Skip to main content

TVS bouwde al 140.000 BMW’s in India

De Indiase motorfabrikant TVS en BMW Motorrad vieren dit jaar de 10-jarige samenwerking, waarin TVS de lichte 310-serie voor BMW bouwt. De TVS-fabriek in Hosur van TVS Motor produceert nu ongeveer 10% van het totale verkoopvolume van BMW Motorrad wereldwijd. Naar nu blijkt komt daar binnenkort ook de recent gepresenteerde elektrische CE 02 eParkourer bij. De genoemde periode van 10 jaar dekt overigens maar deels de lading: de samenwerking werd wel in 2013 aangegaan, maar de aanloop naar een kwalitatief acceptabel model voor (ook) de Europese markt duurde zo lang, dat de eerste Indiase BMW’s pas in 2016 op de markt kwamen.

TVS: ook buiten India voor BMW Motorrad produceren

In de aankondiging van de 10 jarige samenwerking, wordt gemeld dat TVS ook motorfietsen buiten India wil gaan produceren voor BMW Motorrad, waarbij de recent onthulde elektrische CE 02 eParkourer specifiek wordt genoemd.

KN Radhakrishnan, directeur en CEO van TVS Motor Company daarover: “Met uitbreiding van dit partnerschap naar toekomstige technologieën en duurzame mobiliteitsoplossingen, zijn we ook in gesprek om ons productienetwerk buiten India uit te breiden. Dit om tegemoet te komen aan onze toekomstige groei binnen dit partnerschap, waaronder de onlangs onthulde BMW CE 02. We kijk ernaar uit om nauw samen te werken aan het ontwikkelen van platforms die gericht zijn op de wereldwijde stedelijke markten en de volgende ‘uber-coole’ generatie consumenten.”

TVS Apache

In de zeven jaar van productie verkocht BMW Motorrad wereldwijd dus 140.000 units van de G310R, G310GS (prijs in India: € 3600,-) en de (niet hier verkrijgbare) G310RR, maar in datzelfde aantal wordt nu ook de TVS Apache RR310 meegenomen. Tevens valt op dat er in oktober 2021 werd gemeld dat het om 100.000 stuks zou gaan, wat zou betekenen dat er in de laatste twee jaar 40.000 lichte BMW’s (waarvan zo’n 10.000 Apache 310’s) verkocht zouden zijn. Binnenkort zal TVS ook met een naked bike op basis van de BMW 310 komen, de Apache RTR 310 is al veelvuldig gespot tijdens testritten.

TVS, BMW, Norton

TVS is een grote speler op de motormarkt, na Hero is het de nummer twee van de enorme Indiase markt. Daarnaast exporteert TVS veel naar Afrika en Zuid-Amerika, in 2022 werden er totaal 3,5 miljoen (!) motoren verkocht. Het investeerde recent in een compleet nieuwe Indiase fabriek voor elektrische motoren, waar de EC02 waarschijnlijk ook gebouwd gaat worden. Bijzonder detail: TVS is sinds 2020 ook eigenaar van het Britse motormerk Norton.

“Elektrisch meesterwerk BMW CE 02”

Dr. Markus Schramm, hoofd van BMW Motorrad: “Sinds de lancering genieten de BMW G 310 R en BMW G 310 GS eencilindermodellen een ongeëvenaarde populariteit en zijn ze een belangrijke pijler geworden van het wereldwijde succes van BMW Motorrad. De verlenging en uitbreiding van dit partnerschap naar toekomstige technologieën en duurzame mobiliteitsoplossingen, waaronder het unieke en volledig elektrische meesterwerk BMW CE 02, is daarom een consistente stap om ook samen met TVS Motor Company de toekomst vorm te geven”.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws