Skip to main content

MotoGP: Rossi wint regenrace op Silverstone

De twaalfde ronde van het MotoGP kampioenschap is dit weekend verreden op Silverstone. De keuze voor de banden was een moeilijke, want er moest worden gestart op een half natte baan die ook nog eens bezaaid lag met rubber van de voorafgaande Moto2 race terwijl het wel druppelde en het moeilijk in te schatten was of de regen door zou zetten. De organisatie betitelde in eerste instantie de race als ‘Dry Race’, maar brak tijdens de sighting-lap de startprocedure af om deze een half uur uit te stellen en de race als ‘Wet Race’ te verklaren zodat er tijdens de race van motor gewisseld zou kunnen worden. De (matige) regen zette door en alle rijders vertrokken dan ook met regenbanden en stalen remschijven op een geheel natte baan.

Lorenzo had kopstart en in de beginfase ontstond een mooi gevecht om de leiding met Marquez, Poll Espargaro, Rossi en Pedrosa. Na enkele ronden wisten Rossi en Marquez zich uit dit groepje los te rijden omdat Lorenzo, liggend op p3, het tempo niet bij kon houden en in gevecht raakte met Pedrosa, Dovizioso en de zeer sterk rijdende Danilo Petrucci. Lorenzo had het erg moeilijk en moest ook uit dit strijdende groepje lossen, terwijl Rossi en Marquez halverwege de race al 6 seconden voorsprong hadden op de strijdende Petrucci en Dovizioso voor p3.

Met nog 8 ronden te gaan verloor Marc Marquez echter de controle over de Repsol Honda en crashte de wedstrijd uit. Rossi lag ogenschijnlijk comfortabel aan de leiding, maar zijn tempo zakte in waardoor Dovizioso en Petrucci, gevolgd door Pedrosa en de terugvechtende Lorenzo gestaag in konden lopen. Rossi anticipeerde echter goed en wist de schade beperkt te houden door de voorsprong niet verder terug te laten lopen dan minimaal 1,7 seconden op Danilo Petrucci. Met een mooie eindspurt in de laatste ronden wist Rossi dan ook met 3 seconden voorsprong de wedstrijd winnend af te sluiten voor Danilo Petrucci, die daarmee een ongekende prestatie leverde en zijn eerste podium in de MotoGP wist te behalen. Dovizioso kwam 1,1 seconde na Petrucci als derde over de meet met 1,6 seconden daarachter de grote verliezer van dit weekend, Jorge Lorenzo.

Rossi leidt nu de tussenstand van het kampioenschap met een voorsprong van 12 punten op Lorenzo en 77 op Marquez, wiens kansen op de titel nu gereduceerd zijn tot nul.

Moto2
In de Moto 2 was het Sam Lowes die van pole mocht vertrekken, maar op de half natte en langzaam opdrogende baan werd het voor hem en alle andere coureurs een zeer moeilijke race omdat iedereen op regenbanden van start was gegaan. De Dunlops begonnen het te begeven naarmate de baan steeds verder opdroogde en de baan lag dan ook bezaaid met rubber. Het was Johann Zarco, leider in het kampioenschap, die het best met deze zeer moeilijke omstandigheden om wist te gaan en de wedstrijd met 3,3 seconden voorsprong wist te winnen voor Alex Rins en derde man Tito Rabat. De Belg Xavier Simion had een moeizaam weekeind en moest dan ook van een 21ste plek starten, wisselde tijdens de race nog wel naar slicks, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 25ste klassering op 1 ronde achterstand. Johann Zarco leidt nu de tussenstand van het kampioenschap met een riante voorsprong van 85 punten op Alex Rins en 88 op Tito Rabat.

Moto3
Ook de Moto3 race werd onder zeer natte omstandigheden verreden en het was wk-leider Danny Kent die al snel de leiding wist te nemen voor Jakub Kornfeil. De race was bepaald niet de spannendste van het seizoen voor wat betreft de overwinning, want halverwege de race had Kent al 9 seconden voorsprong op tweede man Kornfeil. Voor de laatste podiumplek moest wel worden gestreden met Antonelli en Bagnaia in de hoofdrol die op enkele seconden achter Kornfeil hun rondjes reden. Hun poging om in te lopen op Kornfeil moest Bagnaia 2 ronden voor het einde echter bekopen met een crash. Danny Kent won uiteindelijk de race met 8,5 seconden voorsprong op Jakub Kornfeil gevolgd door Andrea Antonelli die 4,6 seconden na Kornfeil de finish passeerde.

Livio Loi reed ook een zeer sterke race door zich vanaf de 28ste(!) startpositie naar een 5de plek in de eindklassering te rijden. Voorwaar weer een puike prestatie van de Belg.

Met de overwinning ziet Danny Kent zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap groeien tot 70 punten op Enea Bastianini en 98 op Romano Fenati

De volgende ronde van de MotoGP cyclus vindt 13 september plaats op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws