Skip to main content

MXGP motorcross seizoen 2019 start komend weekend; zonder Herlings

Komend weekend wordt in het Argentijnse Neuquen afgetrapt voor het GP-seizoen 2019 van de motorcrossers. Aan de start komen de klassen MXGP en MX2. Afgelopen jaar verliep voor Nederland enorm succesvol door het optreden van Jeffrey Herlings. Hij won de openings-GP in Argentinië en bleef het daarna voortreffelijk doen. Ondanks het missen van één GP vanwege een sleutelbeenbreuk kon hij in Assen bij de voorlaatste GP de wereldtitel MXGP binnen halen. Door een eind januari bij een trainingsongeval in Spanje opgelopen breuk van zijn rechtervoet kan Herlings er bij de start van het seizoen 2019 niet bij zijn. Hij is geopereerd en zit met zijn voet in het gips. Op 11 maart gaat zijn arts kijken hoe het met de voet is gesteld. De kans dat Herlings in de tweede GP (24 maart in Engeland) van start kan gaan lijkt niet al te groot te zijn, want de blessure is zodanig ernstig dat die volledig moet zijn genezen wil Herlings weer gaan rijden. Hopelijk kan hij er in het laatste weekend van maart in Valkenswaard wel bij zijn. 

Nederlands nummer twee in de MXGP, Glenn Coldenhoff, heeft zich slecht kunnen voorbereiden op de Argentijnse GP. Hij liep in december verwoningen op bij een val en heeft pas onlangs zijn trainingen kunnen hervatten. Zonder enig wedstrijdritme staat Coldenhoff dit weekend achter het starthek. Brian Bogers is wel fit. De fabrieksrijder van Honda stond nagenoeg het hele seizoen 2018 aan de kant vanwege een zware voetblessure. Daarvan is hij nu volledig hersteld, zodat hij fit aan de start kan komen.

Negenvoudig wereldkampioen Tony Cairoli reed in 2018 ijzersterk, maar had de pech dat Jeffrey Herlings nog net even iets sterker was. De Italiaan heeft dit jaar al een paar prima wedstrijden gereden en verzekerde zich van de internationale Italiaanse titel. Bij afwezigheid van Herlings is hij de uitgesproken favoriet voor de winst in Argentinië. Zijn belangrijkste opponent lijkt Tim Gajser te zijn.

In de MX2 is de Zuid-Afrikaan (met ook een Nederlands paspoort) Calvin Vlaanderen de belangrijkste Nederlandse deelnemer. Vlaanderen is in de MX2 de enige fabrieksrijder van Honda. Davy Pootjes zat er afgelopen jaar tot halverwege het seizoen goed bij. Bij een val in Indonesië liep hij een schouderblessure op, die ernstiger bleek te zijn dan zich aanvankelijk deed aanzien, waardoor hij de tweede helft van het seizoen niet aan de GP’s kon deelnemen. Bas Vaessen is de derde Nederlandse deelnemer in de MX2.
Jorge Prado verdedigt zijn vorig jaar behaalde wereldtitel. De Spanjaard heeft de afgelopen weken aangetoond al vroeg in een goede vorm te verkeren. Hij lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn voor de winst in Argentinië en is tevens de belangrijkste titelkandidaat in deze categorie.

Bron: MXGP Valkenswaard/Jan Boer. Foto Brian Bogers: Team HRC

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws