Skip to main content

MotoGP: Rookie Martín wint GP van Stiermarken

Stiermarken

Jorge Martín wint op sensationele wijze de GP van Stiermarken. De 23-jarige Spanjaard vertrok in zijn zesde race vanaf pole en reed een foutloze race op zijn Ducati. Landgenoot Joan Mir finishte als tweede in een spannend duel met Jorge Martín. Kort na de start werd de race al stilgelegd door een crash tussen Pedrosa en Savadori. Savadori ging in de derde bocht onderuit, waarna Pedrosa de RC16 niet kon ontwijken en er bovenop reed. Beide motoren vlogen vrijwel direct in brand en de benzine verspreidde zich over de baan. Pedrosa kon zelf weglopen van de plaats van het ongeval. Savadori werd per brancard afgevoerd en kon ook niet meer in actie komen. Later bleek uit een verklaring van Aprilia dat zijn enkel gebroken is.

Het kostte uiteindelijk ruim een half uur om de baan weer in gereedheid te brengen, waarna de herstart kon plaatsvinden. Bij die herstart verloor Martín zijn eerste plaats, maar die wist hij kort daarna weer terug te veroveren.

Duel

Wereldkampioen Joan Mir zat rondenlang in het spoor van de koploper, maar kreeg zijn machine er niet langs. Na een fout bij het insturen van bocht liep het gat verder op en zat een overwinning er helemaal niet meer in. Met nog drie rondes te gaan staakte Mir zijn pogingen om Martín in te halen. WK-leider Quartararo reed zes seconden achter Mir en vormde daardoor voor hem geen bedreiging.

Rookie Martín wist dat hij zijn eerste winst te pakken had in het jaar waarin hij debuteerde. Aan het begin van dit seizoen moest de Ducati-coureur nog een aantal races missen nadat hij in Portugal ten val was gekomen. Martín bezorgde Pramac zodoende haar eerste overwinning in de MotoGP.

Van grote euforie was na de race geen sprake. “Vermoedelijk omdat ik het niet kan geloven”, klonk het bijna verontschuldigend uit de mond van de winnaar. “In de laatste ronden ging er van alles door mijn hoofd, waardoor ik de concentratie wat verloor. Maar gelukkig was de voorsprong groot genoeg om niet meer in de problemen te komen.” Hij droeg de zege uiteindelijk op aan zijn zieke grootvader.

WK-stand

Miller verspeelde dure punten in de jacht op Fabio Quartararo. Jack Miller gleed onderuit en kon zo het gat in punten op de WK-leider niet dichten. Quartararo staat na tien van de achttien GP’s met 172 punten nog altijd ruim aan de leiding en verstevigde met de uitslag van vandaag zijn positie. Zijn landgenoot Johann Zarco volgt op 40 punten achterstand, Mir moet het met 51 punten minder doen. 

Rossi dertiende

Valentino Rossi, die vorige week aangaf te stoppen in de MotoGP, finishte als dertiende. 

Volgende week wordt er wederom gereden op de Red Bull Ring, de GP van Oostenrijk staat dan namelijk op het programma. 

 

Foto: Pramac Ducati


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws