Skip to main content

Nieuw: raceklasse voor middenklasse naked bikes in IDC

Vanaf 2023 gaat de Dutch Naked Bike klasse in het International Dutch Championship (IDC) van start. De klasse staat open voor veel motoren tot 955cc die gehomologeerd zijn voor toelating op de openbare weg. Met deze nieuwe klasse speelt IDC-organisator CRT in op de snel stijgende populariteit van naked bikes, die in de verkoopcijfers alle supersport- en superbike modellen snel verdringen. In het buitenland zijn soortgelijke racesklassen dan ook al geruime tijd succesvol. 

Motoren dienen het originele uiterlijk te behouden en montage van clip-ons of kuipen is niet toegestaan ‘anders dan origineel gemonteerd’, oftewel, het moeten wel naked bikes blijven. Wel moeten de motoren circuitklaar worden gemaakt, dus voorzien van een aantal extra techische veiligheidsmaatregelen zoals borging, explosafe, blok beschermers en moet ook een onderkuip hebben, om een deel van de motorolie te kunnen opvangen als er iets mis zou gaan qua techniek. 

Brede keuze motoren

De nieuwe race klasse is gereserveerd voor een zeer breed scala aan naked bikes uit de middenklasse, waarbij de lijst (voorlopig) is beperkt tot de Aprilia Shiver 750 en 900, Benelli 752S en TNT 899, BMW F800 en F900R, Ducati Monster 796, 821, Monster, Monster SP, Honda CB650R en CB750 Hornet, Kawasaki Z650, Z800 en Z900, KTM 790 en 890 Duke, MV Agusta Dragster 798 Rosso/RC SCS en Brutale 798 Rosso/RR, Suzuki GSX-S 750 en SV650, Triumph Street Triple 675 R/S/RS en Street Triple 765 R/RS en als laatste de Yamaha MT-07, FZ08 en MT-09. 

Verplichte bandenleverancier

Voor alle deelnemers is er een verplichte keuze tussen twee banden van dezelfde fabrikant: de Metzeler Racetec RR K2 en de Pirelli Diablo SC2, met daarnaast de keuze voor Metzeler Racetec RR regenbanden of Pirelli Diablo Rain SCR1. Deelnemers aan de IDC Dutch Naked Bike 2023 moeten deze verplicht kopen bij Track Support, deze partij zal  op het circuit dus zowel alle verkoop alsmede de montage van deze banden verzorgen. Het gebruik van bandenwarmers is overigens toegestaan. 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws