MotoGP: Dovizioso wint in Sepang

Op het circuit van Sepang international Circuit werd dit weekend de een na laatste race van het 2016 seizoen gereden. In de MotoGP en Moto3 waren de kampioenen al bekend, in de Moto2 werd vandaag Johann Zarco kampioen.

Bij de start van de MotoGP Race stond Andrea Dovizioso op pole position voor Valentino Rossi en Jorge Lorenzo. Het was een natte race, want ook tussen de Moto2 en MotoGP race regende het hevig. Er kwam zoveel water naar beneden dat de start werd uitgesteld. Dit tot tweemaal toe, en de race werd verkort naar 19 ronden.
Jorge Lorenzo nam op het kletsnatte circuit de leiding in handen en ging voor Marc Marquez, Andrea Dovizioso en Valentino Rossi. Na enige gevechten tussen deze coureurs was het Rossi die aan de leiding ging voor Andrea Iannone, Dovizioso, Marquez en Aleix Espargaró. Iannone nam later de leiding over. Er was een klein gaatje ontstaan, maar de top zes wist dit dicht te rijden. Iannone, Rossi, Dovizioso, Marquez, Lorenzo en Cal Crutchlow vormden de kopgroep waarbij Iannone en Rossi in gevecht waren om de koppositie. Even later kon Lorenzo niet meer volgen en moest afstand nemen van de kopgroep en reed een eenzame wedstrijd naar de finish. Crutchlow ging onderuit, en even later Marquez ook. Hierdoor kwam Lorenzo terug naar de vierde plaats. In dezelfde ronde ging ook Iannone onderuit waardoor Lorenzo op de derde plaats reed. Een ronde later ging Rossi wijd, waardoor Dovizioso aan de leiding ging en ook gelijk weg reed bij Rossi. Er ontstonden grote gaten tussen de top 3 en Dovizioso reed veilig naar de overwinning. Hierdoor zijn er dit seizoen negen verschillende winnaars geweest. Iets dat nog niet eerder is voorgekomen in de geschiedenis van de MotoGP. Rossi werd tweede en Lorenzo voegde zich naast zijn Yamaha teamgenoot op het podium op de derde plaats.

Moto2
Vlak voor de Moto2 race regende het hevig waardoor de race werd gestart op regenbanden. Franco Morbidelli ging voorop de eerste bocht in voor Jonas Folger en Johann Zarco. Morbidelli en Zarco sloegen een gat op Folger en volgden elkaar strak op het opdrogende circuit. Zarco haalde Morbidelli in, maar Morbidelli wist dit af te slaan en de leiding terug te pakken. Folger had ondertussen het gat dichtgereden. Nadat Zarco alsnog Morbidelli voorbij was gegaan liet hij zien waarom hij gekroond diende te worden tot Moto2 kampioen 2016. Zarco reed weg in twee ronden tijd meer dan twee seconden los en won de wedstrijd met een dikke drie seconden voorsprong. Hiermee zette hij zijn tweede Moto2 titel op rij op naam. Morbidelli werd tweede voor Folger en Lorenzo Baldassarri, die zeventien seconden na Zarco de finish passeerde.

Moto3
Brad Binder had de pole postion in handen en pakte ook de holeshot. Gelijk al gingen er drie coureurs onderuit, Juanfran Guevara, Andrea Migno en Ayumu Sasaki gleden onderuit en konden hun weg niet meer vervolgen. Halvewege deze ronde gingen ook Philipp Oettl, Adam Norrodin, Nicolo Bulega en Aaron Canet onderuit. In de tweede ronde nam Francesco Bagnaia de leiding voor Binder, Gabriel Rodrigo en Joan Mir. Nederlander Bo Bendsneyder reed toen op de negende plaats.
In de derde ronde schoven Binder, Mir, Lorenzo Dalla Porta en Fabio Di Giannantonio onderuit. Bagnaia had daardoor gelijk een gat op zijn achterblijvers, die werden geleid door Jakub Kornfeil, Jorge Navarro en Fabio Quartararo. In de daarop volgende ronden gaan nog eens vier coureurs onderuit waardoor amper de helft van het veld nog in de race zit.
Door alle valpartijen had Bagnaia een voorsprong op Kornfeil van bijna zeven seconden. Bo Bendsneyder reed ondertussen op de derde plaats, in het achterwiel van Kornfeil. Op het rechte stuk nam Bendsneyder de tweede plaats over van Kornfeil, net voor het ingaan van de dertiende ronde pakte Kornfeil zijn tweede plaats terug. Even daarna wordt de race met een rode vlag beëindigd, omdat er alweer een valpartij was ontstaan en werd de klassering van de doorkomst bij ronde dertien aangehouden als uitslag van de wedstrijd. Hierdoor won Bagnaia de wedstrijd, werd Kornfeil tweede en pakte Bendsneyder zijn tweede podium van die seizoen met de derde plaats.
Quartararo en Andrea Locatelli. De Belg Livio Loi werd negende.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief