Skip to main content

Shineray SWM komt met kloon 1200cc Harley-Davidson Evolution motorblok

De Chinese auto- en motorfabrikant Shineray brengt een kloon van het Harley-Davdidson Evolution motorblok uit, wat extra opvalt omdat Harley zelf juist gestopt is met dit 45-graden V-twinmotorblok uit de Sportster modellen. Shineray is, naast een zeer grote fabrikant van voertuigen voor de Aziatische markt, ook de eigenaar van het voormalig Italiaanse merk SWM. Tijdens een officiële presentatie onthulde het Chinese conglomeraat de “volledig onafhankelijk ontwikkelde” motor, met daarbij de opmerking dat het 1200cc motorblok een “verbeterde koeling” en “versterkte krukas en zuigers” heeft. 

De vraag is dan alleen: verbeterd en versterkt ten opzichte van wat dan? Maar het kan, ook gezien het uiterlijk en de technische configuratie, eigenlijk maar op één ding wijzen: de inmiddels gepensioneerde 1200cc (73 ci) versie van het HD-motorblok. Overigens valt die verbetering ook nog te bezien: Shineray kondigt 60 pk en 90 Nm vermogen aan, de oude Sportster van Harley was goed voor 67 pk en 99 Nm, al was dat wel met een Euro4-normering, waarbij het voor de hand ligt dat de Shineray-versie voldoet aan de EURO5 emissie-eisen. 

Shineray kwam al eerder met een 1200cc V-twin, maar kreeg daarvoor het toenmalige Moto Morini al achter zich aan, omdat dit motorblok een exacte copie was van het Bialbero 1200 CorsaCorta blok van het -toen nog- Italiaanse merk. De ironie wil overigens dat Morini daarna zelf opgeslokt werd door een andere Chinese grootmacht, Zhongneng


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws