MotoGP Sepang: Rossi verliest zelfbeheersing, Pedrosa wint

Het einde van het MotoGP seizoen is verworden tot een regelrechte thriller. Bij de start van de een-na-laatste ronde van het MotoGP kampioenschap, dat vandaag op het circuit van Sepang in Maleisië werd verreden, stond Valentino Rossi met zijn factory Yamaha namelijk slechts 11 punten voor op zijn naaste belager en teamgenoot Jorge Lorenzo. Niet alleen op de baan, maar ook daarnaast wist Rossi de gemoederen flink bezig te houden en de spanning op te drijven door een psychologische oorlogsvoering op touw te zetten via de media. Rossi beschuldigde Marquez namelijk van het opzettelijk inhouden van diens racetempo tijdens de race op Philip Island waarmee hij Jorge Lorenzo zou hebben bevoordeeld zodat deze samen met Iannone in staat werden gesteld voor Rossi te finishen. Uiteraard werd dit in alle toonaarden door Marquez ontkend, maar de toon was gezet en leidde uiteindelijk tot een ongekend felle strijd tussen beide kemphanen in de race van vandaag. Rossi en Marquez bestreden elkaar namelijk rondenlang ongekend fel met vele ‘onmogelijke’ positiewisselingen om de derde en vierde plek, maar in de 7de ronde verloor Rossi zijn zelfbeheersing en drukte bewust Marquez van de baan toen deze buitenom wilde inhalen. Het leek er zelfs op dat Rossi daarbij een schoppende beweging had gemaakt, waardoor Marquez de controle over zijn Honda verloor en de wedstrijd uit crashte. Geheel duidelijk was dit laatste niet te zien op de tv-beelden en zal waarschijnlijk de reden zijn geweest dat de racedirectie Rossi niet direct met de zwarte vlag uit de race haalde.

Door alle commotie vanwege hét incident van het seizoen zou de kijker bijna vergeten dat het Pedrosa was die een sublieme race reed door vanaf start de leiding te nemen om deze vervolgens de gehele race in handen te houden. Vanwege de ongekende strijd tussen Rossi en Marquez om de derde positie konden Pedrosa en Lorenzo seconden uitlopen, zodat Pedrosa uiteindelijk met 3,6 sec voorsprong op Lorenzo de wedstrijd wist te winnen. Rossi kwam op 10 sec achterstand als derde over de streep.

In het kampioenschap staat Rossi nog 7 punten voor op Lorenzo, maar of dit zo blijft valt zeer te betwijfelen. Het lijkt er toch op dat Rossi alsnog een straf boven het hoofd hangt vanwege zijn onbehoorlijke en gevaarlijke actie. Hoe dan ook, de laatste race van het seizoen in Valencia zal ongetwijfeld opnieuw een thriller zijn en tot een climax leiden die we zelden hebben gezien aan het eind van het seizoen.

UPDATE: Rossi krijgt drie penaltypunten en moet bij de volgende race as laatste starten Link: Rossi bestraft voor Sepang Clash

Moto2
De titel van het 2015 wereldkampioenschap Moto2 werd 2 rondes geleden al door Johann Zarco binnengehaald, maar de tweede en derde positie lagen voorafgaand aan de race nog niet definitief vast. Alex Rins had een voorsprong van 40 punten op vierde man Sam Lowes en 8 punten voor op derde man Tito Rabat die, net als de laatste 2 races, niet van start ging vanwege een gebroken arm.

In de niet al te spannende race race wist Thomas Luthi zijn pole positie te verzilveren door vanaf start de leiding te nemen, met in de eerste ronden Zarco en Folger in zijn kielzog. Rins had een slechte start, maar wist aan te sluiten bij het kopgroepje dat zich los had gereden van de rest van het veld. Halverwege de race konden Rins en Folger het tempo echter niet meer volgen en moesten afhaken, waarna Rins zichzelf ook nog eens uitschakelde door in de 10de ronde te crashen. Tot de voorlaatste ronde wist Luthi aan kop te blijven, maar het was uiteindelijk toch Zarco die de leiding over wist te nemen en de race te winnen voor Luthi op 0,5 sec en Jonas Folger op ruim 9 sec.
Sam Lowes was als 8ste gestart, maar eindigde als 13de waardoor hij geen aanspraak meer kan maken op de derde plek in de eindstand.
De Belg Xavier Simeon moest van een 10 de startplek vertrekken en wist de race ook als 10 de te eindigen

Moto3

Danny Kent had voorafgaand aan de start een riante voorsprong van 40 punten op tweede man en nog enige andere kandidaat voor de titel, Miguel Oliveira en de kans was dan ook groot dat hij vandaag de titel veilig zou kunnen stellen. Daarvoor moest hij dan wel minimaal 25 punten voorsprong over houden aan het eind van de race. In de kwalificatie moest Kent echter genoegen nemen met een 5de startpositie, terwijl Oliveira als laatste man op de eerste startrij mocht vertrekken. De titel kwam er vandaag dan ook niet voor Danny Kent omdat Miquel Oliveira de race wist te winnen en Kent pas als zevende over de finish kwam. Brad Binder en Jorge Navarro werden tweede en derde. Danny Kent komt vanwege deze uitslag slechts 1 punt te kort om nu al als wereldkampioen gekroond te worden en zal dus moeten wachten tot de laatste race in Valencia.

Livio Loi kende een zeer matig weekend. Na als 26ste getraind te hebben kon hij de race op slechts een negentiende plaats afsluiten.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief