Skip to main content

MotoGP: Brad Binder schrijft geschiedenis

Na twee raceweekenden op het zeer warme asfalt van Jerez stond dit weekend de grote prijs van Tsjechië op het programma. Met een iets ‘mildere’ lucht temperatuur van 30 graden was het voor de rijders iets beter uit te houden. Marc Marquez was vanwege zijn blessure nog niet fit genoeg om deel te nemen.

 Pole-zitter Johann Zarco kent een slechte start en valt terug naar de zesde plaats, Morbidelli kent wel een goede start en pakt meteen de leiding gevolgd door zijn teamgenoot Fabio Quartararo. Brad Binder komt vanaf plaats zeven naar de derde positie. Ook Aleix Espargaro kent een bliksem start en kan in de openingsfase van de wedstrijd goed meekomen voorin en pakt zelfs nog even de tweede plaats. De Yamaha fabriekscoureurs kennen beide een slechte start, Rossi valt terug van vijf naar plaats tien. In ronde vijf gaat het fout voor Iker Lecuona, de KTM satelliet rijder verliest de voorkant en neemt in zijn val Joan Mir mee naar de grond. Bij het ingaan van ronde zeven zien we de KTM’s van Binder en Pol Espargaro op plek drie en vier, een ronde later begint Binder de druk op te voeren bij de op de tweede plek rijdende Quartararo. Morbidelli heeft dan inmiddels een stabiele voorsprong van 1,4 seconden. Het druk zetten van Binder wordt opgevoerd en in ronde negen weet hij Quartararo voorbij te steken, ook Pol Espargaro weet het achterwiel van de fransman te vinden. Een paar bochten later komt ook hij voorbij aan Quartararo om vervolgens twee bochten later de KTM bijna te verliezen. Met het insturen vanaf de te wijde lijn ziet Pol Johann Zarco over het hoofd en de twee maken contact waarop de KTM onderuit schuift, einde race voor Pol Espargaro. Inmiddels heeft Valentino Rossi zijn slechte start enigszins goed gemaakt en is hij teruggekomen tot de zesde plek. In Ronde elf weet Zarco de derde plek over te nemen van Quartararo door puur op snelheid van de Ducati de Yamaha eruit te remmen. Na twaalf ronden weet Binder het gat naar Morbidelli aanzienlijk te verkleinen, aan het begin van ronde dertien is het verschil zelfs nog maar 0,2 seconden en lijkt het achterwiel van de Yamaha gevonden te zijn. Het duurt dan ook niet lang en Binder neemt de leiding in de wedstrijd over. In ronde veertien ziet Zarco dat hij de ‘long lap penalty’ krijgt voor het incident eerder met Pol Espargaro. Ondanks de ‘long lap’ weet Zarco (nog maar net) plek drie vast te houden. Met nog zeven ronden te gaan weet Binder zijn voorsprong op Morbidelli op te bouwen tot 1,2 seconden.

Verder achter in het veld is het Rins die druk begint te zetten bij de op de vierde plek rijdende Fabio Quartararo, de twee raken elkaar zelfs even waardoor ook Valentino Rossi de aansluiting krijgt. In ronde vier kan Rins plek vier overnemen van Quartararo, een paar bochten later komt ook Rossi voorbij aan de fransman. Dat de banden van Quartararo op zijn wordt al snel duidelijk als ook de KTM van Oliveira voorbij komt. Vooraan breidt Binder zijn voorsprong steeds verder uit, met nog drie ronden te gaan heeft de Zuid-Afrikaan een voorsprong van 3 seconden op Morbidelli. Morbidelli heeft op zijn beurt 2,5 seconden op Joan Zarco. Met nog anderhalve ronde te gaan is de derde plaats van Zarco nog helemaal niet zeker, Alex Rins komt steeds dichterbij en verkleind het verschil met de Ducati door in iedere sector snellere tijden te rijden. Met het ingaan van de laatste ronde is  de voorsprong van Binder op Morbidelli inmiddels opgelopen naar 4,5 seconden, Binder schrijft geschiedenis en wint dan ook overtuigend, hij behaald daarmee niet alleen de eerste overwinning voor zichzelf maar ook KTM behaald hiermee hun allereerste overwinning in de MotoGP. Morbidelli pakt zijn allereerste MotoGP podium met de tweede plaats, achter hem is het Zarco die Rins achter zich weet te houden en de derde plaats weet veilig te stellen. Een ietwat teleurstellende race voor Andrea Dovizioso en Maverick Vinales die respectievelijk als elfde en veertiende worden afgevlagd.

 In de Moto3 pakt Dennis Foggia zijn allereerste overwinning, gevolgd door Arenas en Ogura. In de Moto2 was Enea Bastianini de sterkste met een stabiel rijdende Sam Lowes op plaats twee gevolgd door pole-zitter Joe Roberts. Bo Bendsneyder werd 18e. Volgende week staat de grote prijs van Oostenrijk op de kalender, de thuishaven van KTM.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws