Skip to main content

MotoGP: Alex Rins wint laatste race, Bagnaia is wereldkampioen

Ducati

Wie gaat er kampioen worden in de MotoGP én de Moto2 voor seizoen 2022, die beslissing zal vallen tijdens de laatste race van het seizoen op het circuit van Valencia. In de MotoGP heeft Bagnaia 23 punten voorsprong op Quartararo, Quartararo moet winnen om kampioen te worden. Zou Bagnaia 14e worden dan is hij kampioen. In de Moto2 is het iets spannender. Fernandez heeft 9,5 punt voorsprong op Ai Ogura.

Jorge Martin start vanaf pole position. Marc Marquez starts naast hem en Jack Miller maakt de eerste startrij compleet. Quartararo start vanaf P4 en Bagnaia P8. Zo’n 90.000 bezoekers (170.000 over het hele weekend) zien de lampen uitgaan en het veld is vertrokken. Alex Rins heeft een geweldige start en gaat van P5 naar de leiding. Quartararo heeft het flink aan de stok met de twee fabrieks Ducati’s. Het gaat er flink op en dat kost Bagnaia zijn rechter winglet. Rins heeft de leiding met achter hem Marini, Marc Marquez en Jack Miller. Bagnaia zit op P4 met achter hem Quartararo. De Bagnaia heeft geen haast en laat een gat vallen. Quartararo gaat Bagnaia voorbij en zet de achtervolging in op de kopgroep. Pol Espargaro en Daaryn Binder zijn de eerste die een DNF achter hun naam krijgen omdat zij beide onderuit zijn gegaan. Rins is nog steeds de leider van het veld, dit terwijl dit de laatste race voor Suzuki is. Zijn teamgenot Mir zit op de staart van Bagnaia. Marc Marquez zit op P3 maar verliest de voorkant van zijn Honda en kan zijn weg niet meer vervolgen.

Fabio Quartararo kruipt langzaam maar gestaag richting de drie koplopers. Halverwege de wedstrijd is er nog een gat van 0.7 seconden. Brad Binder is sneller dan Quartararo en gaat de Fransman voorbij. Binder heeft de aansluiting snel gevonden en zit te azen op de plek van Miller. Dit duurt één ronde en hij steekt zijn aanstaande teamgenoot eenvoudig voorbij. Twee bochten later komt Miller net buiten de ideale lijn en daardoor op het vuile gedeelte van het asfalt en hij kan de race niet meer vervolgen. Quartararo heeft een achterstand van 1.2 seconden op de kopgroep. De kans dat hij deze wedstrijd gaat winnen is bijna nul. Rins heeft als leider een voorsprong van 0.8 seconden op Jorge Martin. Met nog twee ronden te gaan gaat Binder Martin voorbij en zet de achtervolging in op Alex Rins. Hij heeft te weinig tijd want Alex Rins wint van start tot finish de laatste race van het seizoen én de laatste race van Suzuki in de MotoGP. Bagnaia komt als 9e over de streep en daarmee heeft hij meer dan genoeg punten om zich MotoGP wereldkampioen 2022 te noemen. Een emotionele huldiging volgde voor hem. De tweede Ducati coureur die wereldkampioen is geworden achter Casey Stoner die in 2007 de eerste was.

De ogen in de Moto2 zijn gericht op Fernandez en op Ogura. Na een paar rondes zitten beide heren vlak bij elkaar maar Ogura gaat op een vreemde wijze onderuit en kan zijn weg niet meer vervolgen. Voor Fernandez is het kampioenschap binnen en hij laat de overwinning aan zijn teamgenoot Pedro Acosta die rookie of the year is geworden. Bo Bendsneijder komt als 11e over de streep en de geblesseerde Zonta van den Goorbergh kwam als 21e over de finish.

In de Moto3 was het Guevara die de hele race aan de leiding heeft gereden met Deniz Öncü strak achter hem. De beide coureurs waren veel sneller dan de rest en in de laatste ronde gaat Öncü hem voorbij. Hij stuurt de laatste bocht verkeerd in waardoor hij met minder snelheid de bocht uit kan komen waardoor Guevara hem voor de streep nog voorbij kan komen. Dit tot groot verdriet van de Turkse Öncü. De eerste race van seizoen 2023 is op 26 maart in Portugal.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws