Skip to main content

Jeffrey Herlings op shortlist Sportman van het Jaar 2018

Wereldkampioen MXGP motorcross Jeffrey Herlings (24) is vdoor NOC*NSF en de NOS, de organisatoren van het Sportgala, opgenomen op de shortlist voor de titel van Sportman van het Jaar. Herlings staat op die lijst met 16 andere topsporters, waarmee hij eindelijk de erkenning krijgt die door motorsportend Nederland al langer werd gemist. Herlings werd al tweemaal eerder wereldkamppioen in de MX2, maar blijkbaar vond het selectiecomité dat toen niet goed genoeg. Niet alleen zijn wereldtitel in de hoogste klasse van de motorcross, maar ook de enorme dominantie waarmee hij dit deed, maakten zijn selectie voor dit jaar eigenlijk vanzelfsprekend. Dat kan allemaal in vorige jaren overigens mogelijk ook wel zijn gebeurd, maar toen werden alleen de laatste drie genomineerden bekend gemaakt, terwijl nu een shortlist met daarop 17 namen is genoemd, wat altijd voor veel discussie heeft gezorgd. 

Naast Herlings koos de organisatie dit jaar niet alleen voor de vaste reeks schaatsers en wielrenners, al staan die natuurlijk met Sjinkie Knegt, Sven Kramer, Kjeld Nuis, Patrick Roest Tom Dumoulin, Niki Terpstra, Dylan Groenewegen, Jeffrey Hoogland en Mathieu van der Poel wel veelvuldig op de lijst. Echter, op die shortlist staan ook de namen van surfer Dorian van Rijsselberghe, kickbokser Rico Verhoeven, biljarter Dick Jaspers, Formule1-rijder Max Verstappen, zwemmer Ferry Weertman, turner Epke Zonderland en zelfs schaker Anish Giri. Dat de NOS als organisator niet ongevoelig blijkt voor de vele kritiek op het weglaten van (vooral) Herlings blijkt uit een bericht op de website van NOS Sport: 

In het verleden leverden enkele nominaties veel discussie op. Om het publiek inzicht te geven welke namen zoal de revue passeren, is besloten nu ook de shortlist openbaar te maken.

Echter, aan het uiterst discutabele kiessysteem is niets veranderd; ook in 2018 zal een vakjury uit de lijsten met voorgeselecteerde atleten drie genomineerde sporters kiezen. Die namen worden op 2 december bekendgemaakt. Vervolgens worden op het Sportgala, op 19 december 2018, de winnaars gekozen en tijdens de live uitzending gehuldigd.  De vakjury bestaat uit ex-volleyballer Bas van de Goor, coaches Guus Hiddink en Marc Lammers, zwemmer Maarten van der Weijden, ex-schaatser Ralf van der Rijst, oud-Sportvrouw van het Jaar Marianne Timmer, Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers), Marije Smits (paralympiërs) en plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Sport Ewoud van Winsen. 

Het blijft voor velen een vreemde constructie waarin een nogal willekeurige groep mensen de uiteindelijke winnaar bepaalt, terwijl (bijvoorbeeld) het Amerikaanse Hall of Fame systeem laat zien dat er ook manieren zijn om sporters op een meer onderbouwde manier te eren. 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws