Skip to main content

Isle of Man TT 2024 terugblik

Twee turbulente weken van actie op het eiland van Man zitten er weer op. Nadat in de eerste week alle kwalificatietrainingen werden, verreden stonden zes wedstrijddagen op het tijdschema van de Isle of Man TT 2024. Zeker tijdens de wedstrijden was er sprake van veel vertragingen vanwege baanomstandigheden. Het werd uiteindelijk een editie waar Michael Dunlop geschiedenis schreef door het record van zijn oom Joey Dunlop over te nemen en waar Davey Todd zich meldde bij de absolute top van het rijdersveld. De gebroeders Crowe domineerden de sidecar klasse en Peter Hickman zag een einde aan zijn win reeks bij de Senior TT.

Omdat in de week van kwalificaties al diverse sessies uitgesteld of geannuleerd werden hadden de Soloklassen op zaterdag nog een laatste kwalificatie. Het waren Peter Hickman en Davey Todd die de kwalificaties uiteindelijk boven aan het lijstje af zouden sluiten in de Superbike en Superstock klassementen.

Dunlop zet stap nieuw record Isle of Man

De eerste wedstrijd van de 2024 editie is die van de supersport motoren. Honda coureur Dean Harrison voerde het veld aan in de eerste ronde. In de tweede ronde wist de Noord-Ier Michael Dunlop de leiding over te nemen en stond deze niet meer af. Hoewel Davey Todd op zijn Ducati Panigale V2 de druk er op hield, kwam Dunlop met een marge van ruim 8 seconde als eerste over de finish. Het werd de 26e TT overwinning voor Michael en hiermee komt hij op gelijke hoogte te staan met zijn oom en recordhouder Joey Dunlop.

Monster Energy Supersport TT Race 1 
1 : Michael Dunlop 01:11:19.297 2 : Davey Todd + 8.574 3 : Dean Harrison + 22.381

Bij de openingswedstrijd van de sidecars wonnen de gebroeders Crowe met overmacht hun eerste TT. vanaf het eerste meetpunt na de start voerde zij het klassement aan en wisten als winnaars over de streep te komen met een voorsprong van ruim 26 seconden.

3wheeling.media Sidecar TT Race 1
1 : Crowe / Crowe 57:14.976 2 : Founds / Walmsley + 26.895 3 : Founds / Gibbons +9.001

Eerste Superbike wedstrijd

Op zondag ging de eerste wedstrijd van de Superbikes van start. Het waren Davey Todd, Dean Harrison, Michael Dunlop en Peter Hickman die al snel een gat sloegen naar de rest van het veld. In de tweede ronde nam Dunlop de leiding over en leek al snel de trofee in handen te hebben van zijn 27e TT overwinning.

Tijdens de tweede pitstop ging het echter mis. Bij het uitrijden van de pitstraat was er duidelijk iets mis en zette Dunlop zijn Honda aan de kant. Het vizier van de helm zat na het wisselen niet goed vast en Dunlop was genoodzaakt zijn helm af te zetten om het vizier opnieuw vast te zetten. Hierdoor zakte de coureur terug naar de vierde plaats.

@roadracingfans

Heartbreak for Michael Dunlop as he has visor problems after the second pitstop while leading by over 20 seconds! Even after all of this he still goes on to finish 4th! 📸@1000cc_club_official #michaeldunlop #roadracingfans #isleofmantt #fyp

♬ original sound – RoadRacingFans

Todd en Hickman wisselden in de laatste 2 ronden virtueel meerdere malen om de eerste plaats. Uiteindelijk was het Hickman die met een marge van bijna 6 seconden Todd van zijn eerste TT winst hield. Opmerkelijk detail is dat Todd tijdens zijn tweede pitstop veel tijd verloor omdat de motor niet wilde starten.

RST Superbike TT Race 
1 : Peter Hickman 01:42:56.114 2 : Davey Todd +5.840 3: Dean Harrison +5.202

Michael Dunlop wint 27e Isle of Man TT

Nadat alle wedstrijden op maandag en dinsdag niet konden doorgaan vanwege de baanomstandigheden, kwamen na uitstel op woensdag de Supertwin rijders aan de start. Het was Dunlop die van start tot finish absoluut domineerde en met ruim twintig seconden voorsprong de winst naar zich toe trok. Met 27 overwinningen in de Isle of Man TT is Michael Dunlop nu de meest succesvolle coureur ooit.

Metzeler Supertwin TT Race 1
1 : Michael Dunlop 56:15.993 2 : Peter Hickman + 20.407 3 : Dominic Herbertson + 14.394

Davey Todd pakt eerste TT overwinning

Vanwege de vele uitdagingen met het tijdschema werd de rustdag doorgestreept en was het tijd voor de Superstock race. Het werd een zeer spannende race waarbij gedurende de eerste drie rondes meerdere coureurs aan de leiding lagen. Uiteindelijk vochten Davey Todd en baanrecord houder Peter Hickman om de winst. Todd wist uiteindelijk na ruim 59 minuten racen met een marge van 2 seconde zijn eerste TT te winnen. Opvallend was ook dat Honda met 6 coureurs in de top 10 te vinden was.

RL360 Superstock TT Race 1 
1 : Davey Todd 51:10.728 2 : Peter Hickman + 2.208 3 : Michael Dunlop +17.740

Later op de dag ging de tweede Sidecar wedstrijd van start. Het waren wederom de gebroeders Crowe die het initiatief namen. Met een voorsprong van ruim 20 seconden schreven zij ook de tweede sidecar wedstrijd van 2024 op hun naam. Als derde over de finish kwam het team met de 60 jarige Dave Molyneux en zijn 20 jarige bakkenist Jake Roberts die laatste maakte dit jaar zijn debuut op de Isle of Man. Kort na afloop van het evenement kondigde de 17-voudig TT winnaar Molyneux zijn pensioen aan in de sport.

3wheeling.media Sidecar TT Race 2
1 : Crowe / Crowe 37:49.274 2 : Birchall / Rousseau + 20.492 3 : Molyneux / Roberts + 1:13.165

Drie solo wedstrijden als afsluiter

Nahet schrappen van nog een dag uit het tijdsschema, moesten verschillende wedstrijden nog plaats vinden. De tweede wedstrijd van de Superstock klasse werd geschrapt en de rest werd ingekort om coureurs enigszins te sparen. Helaas betekende dit ook dat het klapstuk van het evenement, de Senior TT van 6 rondes werd ingekort naar 4.

In de ochtend werden de tweede Supersport- en Supertwin wedstrijd verreden. Michael Dunlop toonde zich dit jaar als de absolute topper op de lichte motoren en schreef beide wedstrijden achter elkaar op zijn naam. Hiermee kwam de nieuw getroonde recordhouder op ongekende hoogte van 29 TT overwinningen.

Monster Energy Supersport TT Race 2
1 : Michael Dunlop 35:18.593 2 : Dean Harrison + 3.889 3 : Davey Todd +2.343

Entire Cover insurance Supertwin TT Race 2
1 : Michael Dunlop 18:29.246 2 : Peter Hickman + 6.446 3 : Mike Browne + 7.989

De Isle of Man 2024 Senior TT wedstrijd

Tijdens de laatste wedstrijd van de 2024 kwamen de Superbikes voor 4 ronden in actie tijdens de Senior TT. Nog voor de eerste pitstop verloor het veld twee grote favorieten voor de overwinning. Michael Dunlop stuurde in de eerste ronde al zijn Honda naar de kant vanwege een gebroken ketting. Voor Peter Hickman leek het absolute noodzaak om de Senior op zijn naam te schrijven. Al vrij snel pakte de Britse coureur de leiding en was in de tweede ronde onderweg naar een nieuw ronde record. Helaas kwam hij hard ten val ter hoogte van Ginger Hall.

Davey Todd werd na de uitval de leider van de wedstrijd met een marge van ruim 20 seconden op achtervolger Hickman’s teamgenoot Joshua Brookes. Todd wist de voorsprong na de pitstop zelfs nog uit te breiden tot bijna 40 seconden voordat hij zijn tweede TT overwinning veiligstelde. Brookes pakte zijn eerste podium in de superbike klasse en Harrison completeerde de top 3. De 52-jarige John McGuinness met startnummer 1 was dit jaar ontzettend sterk en sloot de TT af met een vijfde plaats tijdens de laatste wedstrijd.

Milwaukee Senior TT
1 : Davey Todd 01:08:09.761 2 : Joshua Brookes + 39.085 3 : Dean Harrison +26.224

Een overzicht van alle resultaten vind je hier.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws