Skip to main content

Dakar 2019 – Etappe 5: Sunderland wint na jurybesluit

De 5e etappe van de Dakar 2019 liet de motorrijders van Moquegua terug naar Arequipa rijden met een special van 345 kilometer. Deze etappe leek gewonnen te zijn door Fransman Xavier de Soultrait, maar na een jurybesluit werd de winst aan KTM-rijder Sam Sunderland toegekend. De Dakar-winnaar van 2017 hielp tijdens de special de gecrashte Portugees Paulo Goncalves waardoor hij kostbare tijd verloor. De jury heeft na binnenkomst van Sunderland besloten de extra tijd van 10 minuten af te trekken van zijn totale tijd waardoor Sunderland de beste tijd van deze etappe heeft gereden. De Soultrait eindigt hierdoor op de 2e plaats met een verschil van 3 minuten en 23 seconden op Sunderland. KTM-teamgenoot Matthias Walkner maakt de top 3 compleet met een verschil van 3 minuten en 32 seconden. Debutant Lorenzo Santolino had een erg goede etappe met een 4e plaats gevolgd door Andrien van Beveren op plaats 5. Andrew Short, de Amerikaan die in de vorige editie met een gebroken enkel de Dakar uitreed, finishte op de 6e plaats. In de eindklassering van deze etappe komt Luciano Benavides op een 7e plaats met dezelfde finishtijd als Short. Stefan Svitko, Toby Price en Skyler Howes finishten op plaatsen 8, 9 en 10. 

Honda-rijder Ricky Brabec viel terug en eindigde als 11e, hij staat hierdoor nipt op de eerste plaats in het algemeen klassement. Het verschil tussen Brabec en Sunderland is nog maar 59 seconden. Op de 3e plaats staat Pablo Quintanilla, op de 4e en 5e plaats KTM-rijders Toby Price en Matthias Walkner. Daardoor heeft KTM op dit moment 3 rijders in de top 5. De overige 5 plaatsen in de top 10 worden gevuld door Adrien van Beveren, Kevin Benavides, Xavier de Soultrait, Stefan Svitko en Andrew Short. 

Nederlander Wesley Pittens had gisteren tijdens de 4e etappe met een 35e plaats een knappe prestatie en was de beste Nederlandse motorrijder. Hij moest tijdens de 5e etappe opgeven na een val met zijn Yamaha. De motor raakte zwaar beschadigd; Wesley Pittens kwam ongeschonden uit de valpartij. Hij kan in het 2e deel van de rally buiten de competitie de rally vervolgen. Door de val van Pittens is Paul Spierings de beste Nederlander van etappe 5. Hij finishte op de 37e plaats en staat daardoor in het algemeen klassement op plaats 42. Op de 47e plaats finishte Edwin Straver en op 2 minuten verschil volgde Guillaume Martens op de 48e plaats. Martens finishte in etappe 4 op de 108e plaats en verschuift in het algemeen klassement van de 104e plaats naar de 84e plaats. Mark Tielemans, Mirjam Pol en Sjors van Heertum kwamen deze etappe binnen op plaatsen 58, 61 en 83. De overige Nederlanders moeten nog finishen in etappe 5. 


Red Bull Content Pool

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws