Skip to main content

MotoGP: Morbidelli wint, Joan Mir wereldkampioen

Suzuki

 De ontknoping wie er kampioen gaat worden in de MotoGP is aanstaande. Joan Mir heeft de beste kaarten in handen maar ook Rins, Quartararo, Viñales, Morbidelli en Dovizioso kunnen het 2020 MotoGP seizoen nog winnen. De laatste twee hebben dan wel kans op de overwinning maar die kans is wel héél erg klein. Mir heeft het vandaag zelf in de hand en kan het kampioenschap in Valencia beslissen maar hij kwalificeerde slecht. Hij start vanaf plaats 12. Zijn directe concurrenten om te titelstrijd deden dat niet veel beter want Quartararo start vanaf plaats 11 en Alex Rins vanaf de 14e startplek.

Op de eerste startrij staat Morbidelli op P1, Jack Miller op P2 en Nakagami op P3. De omstandigheden op het circuit van Valencia zijn goed en de rijders maken zich op voor de start van de voorlaatste race van dit seizoen. Zoals iedere keer is heeft Jack Miller een uitstekende start maar hij gaat in de eerste bocht wijd waardoor Morbidelli de leiding over kan nemen. Quartararo had een dramatische eerste ronde, gaat ook wijd en sluit aan op P20. Rins kende een goede eerste ronde en heeft al flink wat plaatsen goedgemaakt. Teamgenoot en leider in het kampioenschap Joan Mir heeft de tiende plaats in handen. Johann Zarco moet flink verdedigen om Rins niet voorbij te laten gaan maar vraagt te veel van de voorkant van zijn motor en gaat onderuit. Morbidelli heeft nog steeds de leiding met achter hem Miller en Pol Espargaro. De ellende voor Fabio Quartararo is compleet als hij zijn Yamaha instuurt. Een crash volgt en het is einde race voor hem en het kampioenschap kan hij vergeten.

Alex Rins weet dat hij naar voren moet als hij nog aanspraak wil maken op de titel, langzaam maar gestaag gaat hij naar voren en halverwege de race zit hij op P5. Joan Mir daarentegen lijkt een berekenende race te rijden. Hij neemt weinig risico’s en weet dat als hij deze race op deze manier uit kan rijden het kampioenschap in handen heeft. Met nog 10 ronden te gaan is het Jack Miller die aanzet en de snelste rondetijd op de klok zet. Het verschil tussen hem en Morbidelli is nog maar een halve seconde. Nakagami zit bij Pol Espargaro aan het achterwiel. Hij kan hem voorbij gaan aan de binnenbocht maar hij gaat onderuit. Een DNF voor de Japanner. Jack Miller is vastbesloten om Morbidelli voorbij te gaan en vanaf het moment dat de laatste ronde is begonnen steekt de Ducati de Yamaha voorbij aan het einde van het rechte eind. Morbidelli kan de Australiër weer inhalen en veel acties volgen maar Morbidelli is de snelste en wint deze race. Joan Mir doet wat hij moet doen en kan zijn hoofd koel houden. Hij haalt genoeg punten binnen om wereldkampioen te worden. Suzuki heeft voor het eerst in 20 jaar weer de titel binnen.

In de Moto3 is de strijd nog niet beslist wie er wereldkampioen gaat worden en dit is ook het geval in de Moto2. Bo Bendsneyder had wederom een goed wekend op het Spaanse asfalt. Hij kwam als 8e over de finish. De laatste race is volgende week op het circuit van Portimão en daar zullen de prijzen worden verdeeld in de Moto2 en de Moto3.

 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws