Skip to main content

Assen maakt zich op voor Motocross of Nations

Assen maakt zich op voor grootste motorcross wedstrijd ooit in Nederland; Monster Energy FIM Motocross of Nations op 28 en 29 september TT Circuit

Nog één week voordat de Motocross of Nations, waarin 34 deelnemende landen met een afvaardiging van hun beste motorcrossrijders strijden om de overwinning, voor het eerst in 15 jaar weer in Nederland wordt verreden. Aanstaande zondag om 18.00 uur geeft Gedeputeerde Sport van de provincie Drenthe Henk Brink het startsein voor de bouw van de motorcrossbaan door de eerste lading zand te storten op het TT-circuit. Nadat Jeffrey Herlings in 2018 de eerste Nederlandse wereldkampioen MXGP werd in Assen, rest motorcrossminnend Nederland nog één wens; een allereerste overwinning voor Team NL tijdens de Motocross of Nations, de belangrijkste motorcrosswedstrijd ter wereld!

TeamNL bestaat net als vorig jaar uit Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen. Op papier is Team Nederland dit jaar het sterkste team. In de afgelopen drie jaar werden de ‘Mannen van Oranje’ tweede en in het diepe zand van Assen, met de fans hoorbaar aanwezig op de TT-tribunes, is er zeker sprake van een thuisvoordeel.
Coldenhoff reed de wedstrijd al zeven keer en haalde dit jaar voor het eerst brons in het wereldkampioenschap. De Brabander wist bij de Nations 2018 beide manches te winnen en won daarmee de MX of Nations individueel. Hiermee is hij de enige Nederlander die hier ooit in is geslaagd. ‘’Je bent gewend om altijd alles alleen te doen maar in deze wedstrijd ga je er als team voor en dat is het grootste verschil. We hebben de voorbereiding met vier rijders af kunnen werken en dat is toch wel een luxepositie. We gaan er alles aan doen om na drie jaar tweede te zijn geworden goud te behalen in Assen.” Aldus Glenn.

Herlings: “Laten zien wat ik waard ben”
Jeffrey Herlings reed zijn eerste MX of Nations in 2009 en kwam zes keer eerder aan de start voor Team Nederland bij de Nations. De meervoudig wereldkampioen kampte in 2014 en
2015 met ernstige blessures waardoor hij verstek moest laten gaan. Herlings is topfit en liet in het verleden al zien dat hij ook met weinig rust tussen races hoog kan scoren. In 2011 werd hij derde in de open klasse achter Ryan Villopoto en Gautier Paulin maar in 2012, 2016 en 2017 won hij in deze categorie. In 2018 ging hij met de zege aan de haal in de MXGP-klasse. ‘’Vanwege mijn blessures heb ik het hele jaar niet veel gereden. Ik heb bijna het volledige wereld-kampioenschap gemist. Voor mij is de MX of Nations in Assen een hele belangrijke wedstrijd.
Niet alleen omdat we deze wedstrijd nog nooit hebben gewonnen maar ook omdat ik in deze wedstrijd wil laten zien wat ik waard ben”, vertelt Herlings.

Frankrijk regerend kampioen
Team Frankrijk heeft de afgelopen vijf edities gewonnen en komt daarmee als regerend kampioen naar Assen met rijders Gautier Paulin, voormalig MX2-wereldkampioen Jordi Tixier en Maxime Renaux. Shaun Simpson, Tommy Searle en Adam Sterry zijn alle drie in staat om goed te scoren voor het Engelse team. De Amerikanen Jason Anderson, Zach Osborne en Justin Cooper komen naar Assen om de ‘stars and stripes’ te vertegenwoordigen. Ze zijn een aantal weken eerder naar Nederland gekomen om zich optimaal voor te bereiden. Ondanks blessures van Clement Desalle en Julien Lieber komt België met drie sterke zandrijders naar Assen, te weten Jeremy van Horebeek, Jago Geerts en veteraan Kevin Strijbos. Ook Zwitserland bezit een zeer sterk team met Valentin Guillod, Jeremy Seewer, die tweede werd in de eindstand van het wereldkampioenschap en Arnaud Tonus. Outsiders die voor een verrassing kunnen zorgen zijn Spanje met wereld-kampioen MX2 Jorge Prado, Iker Larranaga en Carlos Campano. Italië komt met Ivo Monticelli, Alessandro Lupino en Alberto Forato aan de start maar mist de kracht van negenvoudig wereldkampioen Tony Caïroli, die door blessures verstek moet laten gaan.

72 jaar geschiedenis
Na de oorlog verhief de FIM de in de jaren ’20 uitgevonden motorcross naar een internationaal niveau met de lancering van de ‘Motocross des Nations’ , een jaarlijks terugkerend evenement. Het begon allemaal in 1947 in Wassenaar waar de Britten Bill Nicholson, Fred Rist en Bob Ray de eerste winst pakten. Na het overlijden van FIM-President Peter Chamberlain in 1954 werd de te winnen trofee officieel naar hem vernoemd. Na al die jaren voert Amerika de lijst aan met de meeste overwinningen. De Amerikanen wonnen de Chamberlain Trofee maar liefst 22 keer. Ook hebben ze het record in handen van het team dat de meeste overwinningen achter elkaar wist te boeken, met 13 overwinningen in successie. Achter Amerika won Engeland 16 keer en de Belgen zegevierden vijftien keer.
De Motocross of Nations wordt dit jaar voor de 72ste keer georganiseerd. In de periode van 72 jaar is Nederland elf keer op het MXoN-podium geëindigd. TeamNL werd drie keer derde en eindigde maar liefst acht keer als tweede. In de laatste drie edities van het evenement was de tweede plaats voor Team Nederland. Voor die podiumreeks haalde Nederland voor het laatst een podium in 1991 en in 2004, beide tijdens MXoN-evenementen op eigen bodem. In 2004 werd de MX of Nations voor het laatst in Nederland verreden, dit jaar precies 15 jaar geleden.

Topsportevenement met koninklijk bezoek
Tijdens MXGP Assen 2018 werd Jeffrey Herlings de eerste Nederlandse wereldkampioen ooit in de ‘koningsklasse’, MXGP. De benaming voor de belangrijkste motorcrosscategorie ter wereld krijgt tijdens de Motocross of Nations in Assen nieuw elan, dankzij het bezoek van Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander. De Monster Energy FIM Motocross of Nations staat
op de topsportkalender van NOC / NSF en ontvangt met die status subsidie van het Ministerie
van VWS. Ook Provincie Drenthe en Gemeente Assen verlenen steun aan het evenement. De organisator, Stichting MXGP Assen, startte in 2015 met de organisatie van de Motocross Grand Prix Assen en werd in 2018 voor de derde keer in vier jaar uitgeroepen tot ‘best organizer’ door rechtenhouder Youthstream Group. In de ‘Nations Lounges’ organiseren deelnemende landen VIP-hospitality voor de eigen fans en relaties waarbij ook diverse ambassades acte de présence geven. Meer dan de helft van de kaarten in de MXoN-voorverkoop werden in het buitenland aangeschaft, uit ruim 43 verschillende landen. Vanaf vrijdagmiddag 27 september zijn entree kaarten voor de Motocross of Nations ook aan de kassa’s van het TT-circuit te koop.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws