Uitvinder Gore-Tex overleden

De Amerikaan Bob Gore, uitvinder van de ademende, waterdichte Gore-Tex stof waar enorm veel motorkleding van wordt gemaakt, is op 83-jarige leeftijd overleden. Volgens de makers van Gore-Tex houdt het materiaal regenwater buiten maar laat het transpiratievocht juist wel “ademen”. 

Deze “ademende” eigenschappen dankt het materiaal aan minuscule gaatjes in de stof. De grootte van die ‘poriën’ is de sleutel tot de werking van het membraan. Aangezien die gaatjes 700 keer groter zijn dan een waterdampmolecuul, ontsnapt zweet er doorheen naar buiten. Maar aangezien ze tegelijk ook 20.000 keer kleiner zijn dan een waterdruppel, kan vocht van buitenaf niet door de stof terug naar binnen komen. 

Hierdoor is motorkleding breder inzetbaar, omdat het zowel bij hogere temperaturen als bij regen bruikbaar is. In motorkleding speelt Gore-Tex dan ook een leidende rol, eigenlijk staat de naam daar synoniem voor kwaliteit bij (vooral) duurdere motorkleding. Daarvoor wordt dan onder licentie van de fabrikant gebruik maakt van het materiaal, waarvoor strenge kwaliteitseisen gelden. Naast Gore-Tex als membraan wordt ook Armacor veel als beschermende stof in motorkleding gebruikt. ook dit is een materiaal van Gore, met naast teflon ook Cordura, een product van Dupont, als ingrediënt. 

Gore’s vader Bill en Bob wilden in 1969 een nieuw soort loodgieterstape ontwikkelen, gebruik makend van PTFE, beter bekend als Teflon. Per toeval ontdekten ze dat het uitrekken ervan voor draden zorgde, waarbij gebruik als textielmateriaal een membraanfunctie bleek op te leveren. Gore kreeg eind jaren ’70 patent op de uitvinding en Gore-Tex werd een wereldwijd succes. Vele andere firma’s maken gebruik van Gore-Tex, wat het nog steeds door W.L. Gore & Associates gevoerde merk een grote waarde heeft bezorgd. Gore-Tex is niet het enige in motorkleding gebruikte membraan, maar wel het bekendste.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief