Skip to main content

Affetto Ducati bouwt caféracer special

Liefhebbers van Ducati zijn inmiddels bekend met de specials van officiële Ducati Dealer Affetto uit Overasselt, waarvan er traditie getrouw elk jaar een verschijnt. Zo zijn er de afgelopen jaren al verschillende creaties uit de werktplaats van eigenaar Leo Fleuren verschenen, zoals in 2014 de Multistrada Toubkhal, een offroad versie van de Multistrada, al ver voor de introductie van de Multistrada Enduro in 2016. Toch is er sinds 2015 een kleine trend zichtbaar met de opkomst van de caferacers specials, waarvan Affetto nu hun nieuwste creatie introduceert. Fleuren, die zelf sinds 1997 officieel Dealer is van het merk Ducati in Nederland, heeft zelf een grote passie voor konings-as Ducati’s sinds hij op 22 jarig leeftijd ervaring op heeft gedaan als monteur bij het Ducati bedrijf van Rob Noorlander in Luxemburg. Deze zelfde konings-assers, die gezien kunnen worden als een van de weinigen originele af-fabriek caferacers, vormden de inspiratie voor de caferacer creaties uit de werkplaats in Overasselt.

Voor het nieuwste project haalde Leo zijn inspiratie uit de techniek van luchtgekoelde motoren en wilde hij duidelijk laten zien hoe de lucht in een motor verdwijnt en vervolgens wordt omgezet in energie. Om dit te benadrukken kwam hij op het idee om de inlaat kelken zeer zichtbaar dwars door de tank heen te maken, met duidelijk zicht op de gaskleppen zodra het gas wordt open gedraaid. Dezelfde lucht, vaak blauw van kleur op mooie dagen om te rijden met dergelijke caferacers, vormde de inspiratie tot de naam van het project; Kind of Blue. Nu er zicht was op de basis van het project en een naam kon er eigenlijk ook maar 1 kleur aan de motor gegeven worden. Onder de blauwe kleuren was ook deze keus vrij voor de hand liggend, uitgaande van de passie van Fleuren voor historische motor en auto-races. Een legendarische kleurstelling als die van de Porsche 917 in Gulf uitvoering moest op dit project komen, maar dan wel op Affetto’s eigen manier, hun eigen “ Kind of Blue”.

Als basis voor deze caferacer is gekozen voor een Ducati 900 Supersport uit 1997, een luchtgekoelde carburateur motor met droge koppeling en voldoende vermogen voor hedendaagse standaard. Na de revisie van het motorblok, toevoeging van een gele drukplaat en NCR titanium koppelingsdeksel, was het hart van het project klaar om herenigd te worden met het nu wit gekleurde frame. Voor de nieuwe kleurstelling werd aangebracht is eerst het subframe aangepast voor het nieuwe JvB-Moto zitje, samen met de bevestiging voor het nieuwe gefreesde en volledig instelbare rem-schakelset. Ook de aluminium achterbrug is aangepast, voor een nog lichter ogend geheel. Zo zijn er verschillende openingen in gemaakt en is het vakwerk van het lassen duidelijke zichtbaar door het geheel in blank aluminium te houden. Een caferacer is niet compleet zonder clip-ons, die nu volledig instelbaar zijn en samen met de gefreesde koplamp oren bevestigd werden aan een Monster 900 volledig instelbare voorvork. De custom koplamp, nu ook met licht blauw en witte kleurstelling, vormt een strakke lijn samen met de volledig aangepaste 900 Supersport tank, die origineel ooit van een model uit 1989 afkomstig was. Aangezien de motor ontdaan van al het originele kuipwerk een stuk lichter is geworden, was het noodzakelijk om ook de remmen aan te pakken. Hier zijn de Brembo P4 klauwen terug te vinden die origineel van een Ducati 916 afkomstig waren, samen met de gestraalde wielen, nu met lichtblauw gecoat hart. De nieuw gevormde en uit delen opgebouwde uitlaatbocht van de liggende cilinder, loopt strak onder het blok door om vervolgens langs de achterbrug samen te komen. Deze loopt door in een speciale dubbele einddemper die gemonteerd is langs het met bruin alcantara beklede zitje. Overige unieke details zijn onder meer de verlengde en aangepaste aluminium riemdeksels, waarvan de originele afkomstig waren van een Ducati Pantah, maar ook het handgemaakte aluminium voorspatbord en de diagonaal verstelbare kentekenbevestiging. De felle led knipperlichten, bevestigd aan de clip-ons, zorgen ervoor dat ondanks de race kleurstelling deze caferacer gewoon de openbare weg op mag.

Voor een motor met de legendarische Gulf kleurstelling was er geen betere foto locatie denkbaar dan het historische circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, waar ooit de Porsche 917’s reden in de jaren ‘ 70. Hoewel de motor waarschijnlijk voornamelijk op de openbare weg gereden gaat worden hoopt Leo Fleuren hem nog eens tegen te komen op een circuitdag. 150 kg gewicht met een vermogen van ongeveer 80 pk is een combinatie die voor verbaasde gezichten zal zorgen. Mocht u dit willen proberen, Kind of Blue is inmiddels te koop voor een bedrag van € 14.750 bij Affetto Ducati.

Foto: Thierrydricot.be

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws