MotoGP: Lorenzo heer en meester in Le Mans

Jorge Lorenzo vertrok van pole op het circuit van Le Mans waar de Yamaha ’s het altijd goed doen en wist ook gelijk de leiding te nemen, gevolgd door Ducatirijders Andrea Dovizioso en Andrea Iannone. Marquez had een wat mindere start vanaf de tweede plek op de startgrid en moest als vierde aansluiten. Rossi kende een matig trainingsweekend, maar had wel een goede start en wist zich al in de eerste ronden op te werken naar een vijfde positie na van p7 te zijn vertrokken. Iannone passeerde enkele ronden later zijn teamgenoot Dovizioso, maar kon daar niet lang van genieten door even later te crashen. Lorenzo had zich op dat moment al 2 seconden losgereden van Dovizioso, gevold door Marquez op 1 seconde, die op zijn beurt weer 1 seconde voorsprong had op Rossi. Wat ronden later vonden Marquez Rossi en Dovizioso elkaar en was het Rossi die zowel Dovizioso als Marquez wist te passeren. Deze kon zich echter niet losrijden uit dit strijdende groepje, welke op dat moment al 5 seconden achterstand had op Lorenzo zodat er een boeiende strijd tussen dit drietal ontstond tot halverwege de race. Op bizarre wijze gingen toen namelijk tegelijk, maar onafhankelijk van elkaar, zowel Dovizioso als Marquez over het voorwiel onderuit. Marquez kon met een ronde achterstand nog wel de strijd hervatten, maar voor Dovizioso was het over en uit. Suzuki coureur Maverick Vinales spinde garen bij deze crashes en zag zich ineens op een derde positie in de race rondrijden. De spanning om de podiumplaatsen was daarmee wel verdwenen en het was dan ook Lorenzo die uiteindelijk de race met 7,5 seconden voorsprong op Rossi en een kleine 12 seconden op Vinalis wist af te sluiten, waarmee Suzuki de eerste podiumplaats binnenhaalde sinds de terugkeer in het MotoGP kampioenschap. Pedrosa reed een kleurloze race en zag zich 4 seconden achter Vinales als vierde over de finish komen. Marquez haalde toch nog wat punten binnen door als 13de te eindigen.

WK-stand MotoGP na drie ronden: 1) Jorge Lorenzo, 90 pt, 2) Marc Marquez, 85 pt, 3) Valentino Rossi, 78 pt

Moto2
De van pole vertrokken Tomas Luthi domineerde de trainingen en kende ook een uitstekende start in de race. Hij wist dan ook direct de leiding te nemen, maar kon zich niet uit het gevormde vijfmans kopgroepje met Alex Rins, Simone Corsi, Lorenzo Baldassarri en Franco Morbidelli losrijden. Sterker nog, Luthi werd stevig op de huid gezeten door Rins, die daarmee de extreem hoge race pace van Luthi probeerde te breken, wat ook zeker succesvol bleek. Al naar enkele ronden nam Rins de leiding over en even later wisten ook nog Corsi en Baldassarri Luthi te passeren. Halverwege de race herpakte Luthi zich, passeerde Baldassarri om daarna te proberen het gat van 2 seconden te dichten op Rins en Corsi. Met nog 4 ronden te gaan crashte Baldassarri, maar ook alleen rijdend kon Luthi het gat naar de beide koplopers niet meer dichten. Corsi bleek in de slotfase het tempo van Rins niet meer te kunnen bijbenen en kwam dan ook een kleine 2 seconden achter Rins over de finish, 3 seconden later gevolgd door Thomas Luthi die de laatste podiumplaats opeiste. Crashes waren er voor Jonas Folger in de eerste ronde en Johann Zarco halverwege de race. Kampioenschapsleider Sam Lowes moest van een negende startplek vertrekken en wist de race als zesde af te sluiten.

WK-stand Moto2: 1) Alex Rins, 87 pt, 2) Sam Lowes, 82 pt, 3) Thomas Luthi, 69 pt.

Moto3
Vanaf start streed een grote groep van 11 man voor de leiding met daarin de bekende namen als polesitter Niccolo Antonelli, Brad Binder, Jorge Navarro, Romano Fenati, maar ook rookie Aron Canet wist zijn verrassend derde startpositie te verzilveren. Livio Loi kende een mindere start, mistte een chicane in de eerste ronde, en volgde op de 12de plek met een klein gaatje achter de kopgroep. Ook Bo Bendsneyder wist niet goed van zijn 21ste startpositie te vertrekken en moest zich dan ook vanaf de 26ste plek opwerken op weg naar de punten. Gedurende de race trok de kopgroep van 11 man wat uit elkaar waarbij Fenati, Binder, Navarro en Canet een 4 mans kopgroepje vormde dat zich gestaag verder losreed van de achtervolgers. De slotronden werd ongekend spannend, tot aan de finish toe, welke Brad Binder als eerste wist te passeren, gevolgd door Fenati en Navarro. Canet ging in de laatste bocht nog even in de fout, maar maakte veel indruk met zijn vierde eindklassering. Bo Bendsneyder reed een gedegen race, maar eindigde helaas net buiten de punten op de 16de plaats. Livio Loi sloot de race als 11 de af.

WK-stand Moto3: 1) Brad Binder, 102 pt, 2) Jorge Navarro, 78 pt, 3) Romano Fenati, 67 pt. Livio Loi staat 14de met 21 punten en Bo Bendsneyder bezet met 2 kampioenschapspunten de 25ste plaats.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief