Skip to main content

Yamaha Smart Motor Generator: mogelijke opstap naar echte hybrides

Waar vooral kleinere merken zich vol op elektrische aandrijving richten, lijkt dat bij de grote motormerken juist het tegenovergestelde; geen enkele fabrikant van ‘grote’ motoren heeft een succesvol elektrisch model in haar line-up, voornamelijk omdat er geen substantiele vraag vanuit consumenten is. BMW is al tijden bezig met een prototype waarvan de productieversie al lang op zich laat wachten, Harley-Davidson verkocht maar een paar LiveWire-modellen en heeft het merk nu afgestoten naar zelfstandigheid en de Europese en Japanse merken doen verder nog helemaal niets op dit vlak. 

Toch wil Yamaha laten zien dat ze wel nadenken over een elektrische toekomst, met een techniek die al in 2019 onder de naam Smart Motor Generator werd geïntroduceerd. Een vernuftige vondst, bestaande uit een gecombineerde startmotor met dynamo, die een extra functie krijgt bij optrekken vanuit stilstand, door de eerst drie seconden mee te helpen de scooter op gang te brengen op accustroom. Om dit nou een hybride te noemen, zoals Yamaha doet, gaat wel wat ver, maar de elektrische ‘power assist’ is een begin. 

Waar het al even wat stiller was rondom deze Smart Motor Generator, brengt Yamaha in India deze week toch weer een model ermee uit, de Fascino 125 Fi Hybrid. Het ligt voor de hand dat deze techniek ook naar de Europese scooters zal komen, terwijl een doorontwikkeling ook de moeite waarde lijkt om de initiële acceleratie van motorscooters te verhogen. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws