Gemeenteraad neemt besluit Eurocircuit Valkenswaard

Op 15 juli heeft de gemeenteraad van Valkenswaard een besluit genomen omtrent de toekomst van Eurocircuit Valkenswaard. Eerder werd al duidelijk dat er in overeenstemming met inwoners en verenigingen werd gekeken naar een nieuw bestemmingsplan. Het oude bestemmingsplan dateert alweer van 1977. 
Er werden vijf mogelijke scenario’s samengesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad.

 • Terrein omvormen tot natuur
 • Huidig feitelijk legaal gebruik vastleggen in nieuw bestemmingsplan
 • Terrein omvormen tot leisurezone
 • Het gebruik ten behoeve van crossen maximaal faciliteren
 • Combinatiescenario

Eerder bleek ook al dat inwoners van Valkenswaard middels een enquête lieten blijken dat zij de toekomst van het circuit erg belangrijk vinden.

Enkele feiten die uit de enquête naar voren kwamen zoals te lezen is op de website van de gemeente Valkenswaard:

 • 54% van de respondenten geeft aan dat het Eurocircuit (zeer) belangrijk is voor Valkenswaard
 • 94% geeft aan dat het een belangrijk thuishonk is voor de huidige verenigingen
 • 74% ervaart geen knelpunten bij het Eurocircuit,17% ervaart last van motorgeluid bij evenementen, 13% bij trainingen, 11% heeft last van het verkeer bij evenementen. 16% vindt de activiteiten slecht voor natuur en milieu.
 • 87% vindt het Eurocircuit belangrijk voor de bekendheid van Valkenswaard, 80% voor de economie.
 • 9% vindt het Eurocircuit niet belangrijk voor Valkenswaard.
 • 85% vindt het belangrijk dat de gemotoriseerde sporten op het Eurocircuit blijven bestaan, 74% vindt het belangrijk voor Nederland dat deze sport blijft.

Na een maandenlang traject van themabijeenkomsten en vergaderingen heeft de gemeenteraad gekozen voor scenario 2. (Huidig feitelijk legaal gebruik vastleggen in nieuw bestemmingsplan) De zes verenigingen, MVV (motorsport), NRV (rallysport), ToerWielerClub de Kempen, bmx-fietsclub Lion D’or, de schutterij Sint Martinus Gilde en politiehonden vereniging De Verdediger die gebruik maken van het Eurocircuit terrein hebben nu eindelijk meer duidelijkheid en kunnen zich gaan richten op de toekomst. Scenario 2 betekent dat de gemeente gaat zorgen voor de juiste vergunningen, ook zullen de rijtijden voor de motorcross en rally duidelijker omschreven worden. Er zal ook meteen worden gewerkt aan het op orde brengen van het bestemmingsplan. Wethouder Kees Marchal verwacht in het najaar meer duidelijkheid te kunnen geven over de stand van zaken betreffende het bestemmingsplan.

Ook heeft de raad het achterliggende gebied ‘Het Haakje’ vrijgegeven voor ontsluiting. Dit zou het verkeer van en naar het Eurocircuit moeten bevorderen, dit komt vooral goed van pas bij grote (internationale) evenementen. Met aanpassingen aan het gebied kan het verkeer in goede banen worden geleid en zijn er minder opstoppingen rondom het terrein.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief