Skip to main content

Dakar 2021: Nederlandse deelnemers en titelfavorieten motorrrijders

Dakar 2021

Afgelopen week heeft de organisatie van de Dakar de route voor 2021 bekend gemaakt. De legendarische woestijnrally bestaat in 2021 uit twaalf etappes met een totale lengte van ongeveer 7.700 kilometer. In totaal zullen er aan deze editie van de Dakar 109 motorrijders meedoen. In tegenstelling tot voorgaande jaren is het aantal Nederlandse deelnemers zeer beperkt. Er hebben zich namelijk maar twee Nederlandse motorrijders ingeschreven, maar er komt ook weer één Belg aan de start. 

De eerste is Paul Spierings. Afgelopen editie wist hij nog zeer knap binnen de top-25 te finishen. Dit jaar wist de 33 jarige Spierings daarnaast de Breslau Rally op zijn naam te schrijven. Door de top-25 klassering zal hij in 2021 rijden met startnummer 25. Spierings komt uit voor het HT Rally Raid Husqvarna Racing team. Zoals de teamnaam al aangeeft zal hij rijden op een Husqvarna. 

De tweede Nederlandse rijder is Olaf Harmsen. Afgelopen editie debuteerde hij in de Dakar. Helaas moest hij de rally toen vroegtijdig verlaten na een zware crash. Dit jaar zal hij uitkomen voor het Bas Dakar KTM Racing Team met startnummer 115. 

Walter Roelants is weliswaar 60 jaar oud, maar zijn offroadervaring is enorm. Daarnaast is de Belg de vader van twee top-motorcrossers: Joel en Alex Roelants reden allebei op wereldniveau, met Grand Prix overwinningen voor Joel, tot hij een dwarslaesie opliep bij een trainingsongeval. ‘Wakke” kwalificeerde zich voor de Dakar in de Rally van Andalusië. 

Dan de kanshebbers voor de titel voor aankomende editie. Hierbij kunnnen we uiteraard niet om Ricky Brabec heen. Afgelopen editie wist hij 18 jaar dominantie van KTM te doorbreken op een Honda. De Amerikaan zal ook dit jaar weer uitkomen voor Honda en zijn titel verdedigen. De Chileen Pablo Quintanilla zal ook aankomende editie weer deelnemen. Afgelopen jaar werd hij op slechts 16 seconden achterstand van Brabec tweede in de Dakar 2020. Ook dit jaar zal hij weer rijden voor het Husqvarna fabrieksteam. Winnaar van de 2019 editie Toby Price zal ook in 2021 terugkeren. In de aankomende editie zal de Australiër weer uitkomen voor KTM. Afgelopen jaar wist Price de derde plaats te bemachtigen op 24 seconden achterstand van Brabec. Andere kanshebbers voor de titel zijn Jose Ignacio Cornejo Florimo (Honda), Kevin Benavides (Honda), Matthias Walkner (KTM), Sam Sunderland (KTM), Franco Caimi (Yamaha), Xavier de Soultrait (Husqvarna) Adrien van Beveren (Yamaha) en ook voor Yamaha Andrew Short. Laia Sanz zal weer voor haar klassering als snelste vrouw willen gaan, maar liet vorig jaar zien ook voor het totaalklassement mee te kunnen doen. 

Opvallende deelnemer van dit jaar is Libor Podmol. De Tsjech is van origine Freestyle motorcrosser. Deze tak van motorsport draait volledig om het doen van de meest spectaculaire stunts in een arena. Podmol zal deelnemen op een Husqvarna voor het eigen Podmol Dakar Team.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws