol-kleurige spanbanden voor bagage zijn duidelijke accenten. Technoïde typografie wordt toegepast als een aantrekkelijk designmiddel en zorgt voor een associatie met technische informatie zoals op machines. Het BMW embleem is geïntegreerd in de witte buddyseat, net voor het stuur. Verder verwijzen alleen de letters ‘BMW’ op de velgen en spanbanden voor bagage naar de fabrikant.

Met dit best terughoudende kleurenschema vormt de BMW Motorrad Concept CE 02 het ideale platform voor de berijder om zijn eigen, individuele karakter te tonen. Aanvullende personalisatie met behulp van stickers of tapes behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

Fashion statement – stedelijke kleding voor jonge mannen en vrouwen.
De innovatieve, conceptuele berijdersuitrusting past perfect bij de BMW Motorrad CE 02. Twee op hedendaagse trends geïnspireerde jacks bieden veel mogelijkheden voor zowel functionele als modieuze kleding, met innovatieve materialen en afwerkingstechnieken. De twee varianten hebben dezelfde typografische stijl als de decoratie op het voertuig. De casual kleding benadrukt ook een jeugdige modebewustheid.

Op speelse wijze is transparantie toegepast – functie als een designelement – waardoor het product zowel functioneel als modieus is. Zo onderscheidt het zich van conventionele berijdersuitrusting en volgt het in plaats daarvan de huidige modetrends.

Geprinte bescherming.
Beide varianten van de berijdersuitrusting zijn voorzien van bescherming die eveneens een grafisch statement maakt. Een nieuw ontwikkelde techniek, GRDXKN, maakt het mogelijk om deze bescherming op de kleding te printen. Dit geïntegreerde materiaal is slijtvast en schokabsorberend. Het zorgt voor een volledig nieuw samenspel tussen design en structuur van de outfits. Functie en design komen daarmee op hetzelfde niveau.

Bij het dames-jack komt de neon-oranje kleur van de print terug in het licht transparante Windstopp materiaal, met gouden reflecterende decoratie en een kleurrijk design.

De 3D structuur van de print komt bij het heren-jack volledig tot zijn recht. De petrol-kleurige details en de witte decoratie sluiten volledig aan op het kleurenschema van het concept en maken het totaalplaatje compleet.

BMW Motorrad heeft de berijdersuitrusting vrijwel volledig geproduceerd in samenwerking met regionale experts en toeleveranciers in Duitsland.

Technische gegevens van de BMW Motorrad Concept CE 02.
Batterij: geen specificaties
Vermogen: 11 kW (15 pk) voor rijbewijs A1 (ECE)
Max. snelheid: tot 90 km/h
Actieradius: ongeveer 90 km (WMTC)
Wielen: 15 inch schijfwielen voor en achter
Hoogte buddyseat: 730 mm
Leeggewicht: ongeveer 120 kg


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief