USA: rechtzaak tegen Harley-Davidson om “Right to Repair”

In twee Amerikaanse staten wordt een groepsproces voorbereid tegen Harley-Davidson omdat de Amerikaanse motorfabrikant haar klanten gedwongen zou hebben reparaties met ‘originele’ onderdelen te doen. Harley zou klanten doen geloven dat er bij reparaties originele “OEM”onderdelen van Harley zelf gebruikt moeten worden, om zo garantie op de motor te houden. Harley kwam eerder met de Federal Trade Commission (FTC) overeen hiermee op te houden, maar volgens de initiatiefnemers van de “class act” is dit niet gebeurd, zo meldt persbureau Reuters. 

De rechtzaak draait over de vrijheid van reparatie, die in de Amerikaanse anti-trust wetgeving in een aantal staten is opgenomen. Die wetten zorgen ervoor dat consumenten niet op kosten gejaagd mogen worden, wat wel gebeurt als het verplicht is om reparaties uit te moeten voeren bij de officiële dealer, of alleen te laten doen met door Harley geleverde  (duurdere) onderdelen. 

“Harley-Davidson heeft een groter aandeel van de onderdelenmarkt voor zichzelf gehouden en hogere prijzen voor reparatieonderdelen afgedwongen, omdat het zijn garantie heeft gebruikt om Harley-eigenaren onrechtmatig te dwingen eigen merkonderdelen te gebruiken”, aldus advocaat Thomas Burt van het betrokken advocatenbureau.

In Europa is sinds 2010 een soortgelijke ‘Block Exemption Regulation’ van kracht. Zo moeten consumenten voor reguliere onderhoudsbeurten of reparaties gebruik kunnen maken van elk erkend herstelbedrijf, zowel tijdens de wettelijke garantieperiode als bij een verlengde garantie. Voertuigfabrikanten mogen daarbij ook niet met garantieverlies dreigen als reserveonderdelen van “gelijke kwaliteit” gebruikt worden. 

De zogenaamde “class actions” zijn in de USA een hele bedrijfstak op zich, waarin zowel bij getroffen bedrijven als advocaten enorm veel geld omgaat. In Europa zijn ook wel dergelijke organisaties actief, bijvoorbeeld rondom de emissiefraude van autofabrikanten, maar dit is niet vergelijkbaar met de omvang van dergelijke acties in Amerika. In een class act verzamelen zich grote aantallen gedupeerden, die zo gezamelijk het budget opbrengen om de -vaak langdurige- rechtzaken tegen grote bedrijven te voeren. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief