Skip to main content

Dakar 2019 – Etappe 4: Brabec overheerst en slaat dubbelslag

Dakar 2019

In etappe 4 van de Dakar van Arequipa naar Moquegua reden de motorrijders een special van 406 kilometer. De Amerikaan Ricky Brabec werd tijdens de 2e etappe voor het einde van de etappe ingehaald door KTM-rijder Matthias Walkner en zag daarmee zijn winst verdwijnen. Tijdens de moeilijke 3e etappe zat het de de Honda-rijder ook niet mee en verloor hij veel tijd tijdens navigeren. Tijdens deze marathonetappe wist Brabec het eerste gedeelte van de etappe de beste tijd te rijden waarmee hij deze etappe wint. In de marathonetappe krijgen de rijders bij terugkomst in het bivak geen assistentie van hun team. Met deze klassering slaat Brabec een dubbelslag; hij staat na etappe 4 ook in het algemeen klassement op de eerste plaats. Het lukte Walkner niet meer deze voorsprong te verkleinen waardoor hij 6 minuten na Brabec de finishlijn passeerde. KTM-teamgenoten Toby Price en Sam Sunderland volgden na 7 en 11 minuten. Yamaha-rijder Adrien van Beveren had een solide rit en kwam binnen op plaats 5. Paulo Goncalves, Stefan Svitko, José Cornejo, Kevin Benavides en debutant Lorenzo Santolino maakten de top 10 compleet.

In het algemeen klassement staat Ricky Brabec nu op de eerste plaats. Door zijn 2e plaats tijdens de 3e etappe moest Pablo Quintanilla vandaag als 2e starten,  waardoor hij een achterstand van 20 minuten opliep. De Chileen raakt hierdoor zijn klassementsleiding kwijt. Ook Xavier de Soultrait had moeite met het vinden van de juiste route en finishte deze etappe op de 15e plaats. Toby Price staat op de 3e plaats in het algemeen klassement. 

Wesley Pittens kwam met 3 kwartier achterstand op de 35e plaats over de finishlijn en is daarmee opnieuw de snelste Nederlander. Door zijn goede prestaties schuift Pittens van de 41e plaats in het klassement naar de 39e plaats. Achter Pittens volgde Paul Spierings die eveneens een goede etappe reed. Hij finishte op de 45e plaats en komt daardoor van de 60e plaats op de 54e plaats in het klassement. Met een verschil van een kwartier tot een half uur volgden rijders Edwin Straver (54e plaats), Herwin Hopmans (60e plaats), Mark Tielemans (62e plaats) en Sjors van Heertum (65e plaats). Mirjam Pol finishte met een verschil van 2 uur op de 70e plaats, een positief resultaat na de 110e plaats van etappe 3. De oudste Nederlandse deelnemer Martien Jimmink finishte knap op de 78e plaats, gevolgd door Marcel Snijders (85e plaats), Marcel Piek (96e plaats) en Gerben Lieverdink (99e plaats). 


Honda Racing Corporation

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws