Yamaha en Honda India leggen productie stil vanwege Corona

Vanwege de tweede Corona golf die India teistert, zijn er in verschillende provincies strenge lockdown maatregelen van kracht. Om de regering te helpen het aantal besmetting onder controle te krijgen zijn er verschillende fabrikanten van zowel auto’s als motoren die de productie stoppen of al stop gezet hebben. Zo heeft de automotive kant van Suzuki India verschillende fabrieken stil moeten leggen. Daarnaast schreven we vorige maand al over Hero Motocorp, die meerdere fabrieken stil legde eind april. Hero Motocorp heeft de productie echter nog steeds niet hervat. Na een eerste verlenging tot 6 mei, heeft de grootste motorfiets producent van de wereld aangegeven minstens 5 productie faciliteiten gesloten te houden tot 16 mei.

 

Ook Yamaha heeft aangekondigd minstens twee fabrieken te zullen sluiten om de regering te helpen in het terugdringen van het aantal besmettingen. De twee fabrieken zijn gelegen in het noorden (provincie Uttar Pradesh) en het zuiden (provincie Tamil Nadu). Beide productie faciliteiten zullen ten minste gesloten blijven vanaf 15 tot en met 31 mei. Yamaha India heeft in een eerder stadium al verschillende maatregelen genomen, waarbij het bedrijf zich met name heeft gericht op het aanpassen van de werkomgeving. Zodat er op afstand gewerkt kan worden. Hierbij werden de werkplekken al vaker ontsmet. Daarnaast heeft Yamaha er zorg voor gedragen dat werknemers sneller een inenting ontvangen, terwijl gezinnen van werknemers die te maken hadden met een Corona besmetting door Yamaha werden ondersteund.

Alle bovenstaande maatregelen ten spijt, is Yamaha nu dus alsnog genoodzaakt twee fabrieken in India te sluiten voor minstens twee weken. Of de productie hervat kan worden in juni, is volgens Yamaha nog onduidelijk. In de tussentijd blijft Yamaha India nauw contact houden met dealers en toeleveranciers, om de impact van de sluiting zo klein mogelijk te houden. Yamaha geeft aan dat zij zich zullen richten op het op peil houden van de voorraden. Op deze manier hoopt Yamaha niet in de problemen te komen met onderdelen voorzieningen wanneer de productie weer zal starten.

 

Ook Honda India heeft vorige week aangegeven alle fabrieken in India stil te leggen. Vanaf 1 mei zal Honda ten minste voor vijftien dagen, vier fabrieken stil leggen. Door het kantoor personeel thuis te laten werken, wil Honda wel contact blijven met klanten, dealers en leveranciers. Daarnaast geeft Honda aan dat de sluiting van de fabrieken gebruikt zal worden om onderhoud uit te voeren. Daarnaast zal Honda ook het productieplan tegen het licht houden. Of zij de fabrieken weer zullen openen na 15 mei is afhankelijk van de Corona situatie in India op dat moment en de hiermee samenhangende marktontwikkeling.

Of Europese dealers last gaan hebben van de sluiting van de fabrieken, is nog maar zeer de vraag. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat enkel fabrieken gesloten zijn die voor de lokale markt produceren. Waardoor een verdere vertraging in levering van nieuwe motorfietsen uit lijkt te blijven. Toch wordt de situatie in India steeds kritischer, waardoor het een kwestie van tijd lijkt voordat ook Bajaj en TVS de deuren zullen moeten sluiten. Met name doordat met de sluiting van de fabrieken van Yamaha en Honda nu ook de zuidelijke regio’s strengere lockdown maatregelen hanteren. In deze zuidelijke regio’s hebben Bajaj en TVS ook fabrieken staan. Beide fabrikanten maken motoren voor respectievelijk KTM en BMW. 

Foto: Yamaha Motor India


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief