Skip to main content

Yamaha homologeert nieuw model R1 voor 2023

In een document van de wereldwijde motorsportbond FIM heeft Yamaha Motor een afwijkend model van de YZF-R1 aangekondigd. Dit betekent in ieder geval dat er een nieuw model zal komen, al is daarbij niet gezegd hoe groot de veranderingen gaan zijn. Het lijkt er wel op dat het om een specifiek model voor het circuit zal gaan, als basis voor de WorldSBK racemotoren. 

In het document wordt de R1 niet alleen met de nieuwe interne aanduiding YZF1000W vermeld als nieuw model voor modeljaar 2023 . Er is ook een andere indicatie dat het toch om een geheel nieuw model gaat, namelijk dat de 2023-editie ook een nieuwe voorloopcode voor het framenummer krijgt: JYACN07C. Bij de VIN van een Yamaha staat JYA voor de fabrikant, de C erna is alleen voor circuitmodellen (competition), bij straatmotoren is dit een R van Road. De N erna duidt aan dat het om een model tussen de 751 en 1.000 cc. De 07 staat meestal voor de motorgeneratie, die duidt ook op een nieuwe motor voor de R1, die dan wel nog steeds 998 cc heeft. Bij de eveneens aangemelde R6 (YZF600W) is dit niet aan de orde, al wordt er wel een doorlopende modelserie voor 2023 aangekondigd. 

Andere merken homologeren soms elk jaar een ‘nieuw’ model, maar in veel gevallen gaat het dan om minimale veranderingen, maar wel dusdanig dat de tuners van de raceteams er wat aan hebben. Yamaha heeft deze werkwijze tot nu toe niet eerder gehanteerd, maar dit zou ook kunnen veranderen. In het verleden waren er natuurlijk wel de legendarische R7 homologatiespecials, maar dat was iets totaal anders dan de ‘homologatietruc’. Die methode wordt door sommige merken zelfs meerdere malen per seizoen uitgehaald, met de belofte dat het model de aangekondigde vernieuwing dan ook zou krijgen, wat niet altijd even goed controleerbaar is. 


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws