Skip to main content

Triumph Motorcycles terug bij Steve McQueen licentie: Scrambler 1200 Steve McQueen Edition

Nadat Triumph Motorcycles vele jaren lang de naam van Steve McQueen gebruikte in haar communicatie, werd daar zo’n tien jaar later weer mee gestopt. Oorzaak was dat het motormerk en de Steve McQueen Estate het niet meer eens konden worden over de licentie die de erfgenamen aan Triumph uitgaven, volgens geruchten vooral door de prijsstelling ervan. Dit betekende dat de overeenkomst afliep en Triumph geen modellen meer kon linken aan de acteur, maar ook geen merchandise meer mocht verkopen met de McQueen naam erop 

Nadat de licentie was verlopen en de naam Steve McQueen niet meer gebruikt mocht worden, schakelde Triumph over naar Bud Ekins. In feite was Ekins in de jaren ’60 al de stand-in voor Steve McQueen; de Amerikaan was de motorrijder die de befaamde sprong met een motorfiets voor de film The Great Escape maakte, in plaats van McQueen zelf. Ook al was de Hollywood-stuntman als motorrijder dan veel verder dan McQueen (die overigens ook echt wel goed kon motorrijden); Ekins kon nooit tippen aan de legendarische status van de acteur en is vooral in Europa bijna onbekend. 

Voor het huidige modeljaar presenteert Triumph nu een 2021 Triumph Scrambler 1200 Steve McQueen Edition. Op zich al een leuke, speciale versie ervan, maar uit de naamstelling blijkt nog meer, namelijk dat Triumph Motorcycles en de Steve McQueen Estate nu toch weer zaken met elkaar doen. Het ligt dan ook voor de hand dat dit in de nabije toekomst weer voor meer special editions en merchandise van Triumph met de McQueen naam erop gaat zorgen.

Overigens was er een aantal jaren geleden al rumoer rondom het naamgebruik door een motormerk rondom Steve McQueen. Dit draaide om Husqvarna, toen nog eigendom van MV Agusta. De problemen ontstonden toen Husqvarna communiceerde met het beeld van McQueen die met ontblote borst in “On Any Sunday” op zijn eigen Husqvarna 400 reed. Op zich was dit hoe het daadwerkelijk gegaan was en hoe McQueen zeker bekend is geworden, maar als Husqvarna daarmee wilde pronken moest er betaald worden aan de Steve McQueen Estate. Resultaat was toen bijvoorbeeld een officieel Husqvarna t-shirt met daarop “SMQ, but his friends called him Steve“, compleet met afbeeldingen die niet 100% op McQueen leken, maar voor iedereen duidelijk maakte waar het om ging.  


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws