Skip to main content

Onlangs heeft Ducati bekend gemaakt een app te lanceren die verbonden kan worden met de motor. Via deze app kun je allerlei informatie naar boven halen, zoals gemiddelde snelheid en hellingshoek, daarnaast kun je gereden routes opslaan en delen met vrienden. De naam van de app is Ducati Link. Ook Yamaha heeft ons niet lang geleden kennis laten maken met een app voor de motorrijders, namelijk Yamaha My Ride. Andere merken zijn hier al langer mee bezig en hebben hierin al de nodige ervaring opgedaan, terwijl er ook merken zijn die de sprong nog moeten wagen. Een goed moment om eens goed in kaart te brengen waar de verschillende merken staan.

Piaggio Group
Eén van de eerste merken die begon met het koppelen van smartphones met motoren is de Piaggio groep. Sinds 2011 hebben ze het Piaggio Multimedia Platform (PMP), die informatie aan de rijder geeft. Nadeel is dat er voor sommige modellen een speciaal kitje, ter waarde van 183,- euro, gekocht dient te worden om de motor te verbinden met de telefoon. Wanneer je dit echter gedaan hebt, functioneert je telefoon als boordcomputer en kun je er gegevens uithalen als gemiddeld brandstofverbruik, snelheid en resterend aantal kilometers. Daarnaast is er een koppeling met een GPS-app op je telefoon en kun je gereden routes opslaan. Van de opgeslagen routes wordt aan de hand van de tripcomputer ook de nodige informatie opgeslagen. Speciaal voor de RSV4 heeft Piaggio de V4-MP app ontwikkelt. Naast alle voorgaande functies biedt deze app ook de mogelijkheid om circuitdata op te slaan, maar ook op te halen. Via de app kun je de verschillende rij-modi volledig naar wens aanpassen. Wanneer dat eenmaal gedaan is, kan de app dit linken aan het circuit waar je op rijdt, om zo de gasrespons en tractiecontrole te bepalen per sectie op het circuit. 

Yamaha
Het onlangs gelanceerde My Ride van Yamaha biedt ook een koppeling met de motor. Wanneer je een GPS-app hebt, kun je deze ook verbinden met de app, om zo je routes op te slaan. Ook kunnen routes geïmporteerd worden, bijvoorbeeld door vriendend die bepaalde routes delen. Wanneer je zelf een route opslaat, bestaat de mogelijkheden tot het toevoegen van ‘points of interest’ door middel van foto’s. Uiteraard kun je deze ook delen met je vrienden. Naast de My Ride app, biedt Yamaha ook de My Garage app aan, hier kun je je eigen motor op delen, of een motor van Yamaha volledig naar wens samenstellen. Nadeel van de app is, dat deze geen ‘real time’ boordcomputer laat zien.

Ducati
Dan Ducati, zij betreden het toneel met Ducati Link. Vooralsnog is deze app alleen beschikbaar voor de Multistrada, maar er zijn plannen de app beschikbaar te stellen voor meerdere modellen. Deze app biedt naast een functionele boordcomputer ook het in kunnen stellen van verschillende rijmodi. Daarnaast is het systeem te koppelen met GPS en kun je routes opslaan en delen. Via de app kun je ook andere rijders ontmoeten en informatie delen over jouw motor. Wanneer je motor onderhoud nodig heeft, geeft de app een seintje.

KTM
De app die KTM aanbiedt, heet (net als die van Yamaha) My Ride. De app van KTM gaat echter een stapje verder dan die van Yamaha. Naast een functionele boordcomputer, heeft de app een eigen navigatie en is er de mogelijkheid tot het opslaan van routes. Wanneer je je telefoon koppelt met de motor en deze een TFT-scherm heeft, wordt de navigatie door middel van pijlen weergegeven op het scherm van je motor. De app is volledig te bedienen door middel van de knoppen aan je stuur. Hiermee kun je ook binnenkomende oproepen beantwoorden, of muziek afspelen. De app heeft wel een prijskaartje van 10 euro. Heeft je motor geen TFT-scherm, is de app nog wel te gebruiken op je telefoon met alle voornoemde functies.

BMW
Ook BMW, waar de app Connected heet, heeft de mogelijkheid de app te bedienen via het stuur. Naast alle functies die KTM heeft, geeft de app van BMW je ook een seintje wanneer je motor voor oderhoud naar de dealer moet. Bij BMW moet je echter wel de betaalde ‘connectivity’ optie toevoegen in het optiepakket van je nieuwe motor, wil je gebruik kunnen maken van alle functies van de app.

Harley Davidson
Bij Harley Davidson noemen ze de app gewoon Harley Davidson App. De app biedt een eigen navigatie systeem en een mogelijkheid tot het opslaan van routes. Daarnaast geeft de app ook aan hoe het weer zal zijn op de toer die je wenst te maken. Alle informatie over je gereden route en je motorfiets is te delen met je vrienden. Tevens kun je via de app je droommotor samenstellen, of het laatste Harley nieuws ontvangen. De app biedt ook allerlei ‘challenges’, zoals het rijden van een grote afstand en uren in het zadel.

Zero Motorcycles
Van een elektrisch en innovatief merk als Zero Motorcycles verwacht je dit ook voor de app. Helaas valt dit wat tegen in tegenstelling tot wat andere merken te bieden hebben. Zo is er geen dashboardkoppeling met navigatie beschikbaar en is de app niet te bedienen met de knoppen van het stuur. Wel kun je de instellingen van de motor volledig naar eigen wens via de app samenstellen. Daarnaast is de app boordcomputer die aangeeft hoe lang je nog op een lading kunt rijden, maar ook wat je gemiddelde snelheid is. Leuke toevoeging is dat je kunt zien hoeveel geld je al bespaart hebt ten opzichte van een conventionele verbrandingsmotor. Mocht de motor aan de laadpaal staan, kun je via de app zien hoever deze is en hoe lang het nog duurt voor je weer verder kunt rijden. Ook bij Zero krijg je een seintje wanneer je voor onderhoud een dealer dient te bezoeken.

Honda en Kawasaki
De merken Honda en Kawasaki bieden een app aan. Deze is  echter niet te linken aan je motor. De app dient vooral als reclamezuil voor de fabrikanten. Zo kun je nieuws lezen, modellen samenstellen en acties ontvangen. Honda biedt daarnaast nog de mogelijkheid je eigen motor te delen met vrienden.

Hieronder een overzicht van wat elk te bieden heeft op connectiviteit:

Merk Boord
computer
Trip
reminder
Koppeling
GPS
Eigen
GPS
Telefoneren Delen  Rijmodi Onderhoud Circuit
data
Configurator
                     
Ducati X X X     X X X    
Piaggio Group X X X           V4/MP  
Yamaha X X X     X        
Honda           X       X
KTM X X   X X          
Kawasaki                    
BMW X X   X X     X    
Harley-Davidson   X X X   X       X
Zero Motorcycles X         X X X    

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws