Skip to main content

Alles over de 2018 Honda CRF1000L Africa Twin

Honda’s razend populaire adventure motor krijgt verschillende, belangrijke updates voor 2018. Zo is de nieuwe CRF1000L Africa Twin uitgerust met Throttle By Wire, 3 rij-modi, uitgebreide Honda Selectable Torque Control parameters, een meer sportieve vermogensafgifte en een verslavend motorgeluid. Daarnaast is de nieuwe Africa Twin is ook 2 kg lichter en heeft tal van detailverbeteringen die de rij-ervaring nog verder zullen verbeteren. Tevens zijn noppenbanden nu ook goedgekeurd.

In 2018 is het precies 30 jaar geleden dat de Honda XRV650 Africa Twin voor het eerst in Europa kwam. De motor die nu dezelfde naam draagt -geïntroduceerd in 2016 als de CRF1000L Africa Twin- deelt geen onderdelen met zijn iconische voorganger. Maar de True Adventure ‘Spirit’, die ook de originele Africa Twin zo populair maakt, is nog wel steeds aanwezig. De balans tussen vermogen en gewicht was toen, net als nu, de basis van het concept van de Africa Twin. De huidige motorfiets heeft zich al bewezen als een allrounder en hij is erg populair bij adventure rijders, commuters en bij fans van touring motoren. Gewoon door het veelzijdig blok en een chassis dat overal goed zijn werk doet. In 2018 bouwt Honda verder op de kracht en het succes van de Africa Twin. Het basismodel ontvangt een flink aantal verbeteringen, zowel voor de manuele als voor de versie met DCT. De nieuwe Africa Twin Adventure Sports verbreedt het platform en biedt nog ruimere mogelijkheden voor lange afstanden en offroad rijden.

Dhr. K. Morita, Large Project Leader (LPL) 2018 CRF1000L Africa Twin:“De CRF1000L Africa Twin heeft bewezen een waardige opvolger te zijn voor het origineel. Het is een motor waar je letterlijk en figuurlijk alle kanten mee op kunt. De afgelopen twee jaar hebben de Honda Africa Twins miljoenen kilometers afgelegd en we ontvingen heel wat feedback van de eigenaren. Daarop gebaseerd hebben we voor 2018 de respons van het blok verbeterd, gewicht bespaard en de rijder een keuze gegeven in verschillende rij-modi en dus rijervaringen.”

Het geheim van de veelzijdigheid van de Africa Twin start bij het motorblok. Dat moet offroad uitdagingen aankunnen, maar ook op de openbare weg, bij woon-werk verkeer en in de stad. Daarvoor is er een optimale balans nodig tussen koppel, vermogen, massa en afmetingen. De vierkleps 998cc Unicam paralleltwin is zeer breed inzetbaar en ook erg compact. Dat is het resultaat van knap designwerk, waarbij bijvoorbeeld de waterpomp binnen de carterbehuizing geplaatst is en de balansassen gebruikt worden als aandrijving voor de water- en oliepompen. Het resultaat is dat de lengterichting dezelfde afmetingen heeft als Honda’s populaire 500cc blok en de beperkte hoogte draagt bij tot de, zeer belangrijke, grote grondspeling van 250mm.

Voor 2018 is er een verbeterde versnellingsbak waardoor er een betere respons is in het middengebied. Ook het lagere gewicht van de balansas draagt hieraan bij. De verbeterde uitlaat zorgt voor een nog indrukwekkender motorgeluid, terwijl het hogere bereikbare toerental ook de prestaties verbetert. Een andere belangrijke aanvulling is de komst van het Throttle By Wire (TBW) systeem, dat 3 rij-modi met zich meebrengt, waardoor het motorkarakter kan aangepast worden aan de omstandigheden. Ook nieuw is het toegenomen aantal parameters voor de Honda Selectable Torque Control (HSTC).

De unieke DCT (Dual Clutch Transmission) biedt de standaard manuele modus – die de rijder toelaat om van versnelling te veranderen door middel van knoppen op het stuur – en twee automatische modi. D-modus biedt het beste evenwicht tussen prestaties en verbruik, terwijl de S-modus drie sportievere schakelpatronen biedt. De DCT is ook goed inzetbaar bij offroad gebruik en wordt ondersteund door de G-knop. Het indrukken van de G-knop in welke modus dan ook, resulteert in een aanpassing van de koppelingsbediening en een meer directe aandrijving.

Het stalen semi-dubbel wiegframe van de Africa Twin biedt de perfecte balans tussen stijfheid, stabiliteit en offroad potentieel doordat het kracht en flexibiliteit combineert. Het blok is opgehangen aan 6 punten waardoor de trillingen tot een minimum beperkt worden en er geen stuurdemper nodig is. Voor 2018 is er een lithium-ion batterij die ook bijdraagt aan de totale gewichtsbesparing van 2,3 kg. Verdere detail aanpassingen vergroten het offroad potentieel en de duurzaamheid van de motor.

De volledig instelbare 45mm Showa upsd vork, volledig instelbare achterschokbreker en de dubbele 310 mm zwevende remschijf met radiaal gemonteerde vierzuigerklauwen blijven ongewijzigd. Voor 2018 zijn de spakenvelgen van het 21-inch voor- en 18-inch achterwiel nu van roestvrij staal en zijn noppenbanden officieel goedgekeurd.

De Africa Twin heeft een minimalistisch maar toch stevig bodywork dat tegelijkertijd zorgt voor goede windbescherming als ook optimale wendbaarheid. De dubbele LED koplamp houdt zijn bekende vorm terwijl het dashboard met negatieve LCD dicht bij dat van de Dakar motor komt. De zithoogte is met 20 mm verlaagd, vanaf de standaard hoogte van 870 mm, naar 850mm. De 18,8 liter benzine tank biedt een bereik van meer dan 400 km, dankzij een verbruik van 1 op 21,7 km of 4,6 liter op 100 km.

De 2018 CRF1000L Africa Twin zal beschikbaar zijn in vier kleuren:
1) Matt Ballistic Black Metallic
2) Pearl Glare White (Tricolor)
3) Grand Prix Red (Team HRC Rally kleur)
4) Candy Chromosphere Red

Motor management elektronica
– TBW biedt 3 rij-modi voor een motorkarakter en tractie op maat
– De rij-modi zijn samengesteld uit verschillende niveaus van Power (P), Engine Braking (EB) en Honda Selectable Torque Control (HSTC)
– HSTC heeft nu 7 niveaus en een off-stand

Voor 2018 krijgt de 998cc SOHC 8-kleps paralleltwin een upgrade door het Throttle By Wire (TBW) systeem met de verschillende rij-modi en een uitbreiding van de Honda Selectable Torque Control (HSTC). De introductie van TBW biedt de rijder bredere mogelijkheden voor wat betreft motorkarakter, motorgevoel en tractie. Terwijl het vorige model 3 niveaus van tractiecontrole en een off-stand had, biedt het nieuwe systeem 7 opties. Waarbij niveau 1 past bij agressief offroad rijden op noppenbanden en niveau 7 de meest gevoelige stand is voor meer veiligheid op glad, nat asfalt. Het blijft mogelijk om de HSTC volledig uit te schakelen en er zijn ook 3 niveaus van vermogen en motorrem beschikbaar.

In een set up die voor het eerst gebruikt werd op de RC213V-S – Honda’s gehomologeerde versie van de MotoGP racer – bieden 3 rij-modi een pre-set combinatie voor elke afzonderlijke parameter zodat er onder alle omstandigheden voor de juiste instelling kan gekozen worden:
– TOUR: gebruikt het hoogste vermogen (1), gemiddelde motorrem (2) en hoge HSTC (6)
– URBAN: biedt medium vermogen (2), motorrem (2) en hoge HSTC (6)
– GRAVEL: levert het laagste vermogen (3) en motorrem (1), met hoge HSTC (6)

Een vierde modus -USER- geeft de rijder de mogelijkheid de voorkeur op het vlak van vermogen, motorrem en tractiecontrole zelf in te stellen en op te slaan. Zowel de rij-modus als het niveau van de HSTC kunnen ten alle tijden aangepast worden door een knop op de linker stuurhelft.

 Motor
– Nieuw in- en uitlaat design helpen de motorreactie in het middengebied
– Nieuwe uitlaat is ook ontworpen om een mooier geluid te produceren
– Nieuw en lichter balans as gewicht.
– Nieuwe Lithium-ion batterij bespaart 2,3 kg en heeft een langere levensduur
– Soepele en consistente vermogensafgifte, met lineair koppel
– Assist/slipper koppeling helpt bij op- en terugschakelen

Naast de nieuwe elektronica is er een 20mm langere inlaat van de luchtfilterkast, passend bij het nieuwe binnenwerk van de uitlaat, waardoor het vermogen in het middengebied een duidelijke boost krijgt en het geluid veller wordt. De 2-1 neerwaartse lopende uitlaat stuwt de uitlaatgassen nu door 2 katalysatoren (i.p.v. 1) naar een eenvoudige en kleinere demper (4 liter i.p.v. 4,6 liter) waarin zich nu 2 kamers bevinden i.p.v. 3. Het topvermogen van 95Pk (70 kW) wordt bereikt bij 7.500 tpm en het maximum koppel van 99Nm bij 6.000 tpm. Boring x slag bedraagt 92 x 75,1mm met een compressieverhouding van 10:1. De 270° krukas met oneven ontstekingsinterval zorgt voor het onderscheidende motorgevoel en een uitstekende tractie.

De grondspeling -cruciaal voor off road gebruik- begint bij een compact en kort motorblok. De carterhelften zijn verticaal gesplitst met de waterpomp in het koppelingshuis en de thermostaat in de cilinderkop. De manuele en DCT-versie hebben dezelfde carterstructuur met slechts enkele kleine externe verschillen. De water- en oliepomp worden aangedreven door de balansas van het blok. Voor 2018 werd er 300 gram bespaard op het gewicht van die as waardoor de inertie met 306g/cm2 verminderd wordt en er een scherpere gasrespons is.

De vierkleps cilinderkoppen worden gevoed door het PGM-FI systeem en werken via dubbele bougies en een sequentiële ontsteking voor een gelijkmatige verbranding. Honda’s SOHC Unicam klepaandrijving is een eigenschap geleend van de CRF450R. De lage positie van de krukas draagt bij aan het compacte ontwerp van de cilinder en cilinderkop. De inlaatkleppen hebben een doorsnee van 36,5 mm, de uitlaatkleppen 31 mm.

Het blok maakt gebruik van een semi-droge karter systeem met een in-tank oliepomp. Dit laat een minder diepe oliepan toe, wat op zijn beurt voor een beperking van de hoogte van het blok zorgt. De druk-gevoede pomp is gesitueerd in de tank waar de olie vandaan komt, waardoor er geen extra druk-toevoer-verbinding nodig is. Wederom een besparing in gewicht en ruimte. Een andere besparing in gewicht wordt gerealiseerd door de gewichtsverdeling in de bi-axiale balansassen. De voorste as gebruikt 2 gewichten en de achterste slechts een. Op deze manier worden trillingen vermeden, het comfort verhoogd en niet ingeleverd op sportief vlak.

De centrale aluminium koppelingsplaten maken gebruik van ondersteuningsnokken om het opschakelen te vergemakkelijken en slipper-nokken voor soepeler terugschakelen. De zesversnellingsbak maakt gebruik van speciale ‘pierced’ vorken voor de eerste 4 versnellingen, waardoor er een kleinere en lichtere koppeling kan gebruikt worden. Olieribben op de primaire versnellingsas verzekeren een constante smering.

De lichtgewicht manuele zesversnellingsbak heeft hetzelfde ontwerp van die op CRF450R. Dit zorgt voor soepel en precies schakelen. Daarnaast is er een aluminium assist-slipperkoppeling. Nieuw voor 2018 is de lithium-ion batterij die 2,3 kg lichter is dan de voorgaande loodhoudende batterij. De duurzaamheid op het vlak van levensduur en het vasthouden van de lading is groter. Een quickshifter is beschikbaar als optie.

Dual Clutch Transmission (DCT)
– Supersnel en naadloos schakelen in Manuele Transmissie (MT) of Automatische D-modus
– S-modus (met 3 niveaus) klimt hoger in de toeren en schakelt sneller terug, voor een meer agressieve rijstijl.
– G-schakelaar verbetert de achterwiel tractie bij offroad gebruik
– Hellingshoek detectie past het schakelpatroon aan

Honda’s unieke DCT levert constant, snel en naadloos schakelgedrag en wordt al snel een tweede natuur. Het maakt gebruik van twee koppelingen, één voor start en 1e, 3e en 5e versnelling, de andere voor de 2e, 4e en 6e. De hoofdas voor elke koppeling bevindt zich ook in de andere koppeling voor een compacte bouw. Elke koppeling is onafhankelijk gecontroleerd door een eigen elektro hydraulisch circuit. Wanneer er van versnelling veranderd wordt, kiest het systeem de volgende versnelling die zal gebruikt worden. De eerste koppeling wordt dan elektronisch losgekoppeld, op hetzelfde moment waarop de tweede koppeling aanpakt. Het resultaat is een consistent, snel en naadloos schakelpatroon. Het op- en terugschakelen voelt dus erg soepel aan. Tevens kan er geen schade aan de tandwielen optreden, omdat er niet fout geschakeld kan worden. Je kunt de motor ook niet laten afslaan bij vertrek en het is minder vermoeiend.

Er zijn 3 modi: MT geeft je manuele controle via de knoppen op de linker stuurhelft. D modus is ideaal voor de stad en maakt de motor ook zuiniger. S modus is sportiever en de ECU zorgt ervoor dat het blok wat hoger in de toeren klimt voor op te schakelen. Zowel in D als S modus kun je ook onmiddellijk gebruik maken van het manuele schakelen. Wanneer je daarmee stopt, dan schakelt het systeem automatisch terug naar D of S, afhankelijk van de rijstijl op dat moment. Het DCT systeem op de Africa Twin is ook uitgerust om in een avontuurlijke omgeving te werken. De offroad capaciteiten worden vergroot door de G-knop die zich op de rechterzijde van het dashboard bevindt. Wanneer de G-knop geactiveerd wordt, in welke rijmodus dan ook, wordt de tractie en de controle over de motor verbeterd door het niveau van de koppelings slip te verminderen bij het schakelen. Een ander voordeel van DCT is er in de vorm van hellingshoek detectie, waardoor het schakelpatroon aangepast wordt op basis van de hellingshoek. Ook hier komt een betere controle uit voort.

Chassis
– Rijklaar gewicht 2 kg lager: 230 kg (Manuele versie)
– Bevestiging voor voetsteunen van rijder en passagier aangepast voor offroad gebruik.
– Roestvrij stalen spaken bieden grotere duurzaamheid en gebruiksgemak.
– Nieuwe noodstop functie voor knipperlichten achter.

Het semi dubbel stalen wiegframe van de Africa Twin combineert wendbaarheid met stabiliteit bij hoge snelheden en is voorbereid op intensief offroad gebruik. Dankzij de compacte bouw van het blok en het frame, bedraagt de grondspeling 250 mm met een wielbasis van 1575 mm en balhoofdshoek/naloop van 27,5°/113 mm. Het nieuwe 2018 model weegt 2 kg minder; rijklaar 230 kg (240 kg voor DCT-versie).

Een groot aantal andere verbeteringen voor 2018 zullen zeker in de smaak vallen bij offroad rijders. De voetsteunen zijn breder en zijn bevestigd op stevige stalen montageplaten. Ook de voetsteunen voor de passagier zijn herontworpen en bieden meer ruimte. Daarnaast is het dashboard iets meer gekanteld, zodat het beter zichtbaar is wanneer de rijder staat bij offroad rijden. Met een veerweg van 230mm is de 45mm Showa upsd vork de top in zijn klasse. Voor goede allround prestaties, wordt standaard een setting met lage veervoorspanning gebruikt. Zowel de in- als uitgaande demping is volledig instelbaar. De bovenste kroonplaat uit geperst aluminium en een gegoten exemplaar beneden, houden de vork stevig vast via dubbele bouten boven- en onderaan. Passend bij de voorvork, heeft de nieuwe Africa Twin ook achteraan Showa vering. Deze monoshock biedt 220mm as-beweging. Hij is gepositioneerd met het oog op massacentralisatie en heeft een 46 mm cilinder met afzonderlijk reservoir voor een goede dempingscontrole. Veervoorspanning is instelbaar op het veerelement zelf en ook de in- en uitgaande demping zijn volledig instelbaar.

De Africa Twin heeft een minimalistisch en licht bodywork dat goede windbescherming biedt en tegelijkertijd de rijder het gevoel van wendbaarheid geeft. Het achterspatbord kan eenvoudig verwijderd worden. De dubbele koplamp houdt zijn kenmerkende vorm en de zithoogte is aanpasbaar met 20mm naar 870 of 850 mm. Voor 2018 is er ook een noodstopfunctie voor de richtingaanwijzers achter. Met een minimumsnelheid van 53 km/u en als er een sterke remwerking is of wanneer er een vertraging van minimaal 6,0m/s2 geregistreerd wordt, gaan de waarschuwingslichten aan om andere weggebruikers te laten weten dat er hard geremd wordt. Met dezelfde snelheid en ABS in werking, onder natte omstandigheden, wordt de parameter gewijzigd naar 2,5m/s2. De richtingaanwijzers schakelen nu ook automatisch uit. In plaats van een eenvoudige timer te gebruiken, meet het systeem de snelheid van het voor- en achterwiel en berekent het voor elke situatie afzonderlijk wanneer de richtingaanwijzers uitgeschakeld moeten worden.

Compacte tweedelige radiaal gemonteerde vierzuigerklauwen werken op de dubbele wave-type zwevende 310mm remschijven met gesinterde remblokken. Zij bieden constante en sterke stopkracht op de weg en bij offroad gebruik. De 256mm wave-type schijf achteraan is geperforeerd en levert uitstekende remkracht. Het lichtgewicht 2-kanaals ABS kan voor de achterrem uitgeschakeld worden.

Net zoals de CRF450R Rally gebruikt de CRF1000L Africa Twin 21/18 inch spaakwielen voor- en achteraan met respectievelijk 90/90-21 en 150/70-18 banden. Voor 2018 worden roestvrij stalen spaken gebruikt met een grote duurzaamheid en een groter onderhoudsgemak. Voor 2018 heeft Honda ook het gebruik van noppenbanden (Continental 90/90-21M/C 545 en 150/70 B18M/C 70Q, respectievelijk voorzien op 180km/u en 160km/u) goedgekeurd.

Accessoires
Er is een uitgebreid aanbod aan accessoires beschikbaar voor de CRF1000L Africa Twin:
– Topkoffer met binnentassen
– Touring tassen
– Frame bescherming
– Getint windscherm
– Verhoogd windscherm
– Windgeleiders boven- en onderaan
– Rubber voetsteunen passagier
– DCT schakel pedaal
– Verwarmde handvaten
– 12V contactpunt
– Mistlampen met bevestigingsbuizen
– Wiel stripes
– Alarm systeem
– Middenbok
– Bescherming motorblok
– Hoger en lager zadel
– Quickshifter

MOTOR  
Motortype Vloeistofgekoelde viertakt, 8 kleppen parallel twin
Inhoud 998cc
Boring x Slag 92 x 75,1mm
Compressie verhouding 10:01
Max. Vermogen 95pk (70kW) / 7.500 tpm
Max. Koppel 99Nm / 6.000 tpm
Olie reservoir 4,4 liter (manueel) / 5,6 liter (DCT)
BRANDSTOF SYSTEEM  
Tankinhoud 18,8 liter
Verbruik 1 op 21,7 Manueel / 1 op 21,8 DCT
AANDRIJVING  
Koppeling Manueel Natte multi-plaatkoppeling met Assist&Slipper
Koppeling DCT Dubbele natte multi-plaat koppeling
Transmissie Manueel 6 versnellingen constant mesh
Transmisse DCT DCT met on- en offroad rijmodi
Aandrijving Ketting
FRAME  
Type Semi dubbel stalen wiegframe
Afmetingen (L x B x H) 2.335 x 930 x 1.475 mm
Wielbasis 1.575 mm
Balhoofdhoek 27,5⁰
Naloop 113 mm
Draaicirkel 2,6 meter
Zadelhoogte 870 / 850 mm
Grondspeling 250 mm
Rijklaargewicht 230kg Manueel. DCT: 240kg
VERING  
Type voor 45mm Showa upsd vork met volledig instelbare in- en uitgaande demping
Type achter Showa monoshok biedt 220mm met afzonderlijk reservoir en instelbare veervoorspanning, in- en uitgaande demping.
WIELEN  
Voorband 90/90-R21 Tube type
Achterband 150/70-R18 Tube type
Velgen voor Alinium velg met stalen spaken 21M/C x MT2.15
Velgen achter Alinium velg met stalen spaken 18M/C x MT4.00
REMMEN  
Remsysteem 2-kanaals ABS. Uitschakelbaar achter.
Type voor 310mm dubbele wave zwevende remschijven met gesinterde remblokken en tweedelige radiaal gemonteerde vierzuigerklauwen
Type achter 256mm wave remschijf met enkele zuigerklauw

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws