Skip to main content

Officieel: Honda verbreekt samenwerking WorldSBK met Ten Kate Racing

Vandaag heeft Honda Racing Corporation (HRC) het al langer rondgaande gerucht bevestigd, dat de samenwerking tussen Honda Motor Europe en Ten Kate Racing in Nieuwleusen na 25 jaar wordt beëindigd. In een persconferentie op de EICMA 2018 in Milaan werd bevestigd dat de deelname in het WorldSBK wereldkampioenschap Superbikes niet meer door Honda Europe wordt geleid, maar door HRC zelf vanuit Japan, waarbij gemeld werd dat het team vanuit Moriwaki Engineering zal gaan werken. Ironisch genoeg werd de persconferentie gepresenteerd door voormalig Ten Kate Honda wereldkampioen James Toseland, al liet die de officiële aankondiging over aan mede-presentator Suzy Perry. Zij bedankt voorafgaand aan de presentatie ‘de huidige partner’ voor de samenwerking. 

Hiermee verbreekt Honda een jarenlange samenwerking met zeer goede resulaten, waaronder 9 wereldtitels in World Supersport (2002-2008, 2010 en 2014) en één in World Superbikes (2007), met James Toseland. De laatste jaren waren de resultaten duidelijk minder dan in de jaren dat de wereldtitels werden behaald. Red Bull zal zo goed als zeker meegaan naar het nieuwe team, waardoor het er van buiten hetzelfde uit zal zien: Red Bull Honda World Superbike Team. Als rijder blijft de Brit Leon Camier (32) aan, naast hem zal de Japanse veteraan Ryuichi Kiyonari (36) komen te rijden. Onderstaand het officiële deel van de tekst wat in een persbericht gewijd werd aan de breuk: 

In het FIM Superbike World Championship Kampioenschap zal HRC het team van Althea Racing en Moriwaki Engineering ondersteunen met Leon Camier en Ryuichi Kiyonari als hun rijders.

De nieuwe partner voor WorldSBK wordt nu het al zeer lang aan HRC gelieerde Moriwaki Engineering, voorheen geleid door Pops Moriwaki en nu door zijn dochter Midori en schoonzoon. Overigens werkten Ten Kate en Moriwaki kort geleden nog intensief samen in de European Moriwaki Cup, georganiseerd door Ten Kate met motoren van Moriwaki. Het Japanse bedrijf zal worden ondergebracht bij het Italiaanse Althea Racing, die in de afgelopen jaren al in he kampioenschap met Ducati en BMW samenwerkten. 

Ten Kate was vandaag op de EICMA in gesprek met meerdere merken, vermoedelijk wordt geprobeerd door te gaan met een ander merk.  

Update 09-11-2018, bericht van Ten Kate: Einde samenwerking Honda Europe en Ten Kate Racing. Na 25 jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen Honda Europe en Ten Kate Racing. Honda heeft dinsdagmiddag tijdens de EICMA in Milaan haar nieuwe WorldSBK plannen voor komend seizoen bekend gemaakt, Ten Kate Racing komt in deze nieuwe plannen niet meer voor en zal daar geen rol meer in spelen. Het Honda-dealerschap blijft behouden voor de winkel.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws