Derde editie demoraces Luttenbergring

 In 2013 werd het 175-jarig bestaan van Luttenberg als kerkdorp gevierd. Luttenberger Herman Logtenberg besloot dat dit een goede gelegenheid was voor een herbeleving van de fameuze Raalter wegraces. Samen met een grote groep enthousiastelingen wist hij in mei van dat jaar een uitgebreid rijdersveld aan de start te brengen. Logtenberg: “Het was het begin van een nieuwe traditie, want ook het jaar daarop organiseerden we een demorace, in samenwerking met de Stichting Aanvullende Motorsport (SAM). We toen voor het najaar. Ook in 2015 is dat de periode waarin een reprise van het spektakel plaats zal vinden, om precies te zijn op zaterdag 5 september.”

Vorig jaar liep het programma nogal uit. Coureur Franz Heemeijer maakte een schuiver met naar zich aanvankelijk liet aanzien ernstige gevolgen. Uiteindelijk viel het allemaal mee en Heemeijer zat een paar uur later alweer op zijn motor. “Toch hadden we besloten om tijdelijk delen van het prikkeldraad te verwijderen, dat zich bevond langs de randen van het tijdelijke circuit. Het had meer voeten in de aarde dan we eerst dachten. Dat gaan we dit jaar beter doen,” belooft Logtenberg. “Het wordt een dag die tot de nok vol zit met trainingen en wedstrijden. Alle traditionele inhoudsklassen staan op het programma, van 50 tot 750cc, plus de zijspannen. Het zijn klassieke races, wat betekent dat de bouwjaren uiteenlopen van 1960 tot 1987”. Alle klassen komen op 5 september driemaal aan de start: éénmaal voor een baanverkenning en ’s middags tweemaal voor regelmatigheidsdemonstraties.

Endurancerijders
Bijzonder is het geplande optreden van de SAM-enduranceteams. Driemaal per jaar verrijden zij een spectaculaire drie-uurs demorace, te Oss, Elst en Aalsmeer. Logtenberg en SAM hebben hen uitgenodigd om het uitdagende circuit van Luttenberg te gebruiken als extra trainingslocatie. Zij bieden een uiterst boeiend schouwspel. De ervaren SAM-wedstrijdleider Berend Roke meldt: “De teams rijden met de superbikes van de jaren zeventig en tachtig. Het zijn de echte kanonnen van toen. Dikke loeiende viercilinders, huilende driepitters en dreunende twins. Je ziet er heel speciale machines tussen, met namen die de kenners veel zullen zeggen, zoals Martin Suzuki’s, Bakker Yamaha’s, Japauto Honda’s, Egli-Kawasaki’s. Daarnaast ook heel gewone productiemachines die je vroeger veel op straat zag voorbijkomen. Dat past helemaal in de SAM-filosofie: betaalbare breedtesport voor iedereen, die tegelijkertijd een mooi schouwspel biedt aan het publiek!”

Grootheden
De afgelopen jaren traden grootheden uit de gouden jaren van de nationale wegracesport op, zoals Wil Hartog en de uit de regio afkomstige Theo Bult. Zij keerden graag terug naar de al even legendarische Luttenbergring. Vroeger was degene die het eerste de finishlijn passeerde de winnaar. Dat is nu heel anders. Het om regelmatigheid. Het tempo zit er nog altijd in, maar de podiumplaatsen zijn voor de rijders met de meest constante rondetijden. Zo blijft het haalbaar om op stratencircuits als deze te rijden met de sport- en racemotoren van toen.

“We verwachten ook voor 2015 een mega-evenement,” zegt Herman Logtenberg. “We zijn heel blij met de medewerking van de omwonenden en de Gemeente Raalte,” vervolgt Logtenberg. “Zonder hun goede wil zou een evenement als dit niet mogelijk zijn. We hebben de afgelopen twee keren laten zien dat we in staat zijn om dit goed te organiseren, en de heren deelnemers en het publiek hebben er alles aan gedaan om een positieve indruk achter te laten.”

Logisch dat daar dozijnen vrijwilligers voor nodig zijn. Vindt u het leuk om met uw neus bovenop de actie te staan? Vindt u het een uitdaging om samen te werken in een groot team, baanposten te bemannen, het rennerskwartier in te delen, te zorgen voor terreinafbakening, of de plaatsing van strobalen? Of wilt u een van degenen worden die dit grote evenement sponsoren? Meld u dan snel aan bij de Luttenbergse ‘Werkgroep Demo-races op de Luttenbergring’, via Herman Logtenberg, herman_logtenberg@hotmail.com, telefoon 06 1546 4406. Tot de vijfde september in Luttenberg!


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief