Skip to main content

Yamaha vindt functie voor zelfrijdende motorfiets

Yamaha Motor werkt aan een techniek die motorfietsen zelf laat rijden bij zeer lage snelheden, omdat juist die fase volgens de motorfabrikant extra lastig zou zijn voor motorrijders. Advanced Motorcycle Stability Assist System (AMSAS) werkt dan ook alleen bij snelheden lager dan 6 kilometer per uur. Het zorgt dan voor een combinatie van het regelen van de aandrijving en de stand van het stuur, waardoor de motor stabiel blijft rijden. Daarvoor moet de motor wel een 6-assige Inertial Measurement Unit (IMU) hebben, maar die is tegenwoordig al vaak standaard aanwezig om bochten-ABS, traction control of andere technieken (slide control etc.) te laten werken. Daarnaast bestaat het systeem uit zogenaamde “aandrijf- en stuur-actuatoren”. Voor het sturen werkt die functie met een bediening bovenop de kroonplaat, voor de aandrijving is dat een extra motor op het voorwiel.

Niet nieuw, wel nieuwe functie

Eerder kwamen zowel Honda in 2017 als BMW in 2018 al met dergelijke technieken (al was dat bij het laatste merk later ook een 1 april grap…), maar Yamaha heeft nu voor het eerst een praktische toepassing hiervoor gevonden. Het is wel discutabel of die assistentie bij manoeuvreren op zeer lage snelheid nou echt zo nodig is, maar feit is wel dat hierdoor de ontwikkeling van dergelijke technieken nu ergens toe dient. Bij vorige experimenten ontstond immers snel de vraag wat de waarde van de nieuwe techniek nou was, omdat motorrijders over het algemeen juist motorrijden omdat ze het zelf zo leuk vinden.

Video: alles in balans

Op onderstaande video is goed te zien dat het systeem bij zéér lage snelheid goed werkt. De motor blijft zelfs in balans als hij helemaal tot stilstand is gekomen en kan vanuit daar dan ook nog stapvoets achteruit rijden.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws