Skip to main content

World Superbikes: ronde 10 – Sepang, Maleisië

Op het Sepang International Circuit werd vandaag de tiende ronde van het wereldkampioenschap superbikes verreden. De winst ging in beide manches naar het Verenigd Koninkrijk, met Jonathan Rea die de Kawasaki in race één op de hoogste trede van het ereschavot zette en Chaz Davies die in race twee hetzelfde deed voor Ducati. In de supersport categorie pakte P.J. Jacobsen zijn eerste overwinning in deze klasse.

Eerste manche
In race één was het wildcard coureur Max Biaggi die de beste start maakte maar de eerste bocht te laat indook, hierdoor wijd moest gaan en enkele plaatsen verloor. Een kopgroep vormde zich bestaande uit Jonathan Rea, Chaz Davies en Tom Sykes. Sykes wist zich een weg naar voren te vechten, nam de leiding over en creëerde een voorsprong van meer dan drie seconden. De rijstijl die hij gebruikte om de voorsprong op te bouwen vergde echter te veel van zijn banden, Sykes’ rondetijden schoten omhoog en hij moest steeds meer terrein prijsgeven. Uiteindelijk werd hij door zowel Rea en Davies voorbijgestoken, waarna Rea uiteindelijk op de overwinning leek af te stevenen tot hij in de laatste bocht in de laatste ronde een fout maakte en te wijd ging, waardoor Chaz Davies binnendoor wist te komen. Puur op acceleratie wist Rea alsnog zijn Kawasaki voorbij de Ducati van Davies te steken om de overwinning te pakken. Italiaanse Aprilia coureur Max Biaggi pakte met een derde plaats op 43-jarige leeftijd het podium. Rotterdammer Michael van der Mark moest de race wegens een technisch mankement vroegtijdig staken.

Tweede manche
In de tweede manche was het opnieuw Max Biaggi die een fantastische start pakte. Hij sneed de eerste bocht beter aan dan in de eerste race maar werd alsnog binnendoor gestoken door Chaz Davies. Biaggi werd hierdoor gedwongen zijn motor rechtop te zetten maar kwam in het gedrang terecht en werd geraakt door Tom Sykes en kwam ten val. Zowel Sykes als Suzuki coureur Alex Lowes moesten de Italiaan ontwijken, wat beide coureurs tijd kostte. Vooral voor Sykes was dit van belang daar Rea in deze race een kans had de titel te veroveren als hij de race zou weten te winnen en Tom Sykes het podium niet zou halen. Met Sykes een inhaalrace rijdende werden Rea’s kansen aanzienlijk vergroot, zeker toen Sykes halverwege de race onderuit ging. Hij wist de wedstrijd uiteindelijk wel als 14e af te sluiten. Chaz Davies hield Rea in de laatste bocht van de winst af, waardoor Rea tot aan Jerez zal moeten wachten om de titel te winnen. Van der Mark reed een solide tweede race en finishte als vijfde.

World Supersport
De World Supersport wedstrijd werd gewonnen door P.J. Jacobsen na een spannend gevecht met Jules Cluzel. De coureur uit New York is hiermee de eerste Amerikaan ooit die een World Supersport wedstrijd weet te winnen. Ook in deze race was de laatste bocht in de laatste ronde de plek waar de beslissing viel, toen Cluzel probeerde de leiding over te nemen en Jacobsen op acceleratie aan de Fransman voorbij ging. Lorenzo Zanetti werd derde.

 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws