MXGP: Veel modder in Indonesië

De terugkeer naar Indonesië, waar twintig jaar geleden voor het laatst een GP werd verreden, zal de aanwezigen nog lang heugen. Vanwege overvloedige regenval gedurende twee maanden (!) veranderde de baan in een grote modderpoel. Daarom werd het programma op zaterdag al sterk ingekort. De MXGP en MX2 reden slechts twintig minuten om de startplaatsen voor de races op zondag te bepalen. De tweede reeks van de MXGP werd niet verreden, nadat daarvoor vanwege een wolkbreuk de tweede manche van de MX2 een kwartier voor het einde werd afgebroken. Je kunt je trouwens wel afvragen waarom een Indonesische GP in het regenseizoen op de kalender staat.

Glenn Coldenhoff IndonesiëVoor Glenn Coldenhoff (KTM) was in de MXGP op het circuit van Pangkal Pinang een hoofdrol weggelegd. Hij voerde vijf ronden het veld aan, werd toen gepasseerd door merkgenoot Shaun Simpson, maar wist tot aan de finish de tweede plaats vast te houden. Coldenhoff kwam zeven seconden na de Brit over de eindstreep. Er werd gereden op een baan die redelijk opgedroogd was na de eerdere regenval. Wel zaten er nog een paar vieze stukken in. Coldenhoff was uiteraard dik tevreden: “Het was een geweldige race. Ik had een fantastische start, met dank aan het team dat een paar dingen aan de motor had veranderd. Ik heb al mijn energie gestoken in het goed door het zwaarste stuk te komen. Dat was de sleutel tot succes.”

Net dat vieze stuk deed Herlings (KTM) de das om. Hij leek af te gaan op een klassering rond de tiende plaats, maar verslikte zich toen in het moddergat en zakte ver terug. Er zat voor hem niet meer dan de zeventiende plaats in. Herlings: “Het was een loterij en daarin heb je winnaars en verliezers. Het is erg frustrerend als je uitzicht hebt op een goede uitslag en je dan vast blijft zitten. Ik heb in het kampioenschap al een achterstand van vijftig punten.” Herlings zag ook nog een lichtpuntje: “Gelukkig voelde mijn hand een stuk beter dan vorige week. Ik hoop in Argentinië er weer helemaal te staan. Daar rijden we op een baan die mij goed ligt. Een podiumplaats daar is een realistisch vooruitzicht.”

Voor de zuiderburen verliep de Indonesische GP goed, met een derde plaats voor Clément Desalle (Kawasaki) op vijf seconden achter Coldenhoff, maar wel bijna een halve minuut voor vierde man Tony Cairoli (KTM). Kevin Strijbos (Suzuki) eindigde als zesde, Jeremy van Horebeek (Yamaha) finishte als tiende.
Na drie manches leidt Cairoli met 68 punten voor Desalle (60) en wereldkampioen Tim Gajser (Honda; 56). Van Horebeek bezet met 42 punten de vijfde plaats; met één punt minder staat Coldenhoff zesde. Herlings sprokkelde 17 punten bij elkaar, goed voor een voorlopige zeventiende plaats in de WK-stand.

In de MX2 deden Davy Pootjes en Brian Bogers van zich spreken. De teamgenoten bij het HSF KTM-team realiseerden beiden één prima resultaat, maar konden daar in de andere race geen zodanige uitslag aan toevoegen dat een plaats op het erepodium erin zat. Pootjes werd achter de Zwitser Jeremy Seewer (Suzuki) tweede in de eerste manche. Na de ingekorte tweede race stond Pootjes aanvankelijk als dertiende genoteerd, maar hij werd veertiende omdat de tijdwaarneming een foutje had gemaakt. Dat leverde Pootjes totaal de vijfde plaats op. Bogers bleef in de eerste manche al na enkele ronden in de modder steken, maar kwam in het tweede gedeelte als derde aan, achter de Italiaan Samuele Bernardini (TM) en Seewer. De dagzege ging naar Seewer voor Bernardini, die z’n eerste podiumplaats behaalde. De laagste positie op het erepodium was voor de Belg Julien Lieber (KTM), die derde en vierde was geworden.

Freek van der Vlist (KTM) werd achttiende en tiende, goed voor 14 WK-punten en de elfde plaats in het dagklassement.
In de top van het klassement zijn na twee GP’s de onderlinge verschillen klein. Lieber neemt de eerste plaats over van Pauls Jonass (KTM), de dubbelwinnaar van Qatar, die in Indonesië niet verder kwam dan eenmaal een veertiende plaats. Lieber staat op 78 punten, tweede is Seewer (72), derde de Franse Yamaha-rijder Benoit Paturel (70). Jonass is afgezakt naar de vijfde plaats. Beste Nederlander is Pootjes, die met 39 punten negende staat.

De dames, die dit jaar niet in Valkenswaard rijden, begonnen in Pangkal Pinang aan hun WK-seizoen, dat uit slechts zes wedstrijden zal bestaan. Nancy van de Ven (Yamaha) won op zaterdag de eerste manche, maar werd op zondag gediskwalificeerd. Ze was als derde over de finish gekomen, maar werd uit de uitslag geschrapt omdat ze na een val hulp van een marshall had gekregen. Met haar eerste en derde plaats was ze winnaar van de GP geworden, maar nu zat er niet meer in dan de tiende plaats. Succes was er toch nog wel voor Nederland, want achter de Nieuw-Zeelandse winnares Courtney Duncan (Yamaha; 41 punten) werd Nicky van Wordragen (Yamaha; 40) tweede en Shana van der Vlist (KTM; 31) derde. Britt van der Werff (Suzuki) werd zestiende en elfde, wat haar totaal de vijftiende plaats opleverde.

Rectificatie 6 maart: In de berichtgeving van gisteren over de GP van Indonesië staat vermeld dat Nancy van de Ven na afloop van de tweede manche werd gediskwalificeerd vanwege hulp van derden. Dat blijkt niet te kloppen. Ze werd uit de uitslag verwijderd wegens het afsnijden van een stukje van de baan.

Het GP-seizoen wordt op 19 maart vervolgd in het Argentijnse Neuquen. Op 2 april wordt er gereden in Leon (Mexico). Daarna volgt een hele serie wedstrijden in Europa, waarvan het Italiaanse Pietramurata op 16 april de eerste is. Een week later – in het weekend van 22 en 23 april – wordt er gereden op het Eurocircuit van Valkenswaard.

De volledige uitslagen en WK-standen zijn te vinden op de website van MXGP-promotor Youthstream: www.youthstream.org.

Glenn Coldenhoff Indonesië
Tekst: GP Valkenswaard, Foto Glenn Coldenhoff: Ray Archer/KTM

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief