Skip to main content

Verzet tegen dijkverbod voor motoren Lingewaard

MAG en KNMV vragen de gemeente Lingewaard met onmiddellijke ingang het motorverbod op te heffen en alle genomen maatregelen terug te draaien. In de loop van motorseizoen 2016 kwamen er geregeld meldingen binnen op het MAG-meldpunt wegafsluitingen. In onder andere Lopik en Lingewaard wil de gemeente een wegafsluiting instellen voor motoren. De MAG is van mening dat je in Nederland vrij bent om te gaan en staan waar je wilt, ook op twee wielen. De MAG ziet dit soort besluiten dan ook als een vorm van discriminatie. Als er al een weg afgesloten moet worden, dan voor alle motorvoertuigen. 

De MAG heeft in de Lekregio een langlopende, goede verstandhouding met de gemeente Lopik en was eerder betrokken bij het open houden van de dijken in die gemeente. Hier blijven we in gesprek en dragen alternatieven aan die minder verstrekkend zijn dan het afsluiten voor motoren. De gemeente Lingewaard weigert echter met de MAG in gesprek te gaan en heeft een zogenaamd verkeersbesluit gepubliceerd om de afsluiting in te mogen stellen, de MAG heeft hierop een bezwaarschrift ingediend, in samenwerking met de KNMV.

De gemeente Lingewaard geeft in het verkeersbesluit aan dat ze motorrijders verbiedt de dijken te berijden vanwege de verkeersveiligheid, om weggebruikers en passagiers te beschermen en om de bruikbaarheid van de weg te waarborgen. Nu blijkt uit rapporten en metingen die de gemeente zelf uitgevoerd heeft dat het aantal ongevallen met motoren niet hoger is dan elders. Er wordt gesproken over snelheidsmetingen maar niet over het aandeel dat motoren hierin hadden en als klap op de vuurpijl blijkt uit de cijfers van de gemeente dat motoren maar 4,25% van het totale verkeersaanbod op de dijken betreft.

De wethouder gaf in zijn voorstel aan de gemeenteraad aan dat motorrijders de andere weggebruikers (en omwonenden) een verkeersonveilig gevoel geven. Dit zijn subjectieve bevindingen waarop nu een afsluiting gebaseerd is. Dit doet, afgezet tegen de feiten, denken aan willekeur om motoren te verbieden op de dijken.

MAG en KNMV vragen de gemeente dan ook het verbod met onmiddellijke ingang op te heffen en alle genomen maatregelen terug te draaien. Mocht de bezwaarcommissie van de gemeente Lingewaard de bezwaren afwijzen dan rest ons niets dan een gang naar de rechter.

Link: Het bezwaarschrift van MAG & KNMV, het raadsvoorstel, het verkeersbesluit in de Staatscourant en de evaluatie verkeer op dijken door de gemeente. 

Bron: MAG Foto: Google

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws