MotoGP: Crutchlow wint in Tsjechië

In Tsjechië werd vandaag de elfde MotoGP wedstrijd van dit seizoen verreden op het natte circuit van Brno. Cal Crutchlow pakte verrassend de overwinning op een opdrogend circuit voor Rossi en Marquez.

Op de startrij was het Marc Marquez die de pole position had, voor Jorge Lorenzo en Andrea Iannone. Bij de start was het Andrea Iannone die als eerste de eerste bocht instuurde, maar Marquez wist hem in dezelfde bocht nog weer binnendoor te steken en zo de leiding in de wedstrijd te nemen.
Na de eerste ronde kwam Marquez als eerste door, voor Andrea Divizioso, Iannone, Aleix Espargaró en Maverick Viñales. Lorenzo kon op de natte baan het tempo niet bijbenen en kwam na de eerste ronde al als tiende door, met op de twaalfde plaats Valentino Rossi. Even later wisten drie Ducati rijders Marquez voorbij te gaan, Dovizioso nam de leiding voor Iannone en Scott Redding. Zij konden ook gelijk een gaatje slaan, terwijl achter Marquez Espargaró en Viñales oprukten. Na enkele positiewisselingen in de eerste vijf ronden ging Dovizioso aan de leiding voor Redding en Iannone. Marquez zag nog steeds Espargaró en Viñales dichterbij komen, en ook Ducati rijder Hector Barbera wist aansluiting te vinden. Barbera wist even later beide Suzuki coureurs en Marquez voorbij te gaan waardoor de eerste vier plekken door Ducati’s werden gevuld. Cal Crutchlow startte als enige van het veld op een harde voor- en achterband en kwam snel naar voren gereden, nadat hij van de tiende plaats moest starten. De machine van Dovizioso hield het ondertussen voor gezien, waardoor de Italiaan zijn race moest staken. Crutchlow reed dankzij zijn banden ongeveer een seconde per ronde sneller dan de rest van het veld en wist dan ook snel naar voren te rijden. Ondertussen had ook Rossi de snelheid terug gevonden en kon aan een opmars beginnen. De baan werd steeds droger, waardoor de coureurs op de zachtere regenbanden het steeds moeilijker kregen. Na vijftien ronden had Crutchlow de leiding overgenomen van Iannone en kon gelijk ook een gat slaan. Rossi maakte een inhaalslag en ging eerst Marquez, en daarna Barbera en Iannone voorbij om zo op de tweede plek te belanden. Crutchlow was al te ver weg en hier had Rossi dan ook geen antwoord meer op. Marquez wist dankzij de drogende omstandigheden te versterken en Iannone en Redding voorbij te gaan. Lorenzo heeft in de wedstrijd twee maal zijn motor gewisseld, terwijl de rest van het veld bleef rijden. Hierdoor reed hij op de laatste plaats, en had hij zelfs een ronde achterstand op de top 4.
Cal Crutchlow wist voor het eerst in 35 jaar een Britse MotoGP overwinning mee naar huis te nemen voor Rossi en Marquez. Loris Baz werd vierde voor Barbera, Eugene Laverty en Danilo Petrucci. Iannone wist achtste te worden voor Viñales en Tito Rabat.

Honda Repsol rijder Marc Marquez blijft leider in het kampioenschap met 197 punten, terwijl Rossi met 144 punten (-53) nu voor zijn Yamaha teamgenoot Lorenzo staat, die nu 138 punten (-59) op zak heeft.

Moto2
Bij de start was het Jonas Folger die de holeshot pakte en de leiding in de eerste ronde wist vast te houden voor Alex Rins, Takaaki Nakagami, Hafiz, Syahrin en Sam Lowes. De Brit wist de leiding in de volgende groep te pakken en vervolgens weg te rijden, net als Folger en Rins dat deden. Hierdoor reed de top 3 los van elkaar. Na tien ronden ging het mis voor Nakagami, die door een inhaalactie van Simone Corsi onderuit werd gereden en in de grindbak belandde. Met nog acht ronden te gaan had Folger een voorsprong van drie seconden opgebouwd op Rins, die op zijn beurt weer een voorsprong van vier seconden had op Lowes. Mattia Pasini reed op de vierde plaats door het inhalen van Alex Marquez en het uitvallen van Nakagami. Twee ronden later werd bekend dat Corsi een ride-through-penalty kreeg, wat inhoudt dat hij eenmaal door de pitstraat moet rijden met de daar geldende maximum snelheid van 60 km/h. Hierdoor kon Corsi een goede uitslag wel vergeten. Met nog 2 ronden te gaan waren Sandro Cortese, Marquez en Pasini met elkaar in gevecht voor de vierde plaats, waarbij Cortese onderuit ging. Folger ging nog bijna onderuit terwijl hij een voorsprong had van meerdere seconden, maar hij kon zijn motor overeind houden en stuurde zijn machine veilig naar de finishlijn. Folger won hiermee zijn eerste Moto2 race voor Rins en Lowes. Pasini kwam als vierde door voor Marquez, Syahrin, Danny Kent, Franco Morbidelli, Miquel Oliveira en Anthony west.

Johan Zarco blijft ondanks de elfde plaats leider in het kampioenschap met 181 punten. Rins volgt met 162 (-19) punten en Lowes staat derde met 137 (-44) punten.

Moto3
De vanaf pole position startende Brad Binder dook als eerste bocht in voor Enea Bastianini en Jorge Martin, maar ging wijd na een paar bochten waardoor Martin, Bastianini, Jakub Kornfeil en Aron Canet hem voorbij konden gaan. Martin wist vervolgens een gaatje te slaan terwijl er een goede strijd gaande was om de tweede plaats. Binder wist dit te beslechten in zijn voordeel, met in zijn kielzog John McPhee en Canet. Dit drietal kon vervolgens de achtervolging inzetten op Martin. Ondertussen waren het Nederlander Bo Bendsneyder en Khairul Idham Pawi die echt opvielen in het veld. Bendsneyder startte vanaf de 24e plaats op de grid, maar kwam na de eerste ronde al als dertiende door. Pawi moest de race starten vanaf de 283 plaats, maar kwam na vijf ronden al als vijfde door. Binder bleef aan de leiding en wist samen met McPhee een gat te slaan op hun achtervolgers. Ondertussen was Pawi op de derde plaats aangekomen voor Martin en Fabio Di Giannantonio. Binder liep steeds verder uit op McPhee, maar ging onderuit. McPhee nam hierdoor de leiding over, met op ruime achterstand Martin en Pawi. Pawi ging vervolgens ook onderuit. McPhee kon daardoor veilig de wedstrijd uitrijden en zijn eerste Moto3 overwinning te pakken, al kende hij nog wel enkele spannende momenten waardoor ook voor hem de wedstrijd bijna over was. Martin en Di Giannantonio vulden het podium af. Bastianini werd vierde voor Niccolò Antonelli, Kornfeil, Bo Bendsneyder, Joan Mir, Nicolo Bulega en Jorge Navarro. De Belg Livio Loi finishte als veertiende.

Brad Binder blijft ondanks zijn crash wel het kampioenschap aanvoeren met 179 punten voor Navarro die nu 118 (-61) wk punten bezit. Enea Bastianini staat derde in het kampioenschap met 94 punten (-85).


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief