Komend weekend: 2021 WK MXGP motorcross in Oss met publiek

Het MXGP wereldkampioenschap motorcross keert dit weekend terug naar Nederland voor de Nederlandse Grand Prix van dit jaar, deze keer in Oss. In de loop der jaren hebben locaties als Lierop, Assen en Valkenswaard de Nederlandse Motocross Grand Prix georganiseerd, maar de MXGP van Nederland zal op 17 en 18 juli 2021 nu ergens anders plaatsvinden; namelijk op een voormalige WK-locatie uit de jaren 80, de Witte Ruysheuvel in Oss. 

Het Nederlandse crosscircuit, op nog geen 20 kilometer van Den Bosch, opende voor het eerst haar deuren in 1980 en was toen al bekend als ‘Witte Ruysheuvel’. Vijf jaar later, in 1985, was het circuit voor het eerst de locatie voor de Grand Prix van het Wereldkampioenschap Motocross. Dave Strijbos, thuisrijder en voormalig 125cc-wereldkampioen, pakte toen de overwinning. De club organiseerde vervolgens nog twee GP’s in Oss in 1989 en 1998, die respectievelijk werden gedomineerd door de Amerikaan Mike Healey en Italiaan Alessio Chiodi. 23 jaar later maakt Oss een comeback naar met het FIM Wereldkampioenschap Motocross als gastheer van wat ongetwijfeld een spannend crossweekend wordt. 

Naast de gebruikelijke MXGP- en MX2-races op zondag, worden tijdens de Grand Prix van Nederland op zaterdag ook races om de Europese kampioenschappen EMX250 en EMX Open afgewerkt. Toeschouwers zijn op beide dagen welkom maar krijgen een vaste zitplaats langs het circuit om het spektakel te kunnen aanschouwen, de organisatie van MXGP Oss zorgt daarbij voor voldoende stoelen, een geheel nieuwe situatie omdat alleen staanplaatsen de normale norm zijn. 

Coronamaatregelen

Om het evenement te bezoeken is het in het kader van “Testen voor Toegang” wel nodig om in bezit te zijn van een coronatoegangsbewijs/QR code. De overheid heeft afgelopen week een aantal regels aangescherpt, meer informatie hierover is te vinden op de website van MXGP Oss. Voor meer vragen over het coronatoegangsbewijs verwijst de organisatie naar Testen voor Toegang: 088-7770809 / www.testenvoortoegang.org.
Vanaf de ingang loop je door de Paddock om deze te kunnen bezichtigen, tijdens de race blijft de Paddock gesloten voor publiek. Uiteraard zijn de horecafaciliteiten en toiletten geopend, over de mogelijkheden van het entertainmentprogramma (VIP en circuit) is de organisatie nog in gesprek.

Voor de zekerheid meldt de organisatie dat bij annulering van het evenement van overheidswege of alsnog een verbod op publiek, het mogelijk om het ticket mee te nemen naar 2022 of zal bij keuze van terugbetaling het volledige bedrag zonder extra kosten binnen 30 dagen worden terugbetaald. Weekendtickets kosten € 82,50. 

Kanshebbers: Herlings, Coldenhoff, Cairoli, Gajser en…?

Nu we aan de eerste zandraces van het seizoen 2021 beginnen, lijdt het geen twijfel dat alle ogen gericht zullen zijn op Jeffrey Herlings van Red Bull KTM Factory Racing . Zoals iedereen weet, is Herlings erg sterk in het zand en heeft hij de Nederlandse Grand Prix sinds 2010 in totaal 14 keer gewonnen, waaronder 10 overwinningen in MX2 en 4 in de zwaarste MXGP-klasse. Na zijn GP-overwinning in Maggiora twee weken geleden, zal Herlings vol vertrouwen zijn thuis-GP ingaan. Na een mooie serie van drie GP’s op harde banen, zal hij komend weekend terug zijn op de ondergrond waar hij nog meer de voorkeur aan geeft en waarop hij dominant is geweest in het verleden; een overwinning voor de Bullet lijkt een zeer reële mogelijkheid.

Een andere Nederlander die hem zou kunnen uitdagen voor de overwinning is Glenn Coldenhoff van Monster Energy Yamaha Factory Racing. Voor Coldenhoff zullen de races in Oss een echte thuis GP zijn, aangezien de Nederlander in de omgeving is opgegroeid. Met het vertrouwen van een podiumplaats in Italië, waar hij voor de overwinning in de GP qua punten zelfs op gelijke hoogte stond kwam Herlings, en met de steun van het thuispubliek, zal Coldenhoff sterk zijn en een reële bedreiging vormen voor zijn landgenoot.

Ondertussen zal Tim Gajser van Team HRC proberen zoveel mogelijk kampioenschapspunten terug te winnen in een solide weekend. In Maggiora slaagde Gajser er niet in om op het podium te eindigen, hoewel zijn kansen op een podium dit weekend behoorlijk groot zijn. Vorig jaar zette de Sloveen in Valkenswaard een ongelooflijke prestatie neer en eindigde hij met 1-2, toen goed voor de tweede plaats in het algemeen klassement. Hij won ook twee keer in Lommel tijdens de Belgische triple-header, dus het lijdt geen twijfel dat Gajser in het zand kan rijden en iemand zal zijn om naar uit te kijken.

Dan is er ook nog Antonio Cairoli met zijn Red Bull KTM Factory Racing Team, die de laatste tijd in een ongelooflijke vorm verkeert. Nadat hij er in de tweede race in Orlyonok niet in was geslaagd punten te scoren, knokte Cairoli zich terug in Matterley Basin door zijn eerste GP-overwinning van het seizoen te behalen, waarna sterke optredens in Maggiora met 3-3 hem ook 40 punten opleverde, exact et zoveel als zowel Herlings als Coldenhoff! Cairoli is altijd een goede zandrijder geweest en heeft de Nederlandse en Belgische GP’s meerdere malen gewonnen, dus het zou geen verrassing zijn om hem weer op de bovenste trede te zien.

Natuurlijk is er ook nog Romain Febvre van het Monster Energy Kawasaki Racing Team, die zijn eerste manche-overwinning behaalde in Maggiora, maar waar het in de de tweede manche moeilijkerging, wat de Fransman een podium en kampioenschapspunten kostte. Ondanks dat hij nog steeds derde staat, met slechts twee punten voorsprong op Cairoli, zal hij er natuurlijk op gebrand zijn om zoveel mogelijk punten te pakken om zijn plek te behouden.

Jeremy Seewer en Ben Watson van Monster Energy Yamaha Factory Racing uit Begreijk zullen dit keer ook op zoek zijn naar meer, nadat beide rijders in de Top 10 scoorden in Maggiora. Beiden staan ook bekend als goed in het zand, dus het zou een GP kunnen worden waarin we alle drie de fabrieks-Yamaha-rijders weer in de top 10 zien.

Vorig seizoen eindigde Arminas Jasikonis van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing als derde overall in Valkenswaard tijdens de Nederlandse Grand Prix. Dit seizoen moet Jasikonis nog punten verzamelen nadat hij terugkeerde van een blessure, maar met de eerste zandrace van het jaar die dit weekend plaatsvindt, konden we de Litouwer wel eens op de ranglijst zien klimmen.

Lokale rijders Calvin Vlaanderen van Gebben Van Venrooy Racing en Brian Bogers van Standing Construct GasGas Factory Racing zullen erop gebrand zijn om goed te presteren tijdens hun thuis-GP, wat ook geldt ook voor wildcardrijders Lars van Berkel, Rene De Jong en Sven Van der Mierden.

Uitslag 2020 en tussenstand 2021 MXGP

Uitslag 2020 MXGP van Nederland (Valkenswaard) – Top 3 MXGP: 1. Jeffrey Herlings 2. Tim Gajser 3. Arminas Jasikonis
MXGP 2021 – Wereldkampioenschap Top 10: 1. Tim Gajser (SLO, Honda), 124 punten; 2. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 118 d.; 3. Romain Febvre (FRA, Kawasaki), 107 p.; 4. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 105 p.; 5. Jorge Prado (ESP, KTM), 97 p.; 6. Jeremy Seewer (SUI, YAM), 86 p.; 7. Glenn Coldenhoff (NED, YAM), 82 p.; 8. Pauls Jonass (LAT, GAS), 82 p.; 9. Alessandro Lupino (ITA, KTM), 69 p.; 10. Jeremy Van Horebeek (BEL, BET), 60 p.;

MX2: Roan van de Moosdijk kanshebber

In MX2 zal Roan Van De Moosdijk van F&H Kawasaki Racing ongetwijfeld een van de kandidaten zijn voor het podium in Oss. Na in de buurt van een top drie overall finish te zijn gekomen in Orlyonok en Matterley Basin, zal Van De Moosdijk op jacht gaan naar zijn eerste podium van het seizoen 2021, warbij deze thuisrace hem zeker een thuisvoordeel oplevert. Zijn teamgenoten Mathys Boisrame en Mikkel Haarup kunnen ook niet worden uitgesloten, met Boisrame die vorig seizoen enorme verbeteringen in het zand liet zien. Tot nu toe heeft hij dit jaar consequent aan de voorkant van het veld meegedaan.

Nog een kanshebber voor de overwinning is de Monster Energy Yamaha Factory Racing MX2- ploeg. Alle drie de rijders, Jago Geerts, Maxime Renaux en Thibault Benistant, hebben alles in huis om races te winnen. De in België geboren Geerts heeft natuurlijk als grootste voordeel dat hij een ijzersterke zandrijder is, maar Renaux kan ook op de zachte ondergrond presteren, zoals hij vorig seizoen bewees in Valkenswaard, waar hij als tweede eindigde op het podium. En natuurlijk zal Benistant vol vertrouwen zijn na zijn overwinning in race één in Maggiora.

Een van de grootste vragen in de Nederlandse Grand Prix was of we Tom Vialle van Red Bull KTM Factory Racing zullen zien terugkeren. Helaas zal Vialle de races in Oss uitzitten na twee lastige GP’s vanwege een gebroken hand. Het gebroken bot in zijn hand is bijna genezen, maar meer belasten zou het herstel van de regerend wereldkampioen weer kunnen verslechteren, daarom nam de Fransman de beslissing om niet deel te nemen aan de races van dit weekend.

Voor Mattia Guadagnini, momenteel de leider in het klassement, zullen de komende races een echte test zijn om te zien of de Italiaan net zo goed kan presteren op zand als hij dat dit siezoen op harde banen deed races tot nu toe dit seizoen.

Een andere rijder die een goede prestatie wil neerzetten, is Kay De Wolf van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing , die voor het eerst zijn thuis Grand Prix in de MX2 Wereldkampioenschapsklasse zal rijden. Twee weken geleden hadden zowel De Wolf als zijn teamgenoot Beaton een aantal goede races, beide eindigden in de top 10, maar ze vochten ze in één manche ook in de top 5 mee. Voor De Wolf is dit een kans om te schitteren en te laten zien wat er later in het seizoen kan worden verwacht, naarmate hij meer zelfvertrouwen krijgt en ervaring opdoet.

Uitslag 2020 en tussenstand 2021 MX2

Uitslag 2020 MXGP van Nederland (Valkenswaard) – Top 3 MX2 – 1. Tom Vialle 2. Maxime Renaux 3. Jago Geerts
2021 MX2 – Wereldkampioenschap Top 10: 1. Mattia Guadagnini (ITA, KTM), 113 punten; 2. Maxime Renaux (FRA, Yamaha), 111 d.; 3. Ruben Fernandez (ESP, Honda), 108 p.; 4. Mathys Boisrame (FRA, KAW), 105 p.; 5. Roan Van De Moosdijk (NED, KAW), 99 p.; 6. Thibault Benistant (FRA, YAM), 80 p.; 7. Rene Hofer (AUT, KTM), 79 p.; 8. Simon Laengenfelder (GER, GAS), 70 p.; 9. Jago Geerts (BEL, YAM), 67 p.; 10. Jed Beaton (AUS, HUS), 67 p.;


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief