2017 Yamaha MT-09, MT-10SP en MT-10

Op de Intermot in Keulen heeft Yamaha de nieuwe MT-lijn voorgesteld. de MT-09, MT-10 en de donkere uitvoering, de MT-10SP.

De nieuwe MT-09: The Dark Side of Japan never sleeps
Dit model is krachtig, wendbaar, innovatief en opwindend, en heeft de motorfietswereld wakker geschud, zo geeft Yamaha bij de presentatie aan. De MT-09 voert de verkooplijsten in heel Europa aan en groeide uit tot één van Yamaha’s bestverkopende modellen, waardoor Yamaha sinds eind 2015 (dankzij dit model) in de top van de de Europese verkoopstatistieken is te vinden. Voor 2017 hebben de ontwerpers van Yamaha deze Hyper Naked trendsetter een nog dynamischer uiterlijk gegeven en tegelijk de prestaties en het sensatieniveau naar nog grotere hoogten gebracht. Dankzij zijn agressieve nieuwe styling en verbeterde technologie blijft de nieuwe MT-09 grenzen verleggen en iedere sensatiebeluste rijder boeien en inspireren volgens Yamaha.

Dankzij de vervaarlijk uitziende nieuwe ’twin-eye’ LED koplampen met een dynamisch nieuwe styling, geavanceerde elektronica en Assist en Slipper Clutch (A&S) houdt de nieuwe MT-09 de eer van de MT-familie hoog. Het radicaal vormgegeven front van de MT-09 is beïnvloed door de compromisloze styling van het topmodel, de MT-10. Het agressieve, nieuwe koplampdesign springt meteen in het oog en benadrukt de krachtige uitstraling, de compacte bouw en de lichtvoetigheid van deze machine.

De schuingeplaatste ’twin-eye’ koplampen zijn voorzien van twee LED lampen en de krachtige nieuwe frontpartij omvat de volle breedte van de upside-down voorvork. Hierdoor oogt deze machine niet alleen bijzonder compact, maar krijgt hij tevens een uitdagende en compromisloze uitstraling. Slanke contourlampen onder de nieuwe ’twin-eye’ koplampen benadrukken de intimiderend ogende vormgeving van de MT-09, en een paar strak vormgegeven ‘winglets’ volgen de lijnen van de koplampunit en versterken de charismatische uitstraling.
Voor 2017 zijn de multifunctionele instrumenten dichter bij de nieuwe koplampunit geplaatst om een uniformer geheel te creëren en de richtingaanwijzers bevinden zich nu aan weerszijden van de radiateur.

Ultracompacte achterzijde
Het nieuwe ultracompacte ontwerp van de achterzijde versterkt het Hyper Naked postuur van de MT-09 en benadrukt de fraaie agressieve uitstraling. Voor 2017 is het opwaarts lopende subframe 30 mm ingekort en het kortere oplopende achterdeel is voorzien van nieuwe zijroosters, die de indruk van lichtvoetigheid en wendbaarheid accentueren. Het karakteristieke en dynamische uiterlijk van deze ultieme Hyper Naked is onder meer te danken aan het nieuwe, geïntegreerde driedimensionale LED achterlicht. Dit heeft een zogenaamd ’twin apex’ design, dat van bovenaf gezien de vorm van een ‘M’ heeft.
De MT-09 heeft tevens een nieuw ontworpen zadel. Deze is platter en 5 mm hoger dan voorheen geworden en is speciaal gevormd om de rijder tijdens remmen, accelereren en het nemen van bochten stevig op zijn plaats te houden.

Op swingarm gemonteerd spatscherm
Ter aanvulling van het kortere achterdeel is het 2017 model voorzien van een geheel nieuw op de swingarm gemonteerd achterspatscherm en een kentekenplaathouder met aan één kant een lichtgewicht steun van smeedaluminium. Deze MT-09 is de eerste Yamaha die van dit ontwerp profiteert. Vanaf de achterzijde en van opzij gezien zorgt dit vernieuwde achterdeel voor een compactere, lichtgewicht uitstraling.

Scherper, krachtiger en compacter design
De ontwerpers van Yamaha hebben de nieuwe MT-09 niet alleen een geheel nieuw uiterlijk gegeven, ook hebben zij een aantal belangrijke kenmerken zorgvuldig aangepakt wat heeft geleid tot een compacte uitstraling van brute kracht. De radiateur is voorzien van nieuwe zijvinnen en samen met de grotere, op de tank gemonteerde, luchthappers ziet de brute MT-09 er nu nog beter uit.

Assist en Slipper Clutch (A&S)
Een van de belangrijkste prestatie verhogende wijzigingen voor de 2017 MT-09 is de nieuwe Assist en Slipper Clutch (A&S) die de algehele sportieve rijervaring verbetert en MT-09 rijders een aantal serieuze voordelen oplevert. De Assist en Slipper Clutch (A&S) is voorzien van speciaal ontwikkelde ‘assist and slipper’ nokken en nieuwe, stijvere veren. Hierdoor grijpt hij steviger aan bij het wegrijden vanuit stilstand en bij tussenacceleraties. Het belangrijkste van deze koppeling is echter dat deze bijdraagt aan stabiele prestaties van het chassis bij krachtig afremmen op de motor. Door de ongewenste effecten van een groot negatief koppel en overmatig remmen op de motor te minimaliseren, biedt deze nieuwe Assist en Slipper Clutch (A&S) meer controle en een vriendelijker rijkarakter bij snel terugschakelen. Daarbij is de 20% lichtere bediening van de hendel prettig voor de rijder.

Quick Shift Systeem (QSS)
Dankzij zijn hoge, lineaire koppel, compacte afmetingen en wendbare chassis, is de MT-09 gemaakt voor de ultieme rijsensatie. Voor 2017 is de Hyper Naked voorzien van een Quick Shift Systeem (QSS), waarmee de rijder sneller en soepeler zonder koppeling kan opschakelen. Het ontwerp van dit nieuwe mechaniek is gelijk aan dat van de YZF-R1. Een sensor op de schakelstang onderbreekt tijdelijk het aandrijfkoppel wanneer er wordt opgeschakeld, wat een efficiëntere én meer opwindende acceleratie door de versnellingen oplevert.

Voorwielophanging
De nieuwe MT-09 is tevens voorzien van een hoogwaardige voorwielophanging. De upside-down voorvork met een diameter van 41 mm is nu voorzien van een nieuwe versteller voor de ingaande slag in de linker voorvorkbuis, en de bestaande dempingsfunctie voor de uitgaande slag bevindt zich in de rechterbuis. Doordat de mechanismen voor de ingaande en uitgaande slag in aparte vorkbuizen zijn ondergebracht, kan de stromingssnelheid van de hydraulische olie worden geoptimaliseerd, met als voordeel een betere verstelbaarheid en consistentere prestaties.
Niets ontsnapt aan Yamaha’s aandacht voor detail. Zelfs de uitlaatdemper voor 2017 is gewijzigd. Deze is nu platter en heeft een nieuwe eindkap die bijdraagt aan de gespierde uitstraling en de mechanische schoonheid van de MT-09.

Compacte en lichtgewicht 850cc driecilindermotor
Het is vooral aan de compacte en lichtgewicht 850cc driecilindermotor van de MT-09 te danken dat deze Hyper Naked zo’n opwindende en aantrekkelijke motorfiets is om op te rijden. Dit motorblok is voorzien van gesmede zuigers en uit het midden geplaatste cilinders, en mede dankzij de speciale crossplane technologie beschikt de rijder van de MT-09 over een grote hoeveelheid rauw, lineair koppel, wat een essentieel is voor het sensationele en plezierige karakter. De motor van de 2017 MT-09 is voorzien van een nieuwe Assist en Slipper Clutch (A&S) en Quick Shift Systeem (QSS), en voldoet volledig aan de EU4-normen.

Uitgebreid assortiment originele accessoires
De MT-09 is met zijn toonaangevende allrounderspotentieel een van de veelzijdigste Naked Bikes in zijn klasse, en Yamaha introduceert een aantal nieuwe en bestaande originele accessoires voor de 2017 MT-09.

Alle huidige en toekomstige eigenaren van een Hyper Naked kunnen online de virtuele Yamaha van hun dromen ontwerpen met de My Garage app. Met de marktintroductie van de nieuwe MT-09, kunnen klanten hun ultieme MT in prachtige 360 graden 3D samenstellen met behulp van een groot aantal nieuw ontwikkelde en bestaande accessoires.

Nieuwe belangrijkste kenmerken van de MT-09
Nieuw vormgegeven ’twin-eye’ LED koplampen
LED contourverlichting en ‘winglets’
30 mm kortere achterzijde met geïntegreerd 3D-achterlicht
Vernieuwd zadel, platter en 5 mm hoger
Achterspatscherm/kentekenplaathouder met steun aan 1 kant
Assist en Slipper Clutch (A&S)
Quick Shift Systeem (QSS)
Hoogwaardigere voorwielophanging
Uitlaatdemper met plat vlak en nieuw vormgegeven eindkap
Instrumenten geïntegreerd in koplampunit
Zijvinnen aan radiateur en grotere luchtinlaten
Voorste richtingaanwijzers verplaatst naar weerszijden van radiateur
Kleuren: Night Fluo, Race Blue, Tech Black
Beschikbaarheid: December 2016

Nieuwe MT-10 SP: Speed of Darkness
Voor 2017 brengt Yamaha de meest geavanceerde supersporttechnologie van de YZF-R1M over naar het Hyper Naked segment. Met de Öhlins ‘Electronic Racing Suspension’ (ERS), Thin Film Transistor (TFT) instrumentenpaneel en speciale kleurstellingen straalt de nieuwe MT-10 SP een ultieme mix van kracht, controle en agressie uit.

Hyper Naked technologie
Vlak na de komst van de hooggewaardeerde MT-10 die onlangs in de showrooms van de dealers is gearriveerd, kondigt Yamaha nu de nieuwe MT-10 SP aan, het meest geavanceerde model in de 2017 Hyper Naked serie. De nieuwe MT-10 SP is voorzien van de Öhlins ‘Electronic Racing Suspension’ (ERS) en is hiermee de eerste machine in dit segment met de geavanceerde technologie van de YZF-R1M. Hierdoor ervaren Hyper Naked rijders over de allerbeste prestaties die een motorfiets te bieden heeft.

Öhlins ‘Electronic Racing Suspension’ (ERS)
De elektronische wielophanging van de MT-10 SP wordt geregeld door een Suspension Control Unit (SCU). Deze unit analyseert de gegevens van een aantal sensoren die de rijomstandigheden bewaken. De SCU berekent de optimale ingaande en uitgaande dempingsinstellingen naargelang de geldende omstandigheden en het systeem stelt de demping onmiddellijk bij om de optimale set-up van de ophanging te verkrijgen.
Doordat de exclusieve Öhlins ‘Electronic Racing Suspension’ (ERS) tijdens het rijden continu de omstandigheden bewaakt en de instellingen optimaliseert, beschikt de rijder van de MT-10 SP over de meest geavanceerde elektronische ophanging op een Hyper Naked.

Thin Film Transistor (TFT) instrumentenpaneel
Het nieuwe vlaggenschip in het Hyper Naked segment is voorzien van een hightech Thin Film Transistor (TFT) instrumentarium, dat de rijder een breed scala aan informatie biedt. Dit uit de YZF-R1M afkomstige multifunctionele LCD instrumentpaneel is voorzien van een superieur full colour HD display, waarbij de rijder de keuze heeft uit een donkere of lichte achtergrond, voor bij daglicht of in het donker.
Silver Blu Carbon kleurstelling

Om de exclusiviteit te benadrukken is de MT-10 SP afgewerkt in een Silver Blu Carbon kleurstelling die is geïnspireerd op de gelimiteerde YZF-R1M Supersport. De MT-10 SP is voorzien van blauwe velgen, een zwart voorspatscherm, goudkleurige voorvorkbuizen en zilverkleurig kuipwerk. Daarmee is dit ongetwijfeld de ultieme Yamaha Hyper Naked.

Nieuwe belangrijkste kenmerken van de MT-10 SP
Geavanceerd elektronisch veersysteem (ERS) van Öhlins
Exclusief Thin Film Transistor (TFT) instrumentenpaneel
Exclusief van de YZF-R1M afgeleid kleurenschema
Quick Shift Systeem (QSS)
Viercilinder lijnmotor met crossplane technologie
Elektronische regeltechnologie met TCS en Yamaha D-MODE
Assist en Slipper Clutch (A&S)
Lichtgewicht aluminium Deltabox chassis met korte wielbasis
Kleur: Silver Blu Carbon
Beschikbaarheid
Februari 2017

2017 YAMAHA MT10DX EU BWM2 STU 001 03

2017 MT-10
De MT-10 staat dankzij zijn hoge vermogen en koppel en de grote wendbaarheid meteen bekend als de ultieme Naked Performance motorfiets. Zijn dynamische ontwerp biedt zowel extreme prestaties als een compromisloze uitstraling en versterkt daarmee de reputatie van de Yamaha’s succesvolle Hyper Naked serie.
Voor 2017 krijgen de reeds hoge specificaties van dit radicale, van deYZF-R1 afgeleide model een aantal upgrades die deze veelzijdige motorfiets nóg indrukwekkender maken.
Om bij fel accelereren nog sneller zonder koppeling op te kunnen schakelen, is de MT-10 voorzien van een nieuw Quick Shift Systeem (QSS). Door bij opschakelen het aandrijfkoppel kortstondig te onderbreken, zorgt het Quick Shift Systeem (QSS) voor een nog sensationelere acceleratie door de versnellingen heen. Ook de motormapping is bij het model voor 2017 herzien, voor een soepelere gasrespons vanaf lage naar hoge toerentallen, voor beter uitgebalanceerde prestaties.

Belangrijkste kenmerken van de 2017 MT-10
Nieuw Quick Shift Systeem (QSS)
Herziene motormapping voor verbeterde karakteristiek bij gasgeven
Viercilinder lijnmotor met crossplane technologie
Elektronische regeltechnologie met Traction Control (TCS) en Yamaha D-MODE
Assist en Slipper Clutch (A&S)
Lichtgewicht aluminium Deltabox chassis met korte wielbasis
Volledig instelbare wielophanging vóór en achter
Kleuren Night Fluo, Race Blu , ech Black
Beschikbaarheid: februari 2017

 2017 YAMAHA MT10 EU BNS4DSJ STU 001 03


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief