Skip to main content

MotoGP-coureur Andrea Iannone alsnog 4 jaar geschorst wegens doping

Het hoogste internationale sportgerechtshof CAS heeft Andrea Iannone dinsdag een definitieve schorsing van vier jaar opgelegd. De 31-jarige Italiaanse MotoGP-coureur van Aprilia testte vorig jaar positief op anabole steroïden. Iannone was sinds 17 december 2019 al geschorst, nadat er in november bij de Grand Prix van Maleisië sporen van het verboden middel Drostanolon in zijn lichaam werden gevonden, waarna ook zijn B-staal positief testte. 

In eerste instantie geloofde de disciplinaire commissie van de wereldwijde motorsportbond FIM zijn verklaring over het (onwetend) eten van vlees waarin het groeihormaan aanwezig waren. Dit leidde tot de vreemde situatie dat de onschuld van Iannone werd geaccepteerd, maar dat hem toch een schorsing werd opgelegd, maar dan maar voor achttien maanden in plaats van de gebruikelijke vier jaar. 

Het wereldwijde antidopingbureau WADA ging daar niet meer akkoord, waarop WADA alsnog in beroep ging bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) sporttribunaal. Iannone zelf ging daar ook in beroep, omdat hij vond dat hij helemaal vrijgesproken moest worden, waarbij hij door Aprilia ondersteund werd. Uiteindelijk kwam het CAS toch tot de conclusie dat Iannone niet kon aantonen dat hij de dopingsregels niet heeft overtreden en dus ‘gewoon’ positief is bevonden, waar de standaard straf van 4 jaar bij hoort. Ianonne mag hierdoor pas vanaf 18 december 2023 deelnemen aan een vorm van motorsport. Daarnaast worden alle uitslagen van de Italiaanse coureur vanaf november 2019 met terugwerkende kracht ongeldig verklaard. 

Massimo Rivola – CEO van Aprilia Racing reageert: 

“Uitspraken moeten worden nageleefd en aanvaard, ook al roepen veel elementen van deze beslissing verwarring op, zelfs vanuit een puur wetenschappelijk oogpunt. We hebben er geen spijt van dat we Andrea hebben bijgestaan en integendeel, we blijven hem op dit moment steunen. Deze kwestie, met zijn extreem lange duur, heeft Aprilia Racing en onze strategieën voor dit en de komende seizoenen zwaar beschadigd. We moeten nu echter naar de toekomst kijken en het is onze plicht om snel een goede oplossing te vinden die aansluit bij het project dat we met Andrea zijn begonnen en waarmee we onze groei kunnen voortzetten, die er is en duidelijk zichtbaar is.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws