Skip to main content

Marc Marquez voor de vijfde keer MotoGP-wereldkampioen

Marc Marquez heeft vandaag zijn 7e wereldkampioenschap behaald na het winnen van de Japanse Grand Prix. Tijdens de 16e race van het seizoen wist de Spanjaard als eerste te finishen op het Twin Ring Motegi circuit waarmee hij met 296 punten niet meer in te halen is in het klassement. 

Rivaal Andrea Dovizioso wist de dag voor de race de poleposition te veroveren en hield hiermee de spanningen hoog. Na een goede start van de polesitter volgden Jack Miller, Marquez, Cal Crutchlow en Alex Rins hem de eerste bocht in. Marquez kon hierbij direct een aantal plaatsen goedmaken omdat hij vanaf de 6e positie moest starten. Na deze goede start lukte het hem om in de eerste ronde Pramac-coureur Miller in te halen en daarmee achter Dovizioso uit te komen. Verder naar achteren lukte het Crutchlow en Valentino Rossi om een aantal plaatsen op te schuiven en daarmee de vierde en vijfde posities te vullen. Marquez kreeg onverwacht bezoek van Crutchlow nadat de Brit hem in de vijfde ronde passeerde. Ondertussen wist Rossi de Australiër voor hem in te halen, waarmee hij de voorste rijder werd in het groepje achter de kopgroep, met achter zich Miller, Rins en Iannone. Tijdens de middelste fase van de race konden de Suzuki-coureurs de Italiaan passeren terwijl ook Marquez zijn 2e positie opnieuw innam. Met nog acht ronden te gaan kon Crutchlow het tempo van de voorste 2 rijders niet meer bijbenen, waarna Dovizioso en Marquez zich definitief los wisten te rijden van de achtervolgers. Daarop volgde een strijd om de koppositie waarbij de titelkandidaten elkaar meerdere keren passeerden. Tijdens de 20e ronde werd de strijd heviger en deed de Italiaan veel moeite om het tempo van Marquez te kunnen volgen. Helaas verloor de Ducati-coureur de voorkant van zijn GP18 in bocht 10 als gevolg van het hoge tempo en belandde in de grindbak. Marc Marquez kon hierdoor ongehinderd zijn race naar het kampioenschap vervolgen en reed in de laatste ronde dan ook als eerste over de finishlijn. Achter hem volgden Crutchlow en Rins, met op de 18e positie Andrea Dovizioso.

Omdat de Italiaan zijn fout niet meer kon herstellen haalde Marquez op het thuiscircuit van Honda zijn 5e MotoGP-wereldkampioenschap binnen. Na het winnen van 8 Grand Prix’s dit seizoen komt de Spanjaard uit op een totaal van 7 gewonnen wereldkampioenschappen. Hiermee komt hij op gelijke hoogte met 5-voudig 500cc-wereldkampioen Mick Doohan en staan alleen Valentino Rossi (zeven) en Giacomo Agostini (acht) boven hem.  


Foto: HRC


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws