Skip to main content

Wegen in Duitsland worden veiliger voor motorrijders

Verkeersveiligheid

In Duitsland is met succes een nieuwe uitvoering van een verkeersbord getest dat de veiligheid voor motorrijders aanzienlijk zal verbeteren. Verkeersborden die aanwijzen dat er een scherpe bocht komt worden vanaf nu van plastic materiaal gemaakt in plaats van staal, dat tot nu toe is gebruikt. Het ministerie van Transport van Baden-Wuertemberg heeft onlangs het gebruik van deze weguitrusting goedgekeurd voor alle nieuwe installatielocaties in deze deelstaat en de bestaande installaties zullen stap voor stap worden vervangen. De procedure om de nieuwe verkeersborden goedgekeurd te krijgen door het Federale Ministerie van Verkeer om het gebruik ervan in alle Duitse deelstaten toe te staan, is onderweg.

Het Europese DEKRA (inspectie-instelling dat zich richt op de waarborging van veiligheid, kwaliteit en milieubescherming) heeft de nieuwe verkeersborden getest door het nabootsen van een motorongeluk met zeer indrukwekkende resultaten. Een botsing van een glijdende motorrijder met een stalen paal zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot dodelijke verwondingen. Een botsing met het nieuwe (plastic) systeem zou slechts lichte verwondingen veroorzaken, omdat de paal gemakkelijk kan breken.

Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat de meeste ongelukken met motorrijders gebeuren in bochten. De ijzeren palen leveren hierbij het extra gevaar op, dat wanneer een motorrijder hiermee in aanraking komt een grote kans loopt ernstig gewond te raken of zelfs kan komen te overlijden. De kans dat een motorrijder overlijdt bij een ongeluk is dan ook achttien keer groter dan een automobilist. De nieuwe kunststof markeringen zijn naast een stuk flexibeler, minder diep verankerd in de grond. Hierdoor breken ze eerder af bij een impact, waardoor een eventueel glijdende motorrijder er niet achter blijft haken. Dit alles is erop gericht het aantal dodelijk ongelukken met motorrijders drastisch terug te brengen. Daarnaast wil de Duitse regering actief vorm geven aan het Europese streven om het aantal verkeersdoden met 49% te doen afnemen vanaf 2020. Het concept om de ijzeren borden te vervangen door kunststof exemplaren is voorgesteld aan de Duitse regering in 2013. Sinds die periode is begonnen met de ontwikkeling. Hierbij was de Duitse motorrijders vereniging ‘Biker Union e.V.’ nauw betrokken in de werkgroep om een nieuw handboek op te stellen ter bevordering van de wegen en infrastructuur voor motorrijders. Biker Union e.V. is dan ook lid van de FEMA, de Europese federatie voor motorrijders die als doel heeft de rechten en veiligheid van motorrijders te promoten en vergroten.

Er werd gekozen voor de deelstaat Baden-Württemberg om de test met de nieuwe markering uit te voeren. Er deden 23 provincies, zes steden en gemeente en twee wegen- en infrastructuuronderhoudsbedrijven mee. In totaal zijn er 2200 palen getest. Daarnaast werd er actief gemeten over de testperiode van drieënhalfjaar op de weg B 500 Unterstmatt naar Baden Malschbach. Dit leverde, naast minder ernstige ongelukken, ook een ander bijzonder feit op; het aantal ongelukken nam af ten opzichte van dezelfde periode met de oude ijzeren palen. De afname van het aantal ongelukken was 28% en dit bespaarde 2,7 miljoen euro. Deze besparing kwam vooral door het niet uit hoeven te rukken van hulpdiensten en vervanging van het materiaal. De kunsstof palen zijn daarnaast ook aanzienlijk goedkoper, met een prijs tussen de 80 en 90 euro per stuk. Verder zijn de palen volledig wit (op uitzondering van de rode markering die de bocht aangeeft), zonder reflectorrand en hebben ze een hoogte van 1.57 met een totaal gewicht van 1.5 kilo. Dekra heeft de nieuwe markeringspalen uitvoerig getest en goed gekeurd. De goedkeuring om het project over geheel Duitsland uit te rollen is onderweg naar het Duitse ministerie van transport. Hieronder een filmpje van een vergelijkende test, uitgevoerd door de Dekra, tussen de oude ijzeren en nieuwe kunsstofpalen. Beelden kunnen als schokkend worden ervaren door liefhebbers van de Suzuki GS500.

  https://www.youtube.com/watch?v=SSjGH5fgxt0}

plasticpost corner sign

Het nieuwe verkeersbord in plastic uitvoering

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws