Skip to main content

Dakar 2019 – Etappe 3: Xavier de Soultrait wint eerste etappe ooit

In de derde etappe van de Dakar rally verliep de route van 798 kilomoter vanaf San Juan de Marcona naar Arequipa. De winst van deze etappe gaat naar Xavier de Soultrait voor Yamaha. Het is de eerste overwinning ooit in de Dakar voor de Fransman. Hij pakte de leiding vanaf het derde controlepunt en heeft deze niet meer uit handen gegeven. Hierdoor wist hij nipt de voorsprong te behouden op de nummer twee van vandaag Pablo Quintanilla, die vijftien seconde later over de eindstreep kwam. De overwinning van de Soultrait kwam mede door het feit dat de top-drie van het klassement al in een vroeg stadium de weg kwijt raakte en hierdoor 20 minuten tijd verloren. Doordat de Soultrait als nummer twaalf startte op een tijdsinterval van zestien minuten en direct de juiste route wist te vinden, kon hij op deze wijze op voorsprong komen. Tot overmaat van ramp stapte de oude leider van algemeen klassement Barreda vandaag af. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend, we weten enkel dat hij met zijn motor vast kwam te zitten in een ravijn en per helicopter weer vetrok.  Als derde kwam vandaag Kevin Benavides met de Honda over de finish. De top 10 van vandaag wordt verder compleet gemaakt door Adrien van Beveren, Sam Sunderland, Paulo Goncalves, Stefan Svitko, Oriol Mena, Toby Price en Michael Metge.

Door de slechte dag van de nummer twee van het klassement, Matthias Walkner, zakt deze weg naar de achtste positie met een achterstand van 21 minuten.
Deze derde etappe vinden er zeker wat verschuivingen plaats in het klassement. Als eerste schuift de Soultrait door zijn winst op van de 12e positie naar de 6e positie. Quintanilla neemt door zijn goede prestatie van vandaag echter de leidende positie in het algemeen klassement over van Joan Barreda. Quintanilla noteert een totaal tijd van 8 uur en 34 minuten. Benavides volgt in het klassement als tweede met een achterstand van elf seconde. De top-drie wordt compleet gemaakt door Sunderland die stijgt vanaf de zesde positie en nu nog maar een achterstand heeft van 12 seconde op de leider van het klassement. 

Snelste Nederlander van vandaag is Wesley Pittens, die knap als 23e over de einstreep kwam. Hiermee stijgt hij flink in het algemeen klassement en klimt zodoende op van de 59e naar de 36e positie. Ook Mark Tielemans weet zichzelf vandaag te verbeteren en kwam als 33e over de finish, hiermij stijgt ook hij in het algemeen klassement naar de 40e plaats. Als 52e en derde Nederlander kwam vandaag Paul Spierings over de finish, die het daarmee ook beter deed dan gisteren. Sjors van Heertum, Herwin Hopmans en Edwin straver kwamen vandaag binnen op de plekken 54, 57 en 61. De overige Nederlandse rijders (waaronder Mirjam Pol) zijn nog niet over de eindstreep gekomen ten tijde van publicatie.

Foto Credits: Yamaha Racing

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws