MotoGP: Lorenzo domineert in Valencia

Tijdens het laatste raceweekend van het MotoGP seizoen in 2016 domineerde Jorge Lorenzo. Hij sloot daarmee zijn Yamaha-tijdperk af. Het merk waar hij negen jaar voor heeft gereden.

Lorenzo had op de zaterdag al een nieuwe ronderecord gereden en daarmee de pole positie veilig gesteld voor Marc Marquez en Valentino Rossi. Vanaf deze pole positie had hij een hele sterke start voor Andrea Iannone, Maverick Viñales, Valentino Rossi, Dani Pedrosa en Marc Marquez, die duidelijk een mindere start kende. Lorenzo kwam gelijk in zijn ritme en begon dan ook direct een gat te slaan op de rest van het veld. Na drie ronden had hij dan ook al een voorsprong van meer dan een seconde. Marquez wist al snel aan Pedrosa voorbij te komen en even later wisten Rossi en Marquez ook Viñales voorbij te gaan. Hierop kon Rossi de aanval openen op Iannone. De heren kwamen in een gevecht waarbij regelmatig van positie werd gewisseld en de coureurs elkaar bocht na bocht te snel af waren. Door deze tweestrijd wisten Marquez, Viñales en Andrea Dovizioso de aansluiting opnieuw te vinden. Rossi wist uiteindelijk de tweede plek in handen te nemen en een klein gaatje te slaan op Iannone. Marquez zag dit gebeuren en probeerde langs Iannone te komen. Dit lukte Marquez, maar op het rechte stuk bij start/finish bleek telkens weer waar de Ducati sterk in is en ging Iannone Marquez met gemak voorbij. Na de eerste helft van de wedstrijd wist Iannone Rossi weer voorbij te gaan en ook Marquez volgde Iannone’s voorbeeld. Het duurde zelfs niet lang voordat Marquez ook Iannone een plek terug verwees. Lorenzo reed ondertussen al op een voorsprong van ruim zesseconden. Marquez kon echter nog versnellen en was bezig om het gat naar Lorenzo dicht te rijden, terwijl Iannone weg wist te rijden bij Rossi en op een veilige derde plek reed.
Marquez kon niet meer bij Lorenzo komen, die de wedstrijd won met 1,185 seconde voor Marquez. Iannone pakte zijn laatste Ducati podium met de derde plaats voor Rossi, Viñales, Pol espargaró en Andrea Dovizioso. Suzuki fabriekscoureur Aleix Espargaró werd zesde voor Tech3 rijder Bradley Smith en Aprilia coureur Alvaro Bautista.

Volgend jaar zijn er veel wisselingen in de teams. Yamaha zal rijden met Valentino Rossi en Maverick Viñales, Ducati met Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo en Suzuki zal rijden met Alex Rins en Andrea Iannone. Aprilia zal rijden met Sam Lowes en Aleix Espargaró. Het Repsol Honda team blijft ongewijzigd met Dani Pedrosa en Marc Marquez. KTM zal in 2017 zijn intrede doen tot het kampioenschap met Bradley Smith en Pol Espargaró.

Moto2
Bij de start waren het Johann Zarco en Tom Lüthi die een zeer goede start kenden. Zarco dook voor Lüthi de eerste bocht in en even later konden Franco Morbidelli en Alex Rins ook aan hem voorbij komen. Enkele ronden later wisten Zarco en Morbidelli een gaatje te slaan op Lüthi en Rins. Morbidelli zag regelmatig kans om Zarco voorbij te gaan en deed dit dan ook. Zarco is echter niet zomaar wereldkampioen geworden en liet dit ook merken. Keer op keer wist hij de aanvallen van Morbidelli óf in dezelfde bocht, óf hooguit twee bochten later alweer te counteren. Hierdoor wisten Lüthi en Rins wel weer de aansluiting te vinden. Morbidelli wist het uiteindelijk van Zarco te winnen en de leiding over te nemen. Sam Lowes wist ondertussen vanaf de vijfde plek steeds dichterbij te komen. Na vijftien ronden te hebben geracet vond Zarco het welletjes en nam zijn leidende positie terug. Zarco sloeg een gaatje en reed veilig naar de overwinning. In de slotfase wist echter Lüthi nog in gevecht te gaan met Morbidelli en in de laatste ronde dit gevecht ook won. Rins reed naar een vierde plaats, maar in de laatste bocht wist Lowes hem toch nog voorbij te komen, waardoor Lowes de vierde plaats pakte en Rins vijfde werd. Takaaki Nakagami finishte als zesde voor Mattia Pasini, Jonas Folger, Danny Kent en Marcel Schrötter.

Moto3
In de Moto3 was het Aron Canet die de pole position in handen had voor Brad Binder en Hiroki Ono. Echter wordt voor de race altijd een warm up lap verreden om vervolgens op de startplaats te wachten tot het licht dooft en de race begint. Bij het innemen van zijn plaats viel de motor van Canet uit en moest hij vanuit de pitstraat starten. Hierdoor kreeg Binder de pole positie in zijn schoot geworpen. Binder was sterk weg, maar moest toch Ono en Enea Bastianini voor laten gaan in de eerste bocht. In de tweede ronde viel Binder terug naar de elfde plaatst, terwijl hij een paar keer naar zijn schakelpook leek te kijken. Hij kwam terecht op de elfde plaats en kon vanaf daar zijn weg vervolgen. Joan Mir reed ondertussen aan de leiding voor Bastianini, Fabio Di Giannantonio en Andrea Migno. Mir reed weg van de nummer twee, maar moest van de wedstrijdleiding 1 plek teruggeven omdat hij eerste was geworden onder een gele vlag situatie. Zijn ruime voorsprong werd hij op deze manier gelijk weer kwijt. Binder had ondertussen weinig problemen meer en was bezig om terug te komen in de kopgroep. Er was een kopgroep van meer dan tien rijders, en vooraan werd veel van positie gewisseld. Binder sloeg zich sterk door deze groep en met nog 4 ronden op de teller kon hij de leiding in de wedstrijd weer terug pakken. Binder probeerde weg te rijden maar dit lukte niet. Hij verremde zich zelfs nog een keer waardoor hij drie rijders binnendoor zag komen. Hij herpakte zich en in de laatste ronde wist hij de leiding opnieuw te nemen. Hij gaf deze ook niet meer weg en won als kampioen ook de laatste race van dit seizoen. Joan Mir werd tweede doordat hij bij Migno en Bastianini uit de slipstream kwam, die vervolgens derde en vierde werden. Di Giannantonio kon het tempo van de eerste vier niet bijhouden en werd met een klein gaatje vijfde voor Juanfran Guevara, Jakub Kornfeil, Philipp Oettl, Jorge Navarro en Jorge Martin.
Nederlander Bo Bendsneyder werd dertiende en Belg Livio Loi pakte nog 1 WK punt met de 15e plaats.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief