Skip to main content

Nederlands succes tijdens GP van Valkenswaard

Voor de Nederlandse toeschouwers was het volop genieten tijdens de eerste dag van de Grand Prix motorcross in Valkenswaard. Jeffrey Herlings (KTM) bracht zijn fans wat ze van hem verwachtten: een afgetekende zege in de kwalificatierace van de MX2. Deze race bepaalt de startopstelling voor de beide manches van paasmaandag. In de beginfase van de race konden de andere rijders hem nog voor zich zien, na enkele ronden was hij voor iedereen uit het zicht verdwenen om na een wedstrijd van 24 minuten met een voorsprong van 36 seconden als winnaar over de finish te komen. Als tweede eindigde de Rus Aleksandr Tonkov (Yamaha), op de hielen gezeten door de Let Pauls Jonass (KTM). De vierde plaats ging naar Calvin Vlaanderen (KTM), die na veel blessureleed eindelijk een GP kon rijden. Freek van der Vlist (Kawasaki) verraste met een tiende plaats. Brian Bogers (KTM) had de pech in de eerste ronde ten val te komen; hij brak daarbij zijn rechter sleutelbeen. Herlings keek tevreden terug op zijn race: “Ik heb er nog meer zelfvertrouwen door gekregen. Ik hoop dat het morgen goed weer zal zijn. Maar hoe het weer ook wordt, ik ga voor vijftig punten en voor mijn zevende opeenvolgende GP-zege in Valkenswaard.” De eerste race van de dag, die van de klasse EMX300, leverde winst op voor Mike Kras (KTM), die de Belg Yentel Martens (Husqvarna) acht seconden voor wist te blijven.

In de race van de dames ging aanvankelijk de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan (Yamaha) aan de leiding. De winnares van de GP van Qatar ging echter onderuit, waardoor de haar goed volgende Nancy van de Ven (Yamaha) de leiding kon overnemen. De 18-jarige sproetenkop uit Vlissingen reed een foutloze wedstrijd en dat betekende voor haar de derde manchezege in een Grand Prix. De tweede plaats ging naar de Italiaanse viervoudig wereldkampioene Kiara Fontanesi (Honda), die op de finish tegen een achterstand van zestien seconden aankeek. Een dikke seconde achter haar werd de Française Livia Lancelot (Kawasaki) als derde afgevlagd. Duncan vocht zich terug naar de vierde plaats. Britt van der Wekken (Suzuki) werd zesde, Shana van der Vlist (Yamaha) achtste. In de WK-stand gaat na drie manches Duncan aan de leiding met 68 punten, gevolgd door Lancelot met 64 punten en Van de Ven met 63 punten.

De kwalificatierace van de MXGP leverde winst op voor de Duitser Max Nagl (Husqvarna), voor de Schot Shaun Simpson (KTM) en de Franse wereldkampioen Romain Febvre (Yamaha). De vierde plaats ging naar de Sloveen Tim Gajser (Honda), de wereldkampioen MX2 van afgelopen jaar. Glenn Coldenhoff (KTM) bleef goed in het spoor van zijn teamgenoot Tony Cairoli, de achtvoudig wereldkampioen uit Italië. De Brit Conrad Mewse (Husqvarna) won de eerste manche van de EMX250. Met een achtste plaats was regerend Europees kampioen Nick Kouwenberg (Honda) de beste Nederlander.

Het wedstrijdprogramma wordt maandag vanaf tien voor tien voortgezet met achtereenvolgens de tweede manches van de EMX300, de dames en de EMX250. Om kwart over een gaat de eerste manche van de MX2 van start.

De volledige uitslagen zijn te vinden onder het kopje ‘results’ op www.mxgp.com.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws