Skip to main content

Staphorst tijdens Pinksterweekeinde in motorrace- stemming

Op zaterdag 14 mei en maandag 16 mei 2016 staat Circuit de Tippe in Staphorst weer bol van spektakel wanneer de motorclub AMBC haar ‘Pinkster- wegrace weekend’ organiseert. Al vanaf halverwege de jaren ‘90 komt de leerschool van de Nederlandse wegracerij naar Staphorst. Op tweede Pinksterdag rijden de 50cc wegracers hun wedstrijden in de diverse klassen en sinds enkele jaren zijn hier op de zaterdag voorafgaand de minibikes bijgekomen. Zij rijden ook hun races voor de Nederlandse titel.

Vele Nederlandse talenten zijn voortgekomen uit de minibike en 50cc races. Eigenlijk alle bekende racers die heden ten dage op hoog niveau acteren zijn ooit begonnen op een race-brommer of de pocketbike. Velen daarvan hebben ooit hun eerste meters in Staphorst verreden. Samen met de landelijke organisaties RAP Holland voor het NK minibike en de SOBW (Stichting Organisatie Brommer Wegraces) is de AMBC blij ook dit jaar weer deze races in Staphorst te kunnen organiseren. Al vanaf 1994 staat Staphorst op de kalender en is daar sindsdien ook niet vanaf geweest. Het grote aantal rijders uit Staphorst en de regio die in het verleden en heden actief waren en zijn bewijst de grote populariteit van deze tak van motorsport in deze regio. Meerdere rijders hebben zelfs de overstap naar landelijke of wereld competities gemaakt. En nog immer werkt de formule want ook heden ten dage komen er jaarlijks weer nieuwe talenten door die ooit begonnen zijn op race- brommer of minibike.

Nieuw talent gezocht!
Alhoewel er nog wel enig talent voorhanden is moet er wel gezegd worden dat er de laatste jaren in de regio rondom Staphorst een kleine dip te zien is in de nieuwe aanwas van nieuw talent. De AMBC speelt hier op in door opstapdagen te organiseren voor beginnende minibikers. In samenwerking met Henk Schotman en zijn organisatie “Race-kids” houdt de AMBC op 7 mei, 18 juni en 9 juli introductiedagen voor beginnende minibikers. Dit is dus speciaal bedoeld voor de jeugd die interesse heeft om te gaan minibiken maar niet weet hoe dit aan te pakken. Of misschien zijn er ouders die meer info willen over deze tak van motorsport en tevens hun zoon of dochter eens willen laten proeven aan deze sport. Alles is mogelijk op deze drie data. Er zijn gediplomeerde en ervaren instructeurs aanwezig en ook voor beschermende kleding en helmen worden gezorgd. Alleen goede zin is dus maar nodig om te kunnen rijden! Meer info over deze drie opstapdagen verschijnt binnenkort op de website van de AMBC.

NK minibikes openen het weekend
Sinds enkele jaren acteren de minibikes nu op het Staphorster asfalt. Een grote groep clubleden traint elke week op hun thuiscircuit ‘De Tippe’ in Staphorst. Sinds een paar jaar onder leiding van gediplomeerde bondstrainers die vroeger zelf coureurs waren. De jonge AMBC- ers spreiden na enkele jaren van training hun vleugels uit en nemen de stap richting het Nederlands kampioenschap minibikes. Voor die leden is het prachtig dat ze hun kunsten ook in eigen gemeente en voor eigen publiek kunnen laten zien. Enkele jeugdige Staphorsters en AMBC leden werden de afgelopen jaren reeds gekroond tot Nederlands kampioen.
De rijders die nog niet op landelijk niveau rijden komen deze zaterdag ook aan de start. Voor hen is een speciale clubklasse in het leven geroepen waarbij ook bekers en bloemen te verdienen zijn.
In diverse klassen die allemaal hun eigen kenmerken hebben, van eigenbouw tot de volbloed fabrieksracertjes, staat deze hele dag alles in het teken van de toekomst. Want wie van deze heren, of misschien dames, zien we over een aantal jaren terug op het hoogste niveau? Ook op deze zaterdag is er rondom de races van alles te beleven op het terrein. Ook het parkeren en de entree is gratis.

Kweekvijver van talent
Sinds enkele jaren zit de Nederlandse wegrace weer wat in de lift wat betreft het ontdekken van nieuwe talenten. De SOBW races zijn daar mede oorzaak van maar ook de diverse laagdrempelige race- klassen welke de laatste jaren opgezet zijn. In de regio is misschien het bekendst de Honda Moriwaki cup welke in 2011 door Ten Kate motoren uit Nieuwleusen is opgestart. Ook de Honda NSF100 cup welke door voormalig GP coureur Arie Molenaar is opgezet levert jaarlijks nieuwe talenten af die op NK en WK niveau doorbreken. Een bewijs dat deze opzet werkt ligt in het feit dat al meerdere rijders doorgeschoven zijn naar de grote raceklassen zoals Supersport en Moto3.
In Staphorst komt de officiële Honda NSF cup van Molenaar motors uit IJsselstein niet aan de start maar komt er wel een speciale NSF100 ‘open’ cup in actie. Hierin onder andere ook actief Loran Faber uit Staphorst die momenteel de trotse lijstaanvoerder is in de Molenaar Honda NSF cup. De beloning voor de kampioen in deze categorie is een uitnodiging voor de selectiedagen voor de zgn. Redbull rookies cup. Deze Moto3 klasse is het voorportaal van de MotoGP. De kampioen van 2015 in de NSF cup was Rick Dunnik uit Staphorst. Ook hij nam deel aan de selectie in Spanje voor de rookies cup maar werd helaas niet geselecteerd. Maar hij nam wel en hele bak ervaring mee terug en gaat het dit jaar opnieuw proberen.

Demonstraties van Moto3 en Supersport racers
Rick Dunnik is dit jaar overgestapt naar de ADAC/ NEC Moto3 cup, een klasse die opgezet is in Duitsland en ook bij de races om het Duits kampioenschap verreden wordt. Ook staan er races in Engeland en Nederland op het programma. Rick Dunnik zal dus pinkstermaandag niet meestrijden om de punten in de SOBW categorieën. Hij is echter wel aanwezig met zijn motorfiets. De AMBC heeft namelijk enkele plaatselijke teams uitgenodigd zichzelf te presenteren en een demo te verzorgen. Zo zullen het HDRacing team met Rick Dunnik aanwezig zijn met hun Moto3 racer. Maar ook de Supercup 600 teams van CVDS racing (Danny van der Sluis) en TT racing (Eduard Troost en Frank Nieman) zijn van de partij met hun rijders. Deze heren zullen dus pinkstermaandag een demo verzorgen op circuit De Tippe. Daarnaast is de organisatie nog bezig met leuke andere zaken. Zo wordt geprobeerd het Honda World Superbike team van Ten Kate uit Nieuwleusen naar Staphorst te halen. Niet om te rijden maar er zal naar alle waarschijnlijkheid wel een Superbike simulator aanwezig zijn. Zaken die je niet elke dag ziet maar die prachtig zijn voor jong en oud.

Nog steeds tweetakten actief
Buiten de genoemde standaard en viertakt klassen zijn ook de ´traditionele´ klassen nog steeds actief bij de SOBW races. Deze tweetakt klassen zijn van oudsher de klassen waar de SOBW mee is begonnen zoals daar zijn de topscooter categorie en de sportklasse, formuleklasse en de snelste expi-klasse. Deze expi-klasse werd altijd als het klapstuk van de dag gezien. De laatste jaren neemt de belangstelling voor deze tweetakt klasse wat af. Het is een dure klasse waarin vaak de echte tweetakt fanaten en sleutelaars actief waren. Het is te merken dat de standaard klassen zoals de Yamaha cup en de Honda NSF cup langzaam maar zeker het stokje als populairste klasse overnemen van deze snelste tweetakt categorie.
Al enige jaren aan de start op De Tippe in Staphorst is de superspannende Yamaha R125 cup. Deze door bouwmarkt Gamma en Yamaha Nederland ondersteunde klasse heeft dezelfde opzet als de genoemde Honda NSF cup. Allemaal dezelfde, standaard, motorfietsen waar weinig aan gesleuteld mag worden. De kosten blijven op die manier laag en de instap is dus laagdrempelig. Voor ongeveer 3500 euro kan er een complete racemotor aangeschaft worden en daarbij komen dan alleen nog inschrijfkosten voor de races en wat andere vaste kosten. De heren en dames in deze Yamaha R125 cup zullen borg staan voor de nodige spanning langs de baan bij hun vele bekenden en fans! Deze Gamma Yamaha R125 cup staat, net zoals alle andere klassen, tweede pinksterdag tweemaal aan de start.

Reünie van oud- racers
De organiserende vereniging AMBC viert in 2016 haar 50 jarig jubileum. Reden voor de club om middels allerlei activiteiten hier aandacht aan te schenken. Bij de meeste evenementen van de club in 2016 is er iets speciaals opgezet om het gouden lustrum te gedenken. Bij deze pinksterraces heeft men een reünie-klasse opgezet. Er is via Facebook reeds een oproep gedaan aan oud- coureurs uit de regio om hun oude racers weer op te knappen en mee te rijden bij deze reünie wedstrijd. Hoewel het niet eenvoudig was, vele machines van weleer waren natuurlijk verkocht of eenvoudigweg gesloopt, hebben er toch een leuk aantal ex- coureurs de strijdbijl weer opgegraven en zullen zij op pinkstermaandag aan de start staan. En verrassend veel rijders hebben hun oude vertrouwde machine weer rijdbaar gekregen. De AMBC wil andere oud- rijders die in het verleden bij de stichting SOBW races hebben gereden en op deze pinkstermaandag willen meerijden oproepen zich aan te melden. Voor meer info kan men mailen naar AMBC commissielid Albert Huls via alberthuls1985@hotmail.com

Familie evenement
De motorclub AMBC uit Staphorst heeft enkele jaren geleden gekozen voor een bepaalde richting met deze twee wegrace dagen. Vanwege de veelal jonge leeftijd van de coureurs trekt dit ook andere kinderen aan. Meer en meer gezinnen weten de weg naar circuit De Tippe te vinden om gezamenlijk een leuke dag uit te beleven. Reden voor de AMBC om dit tweedaags evenement de benaming ‘familie- wegrace weekend’ te geven. De hoofdmoot van deze twee dagen zijn natuurlijk de wedstrijden. Op zaterdag de minibikes en op maandag de overige races. Het randgebeuren is echter steeds uitgebreider geworden. Er is een feesttent met gezellige muziek aanwezig en door de kinderen kan er gratis gesprongen worden op diverse springkussens in alle soorten en maten.
Tevens is er een soort mini- kermis met draai en zweefmolens zodat pa en ma met een gerust hart de kinderen mee kunnen nemen, er is voldoende vertier voor het hele gezin voorhanden! De organisatie denkt met deze opzet een evenement voor de hele familie te organiseren. Dit wordt vervolmaakt door het aanhouden van de gratis entree en de gratis parkeer mogelijkheden. Op beide dagen word er om 10.00 uur begonnen met trainen terwijl rond het middaguur de eerste races van start gaan. Voor alle aanvullende info of vragen kan men terecht op de website van de club www.ambc-staphorst.nl

 

AMBC Affiche Pinksterrace 2016

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws