34.000 bezoekers World Superbikes op TT Circuit Assen

Maar liefst 34.000 betalende toeschouwers maakten het 27e WK Superbike op het TT Circuit Assen mee. Dat waren er ruim 1000 meer dan afgelopen jaar. Hoogtepunten waren de twee geweldige podiumplaatsen van Michael van der Mark en een enorm spannende race in de Supersport 300, waarbij de zege uiteindelijk naar de Duitser Grünwald ging. Daarnaast de prachtige paddockshows, het open paddock en de meets en greets met bekende coureurs. Dit alles maakte deze 27e editie tot een sfeervol evenement, dat volgend jaar in april weer een vervolg krijgt.

WK Superbike
“Een onwijs weekend met een dubbelpodium. Ik ben ontzettend blij.” Michael van der Mark glunderde na afloop van de tweede race van de Superbikes. De zwaar bevochten derde plek was het beste dat hij vandaag kon behalen. De Kawasaki´s van winnaar Tom Sykes en de nummer twee, Jonathan Rea waren te snel voor de Yamaha van de Rotterdammer. “In het begin van de race ging het niet echt lekker, maar toen Rea mij voorbij ging, kon ik aanpikken. Ik had gehoopt dat ik hem weer kon terugpakken maar dat lukte niet. Toch ben ik ontzettend blij met deze derde plek”, aldus Van der Mark, die direct na de race op de pitmuur klom om het enthousiaste publiek, dat hem gedurende de gehele race had toegejuicht, te bedanken.

Tom Sykes lijkt weer helemaal terug te zijn op het hoogste niveau van het WK Superbike. Zondagmiddag vertrok de Brit vanaf pole en stond de eerste plaats niet meer af. Iedere ronde bouwde hij zijn leidende positie verder uit, om uiteindelijk met een voorsprong van ruim vijf seconden op Jonathan Rea te zegevieren. “Geweldig. Ik ben er weer bij en tel weer mee”, zei Sykes na afloop. “De machine liep geweldig en dat gaf een ook een goed gevoel. Ongelooflijk, ik heb vandaag weer vertrouwen getankt.” Jonathan Rea, zaterdag winnaar van race één, moest toezien hoe zijn Kawasaki-teamgenoot steeds meer op hem uitliep. Zelf wist Rea de tweede plek zonder grote problemen vast te houden en Van der Mark achter zich te houden. “Sykes was vandaag de beste en heeft een verdiende overwinning behaald. Mooi dat Kawasaki hier een eerste en een tweede plek in de wacht sleepte.”

World Supersport
Randy Krummenacher stal de show, maar moest de overwinning in de race van het Supersport FIM World Championschip aan de Fransman Cluzel laten. De Oostenrijker kreeg problemen vlak voor de start op de grid en moest daardoor vanuit de pits straat aan de wedstrijd beginnen. Met een enorme inzet, waaronder de snelste ronde van de race, klom hij naar voren, om zich met nog vijf ronden te gaan aan te sluiten bij de kopgroep. Krummenacher ging de strijd aan met de Fransman Mahias, de Duitser Cortese, de Italiaan De Rosa en koprijder Cluzel en dat duel bracht het publiek in vervoering. Wat Krummenacher in de laatste ronde ook probeerde, Cluzel hield de deur dicht en zegevierde. Toch was de Oostenrijker tevreden. “Wat een race. Alles zat er in spanning, maar ook emotie. Ik ben enorm blij, zeker omdat ik vanaf de laatste plaats moest komen.” Krummenacher klom met deze tweede plek in de race op naar de tweede plaats in de WK-stand. Ook winnaar Cluzel was in zijn nopjes. Hij behaalde de eerste overwinning van dit seizoen. Rob Hartog werd in de Supersportrace zevende, maar in zijn eigen competitie, het Europees kampioenschap, behaalde hij de winst. Vijf rijders mogen in de WK-races die in Europa worden verreden daarbij strijden om het Europees kampioenschap Supersport. De coureur uit Abbekerk behaalde op het TT Circuit zijn tweede overwinning in dit EK en hij verstevigde daarmee zijn leidende positie in die titelstrijd.

World Supersport 300
Kijk naar de Supersport 300 en je krijgt waar voor je geld. Zondagmiddag streden ongeveer tien coureurs om de winst en tot aan de laatste meters was niet duidelijk wie uiteindelijk met de overwinning naar huis zou gaan. Bij verschillende doorkomsten gloorde er Nederlandse hoop aan de horizon. Vooral Koen Meuffels manifesteerde zich sterk. Maar liefst acht maal kwam hij bij start en finish als koploper voorbij.

In de laatste honderden meters vormde zich een groep van tien coureurs die elkaar geen duimbreed ruimte gaven. Eerst schoof Tom Edwards onderuit en even later Mika Perez. De overgebleven kopgroep van acht rijders ging nagenoeg naast elkaar door de Ramshoek en bij de laatste bocht, de GT-bocht was het onze landgenoot Koen Meuffels die een alles of niets poging deed om te winnen. Hij moest dat bekopen met een crash, waardoor de weg open lag voor de Duitser Luca Grünwald om de winst te grijpen. Glenn van Straalen werd tweede en Scott Deroue derde in deze adembenemende wedstrijd.

Superstock 1000
Wie anders dan Markus Reiterberger kon zich laten kronen tot de koning van de Superstock 1000. Nadat de Duitser een week geleden zich in het Spaanse Aragon al als beste had geklasseerd, deed hij dat in Assen nogmaals. Soeverein reed hij naar de overwinning en iedere ronde wist hij zijn voorsprong iets uit te bouwen. Op de streep had Reiterberger een voorsprong van ruim vijf seconden op de Italiaan Tamburini en zeven seconden op de Chileen Scheib. Reiterberger doet met zijn tweede overwinning prima zaken voor het Europees kampioenschap, waarin hij nu met tien punten voorsprong op Tamburini de eerste plaats inneemt.

Onze landgenoot Danny de Boer hield vijf ronden prima stand, maar aan het eind van de zesde ronde schoof hij in de GT-bocht onderuit, terwijl hij in zevende positie reed. Ricardo Brink werd daardoor beste Nederlander, hij eindigde op de twaalfde plaats.

Update vanuit Dorna World Superbikes Organisation: Op vrijdag kwamen er 9.055 bezoekers, op zaterdag 20.453 en op zondag 31.650, totaal 61.158. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief