Skip to main content

Bijna alle motorsport mag weer rijden vanaf 11 mei 2020

Met ingang van komende maandag 11 mei 2020 zijn individuele niet-contactsporten in de buitenlucht weer toegestaan voor mensen van alle leeftijden die in Nederland wonen. De motorsport valt hier ook onder, zo meldt de KNMV. Al eerder mochten jeugd tot 18 jaar en topsporters weer op de motor gaan trainen. 

Dit betekent dat vanaf die dag alle vormen van motorsport weer mogelijk zijn als training, maar wedstrijden blijven voorlopig verboden tot 1 september, al wordt hierover door KNMV en NOC*NSF overlegd, bij motorsport gaat het immers heel anders dan bij voetbal. Daarnaast onderzoekt men een mogelijkheid om na 1 september alsnog een aantal evenementen te organiseren. Daarbij zou misschien wel op ééndaagse evenementen om nationale titels gestreden kunnen worden, net zoals dit bijvoorbeeld bij wielrennen altijd al gebeurt. 

Voor alle locaties geldt dat sporters zich van tevoren moeten opgeven en dat publiek niet is toegestaan. Per deelnemer wordt maximaal ook maar één begeleider toegelaten. Helaas vormen de zijspannen door de andehalvemeter maatregel de enige uitzondering, tenzij ze solo zouden willen trainen, maar dat ligt niet erg voor de hand. 

Het is de KNMV opgevallen dat de clubs bij het opstarten van de jeugdsport zéér regelmatig zijn gecontroleerd door de bevoegde instanties. Er zijn dan ook nogal wat regels die nageleefd dienen te worden er bestrijding van de corona pandemie. Zo is er een scheidslijn tussen motorsporters onder en boven de 12 jaar oud, die mogen niet gelijktijdig aanwezig zijn, “Vermenging van de leeftijdsgroepen kinderen t/m 12 jaar en oudere licentiehouders is op geen enkel moment toegestaan”.

Verdere basisregels:
-Alleen licentiehouders woonachtig in Nederland mogen trainen.
-Vanaf 13 jaar en ouder moet er 1,5 meter afstand worden gehouden, zijspanrijders van 13 jaar en ouder mogen alleen solo trainen.
– Vermenging van de leeftijdsgroepen kinderen t/m 12 jaar en oudere licentiehouders is op geen enkel moment toegestaan.
-Wedstrijden blijven verboden tot 1 september 2020.

Publieksevenementen

Het kabinet kan nog niet benoemen wanneer grote publieksvenementen weer doorgang kunnen vinden. In een brief over de versoepeling van de coronamaatregelen stelt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dat deze evenementen waarschijnlijk pas weer kunnen plaatsvinden als er een vaccin tegen het virus is. Dit betekent dat het tot die tijd zal duren tot motorsportevenementen als de Dutch TT MotoGP, World Superbikes, MXGP of British Superbikes met publiek plaats kunnen vinden. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws