Skip to main content

Motorsport en races vanaf 1 juli weer toegestaan

Door de vanavond aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen zal motorsport in wedstrijdverband al vanaf 1 juli ( “july”) 2020 weer toegestaan zijn. Deze aankondiging komt sneller dan verwacht, tot nu toe was de datum daarvoor op 1 september gesteld. Tot op heden waren trainingen al wel mogelijk, maar wedstrijden verboden; dat laatste verandert nu dus. Daarbij zijn ook toeschouwers welkom, als ze maar steeds de anderhalve meter afstand kunnen houden. Toch zal er nog volgens sportgenerieke én sportspecifieke protocollen gewerkt worden, al is er nog even onduidelijk wat er daar exact in gaat staan. 

Aan de ene kant wordt door de overheid namelijk gemeld dat bij evenementen in de buitenlucht vanaf nu weer 250 bezoeker worden toegestaan. Daarnaast mag in sommige situaties de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten, waarbij “sporters (binnen en buiten)” expliciet worden benoemd. In feite betekent dit dat als daar maar aan wordt voldaan, er verder geen aanvullende regels meer zijn. Echter, op haar website stelt de KNMV dat “het aantal toegestane begeleiders per rijder opgekrikt wordt naar drie”, maar in de omschrijving op de website van de Rijksoverheid is er geen regel te vinden die deze beperking onderbouwt. In een reactie laat de KNMV weten dat dit “deel uitmaakt van het sportspecifiek protocol. Dit is voorlopig nog steeds relevant om te voorkomen dat er grote groepen mensen ontstaan. De drie begeleiders is onder andere om drukte op het rennerskwartier te voorkomen. Daar is niet bij elke baan genoeg ruimte voor.”

De nieuwe sportgenerieke én sportspecifieke protocollen worden door NOC*NSF en KNMV op 30 juni 2020 gepubliceerd. Ook verschijnen dan de nieuwe wedstrijdkalenders voor de takken van motorsport in Nederland waarin de KNMV een rol speelt. Andere competities zullen een eigen planning aanhouden. 

De KNMV claimde overigens al tijdens de persconferentie zelf op haar website dat haar lobby voor meer ruimte voor motorsport succesvol is. Die lobby was erop gericht om motorsport een bijzondere status te geven, omdat er tussen de deelnemers geen kans op onderlinge besmetting is, zoals dat bij veel andere sporten wel zo is. Nu is het echter zo dat de aangekondigde versoepeling geldt voor alle sporten, van een aparte status voor motorsport is dus geen sprake. 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws