Verlichting op motorhelm of motorkleding wordt verboden

In de conceptregeling “Helmplicht snorfietsers 2020” voor een wijziging van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV), wordt een opvallende “onderhoudswijziging” doorgevoerd: “motorrijders en hun passagiers mogen geen verlichting op hun kleding of helm voeren”. Volgens het voorstel zorgt die verlichting voor verwarring bij het overige verkeer, wat tot onveilige situaties zou leiden. Vermoedelijk wordt hierbij vooral gewezen naar de wilgroei aan extra remlichten achterop motorhelmen, die veelal gebaseerd zijn op Chinese LED-producten. In de toelichting wordt gemeld dat het verbod al in 2016 aan de branche is aangekondigd. Het gehele wijzigingsvoorstel is momenteel via een internetconsultatie vooral gericht op de helmverplichting voor snorfietsers, met deze onderhoudswijziging dus als bijzaak. Verwacht wordt dat de helmplicht nogal wat voeten in aarde gaat hebben, wat de invoering van het verbod op losse verlichting zou kunnen vertragen. 

Het nieuwe artikel 41b van het RVV wordt als volgt toegelicht: Steeds meer motorrijders bevestigen verlichting op hun kleding of helm. Dit geeft verwarring bij het overige verkeer en leidt tot onveilige situaties. Het is dan ook onwenselijk dat motorrijders andere verlichting dan voorgeschreven aan hun motor voeren. Het voeren van verlichting op de kleding of helm van motorrijders en hun passagiers wordt met de toevoeging van artikel 41b expliciet verboden, zodat hier op kan worden gehandhaafd. Het verbod is in 2016 al aangekondigd richting de branche. 

Woordvoerder Tom Huyskens van brancheorganisatie BOVAG: “Het ministerie heeft eind 2016 inderdaad laten weten dat verlichting op helm of kleding niet is toegestaan, om verwarring bij andere weggebruikers te voorkomen. Tot op heden was dat nog niet expliciet in de RVV opgenomen en dat willen ze nu dus wel gaan doen. Reflecterende kleding blijft uiteraard wel toegestaan. Zo’n nieuwe regel v.w.b. de verlichting lijkt ons wel zo duidelijk, zodat er geen wildgroei gaat ontstaan en een motor(rijder) straks niet meer als zodanig herkenbaar is in het verkeer.”

Concept regeling wijziging RVV 1990 Helmplicht snorfietsers en onderhoudswijziging 2020 (PDF): https://mtrn.ws/helmverlichting 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief