Nieuwe roadraces in 2021: Diamond Races op Isle of Wight

Waar op veel plekken de zogenaamde Road Races, wegraces op afgesloten openbare weg, onder druk staan, lukt het de organisatie van de nieuwe Diamond Races op het Isle of Wight de omgekeerde richting te kiezen met een nieuwe wegracefestival dat wordt georganiseerd op het Isle of Wight in oktober 2021. Op een eiland dat bekend staat om zijn imposante kustlijn en op slechts twee uur van het centrum van Londen, zullen de Diamond Races plaats gaan vinden op een 20 kilometer lang straatcircuit in het zuiden van het Isle of Wight. Hiermee steekt het nieuwe evenement de enige vergelijkbare races naar de kroon, die van de beroemde TT-races op het Isle of Man. 

Het 380 vierkante kilometer grote eiland Wight ligt aan de zuidkust van Engeland onder Southampton. Het stratencircuit volgt een parcours door de pittoreske dorpjes van Chale, Kingston, Shorwell en Brighstone, evenals een snelle kustweg van 5 mijl langs de militaire weg. De nieuwe racebijeenkomst zal worden gehouden onder de regels van de ACU (Auto Cycle Union), waarmee alle Britse motorsport wordt beheerd. De organisatoren van het nieuwe evenement zullen streven naar nauwgezette aandacht voor de veiligheid van rijders, toeschouwers en officials, maar dergelijke race op afgesloten delen van de openbare weg blijven natuurlijk altijd uiterst gevaarlijk.

Bekijk de eerste onboardvideo van het 20 kilometer lange parcours hier: https://youtu.be/XG0AKEzVKLM

Het “real road race” evenement  zal plaatsvinden in oktober 2021, met twee trainingsdagen op woensdag en donderdag, gevolgd door de “tegen-de klok” races op zaterdag, waarbij dus iedereen na elkaar start op jacht naar de snelste tijd, er is dus geen sprake van een start met meerdere motoren tegelijk. De exacte datum wordt pas bekend gemaakt nadat de Britse Superbike (BSB)-kalender voor 2021 is gepubliceerd, het is de bedoeling dat de nieuwe races pas na de laatste BSB-races van het jaar zullen plaatsvinden. Hiermee raakt de organisatie een gevoelige snaar bij de coureurs èn motorsportliefhebbers, in het verleden waren er regelmatig overlappende kalenders tussen de Isle of Man races en die van BSB.
Net als op het Isle of Man zal er naast de Superbike, Supersport en Lightweight-races voor het publiek een kans zijn om op de afgesloten wegen te rijden, vergelijkbaar met “Mad Sunday” op dat andere eiland in de Ierse zee. de organisatie wil zich in de toekomst beraden of er ook ruimte is voor zijspannen en/of een elektrische raceklasse. 

Het eiland wil met de nieuwe races vooral meer toeristen trekken. Het Graafschap is vanaf het vasteland van Engeland te bereiken met veerboten vanuit Lymington, Southampton en Portsmouth. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief